hamburger-icon

Kliker.info

Dodik odbio doći u Sarajevo : U Tužilaštvu BiH počela saslušanja zbog referenduma u RS-u

Dodik odbio doći u Sarajevo : U Tužilaštvu BiH počela saslušanja zbog referenduma u RS-u

10 Oktobra
15:57 2016

tuzilastvo-jpgU Tužilaštvu BiH  u ponedjeljak su saslušani Goran Zmijanjac i Milan Petković, članovi Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske, čime su počela najavljena saslušanja u toj pravosudnoj instituciji u vezi s referendumom u ovom bh. entitetu.

Zmijanjac je nakon saslušanja novinarima rekao da je saslušan u svojstvu osumnjičenika te da nije radio ništa “na svoju ruku, nego sve po zakonu”.

O okolnostima prema kojima je saslušan nije mogao govoriti.

Petković je nakon saslušanja novinarima kazao kako predsjednik RS-a Milorad Dodik, članovi Komisije i građani RS-a nisu odgovorni te da ih se ne može teretiti ni za jedno krivično djelo.

Dodik odbio doći u Sarajevo

“Komisija za referendum ne može provoditi nijednu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Za sada su na saslušanje pozvana dva člana referendumske Komisije i predsjednika RS-a i ne znamo ko bi mogao biti pozvan, ali je najbitnije da Komisija i Milorad Dodik nemaju apsolutno nikakve odgovornosti. Građani su rekli svoje mišljenje o tome, a mene su danas najviše ispitivali od momenta priključivanja Komisiji, do dana završetka referenduma”, istakao je.

Poziv iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine članovi Komisije su dobili prošle sedmice.

Državno Tužilaštvo je ranije uputilo poziv na saslušanje Dodiku, koji je odbio doći u Sarajevo.

Nakon toga je Tužilaštvo najavilo da će ponovo uputiti poziv predsjedniku RS-a, čiji je advokat rekao da nisu dobili odgovor te institucije na njihov zahtjev da on bude saslušan na bilo kojoj lokaciji i instituciji u RS-u.

Referendum o Danu RS-a održan je 25. septembra, uprkos odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o njegovoj neustavnosti.

Ustavni sud zabranio je održavanje referenduma u RS-u povodom njegove odluke da je 9. januar kao Dan RS-a neustavan.

Ignoriranje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je krivično djelo, za šta je, po Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, zaprijećena kazna zatvora do pet godina.

Osuda održavanja referenduma

Entitetska Komisija za sprovođenje referenduma saopćila je da je na referendum o 9. januaru izašlo 55,77 posto birača u RS-u, a podrška među onima koji su se odazvali pozivu na izjašnjavanje iznosila je 99,8 posto.

Organiziranje referenduma osudile su sve institucije međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, među kojima visoki predstavnik Valentin Inzko i Ambasada SAD-a u Sarajevu.

Održavanje referenduma osudio je i State Department.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je ranije kako će se Dodik i svi drugi koji su odgovorni za organiziranje referenduma o Danu RS-a morati suočiti s posljedicama tog protivustavnog i nezakonitog postupka.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku