hamburger-icon

Kliker.info

Dodik obara koridor 5C

Dodik obara koridor 5C

07 Jula
21:54 2008

Paralelno s izgradnjom koridora 5C, koji će autoputem preko Doboja, Zenice, Sarajeva i Mostara povezivati Osijek i Ploče, Republika Srpska gradi oko 430 kilometara mreže autoputeva, od čega je autoput Bosanska Gradiška – Banja Luka – Kupres – Split krak koji je najviše interesantan vladama RS i Hrvatske te koncesionaru, austrijskoj kompaniji "Strabag".

Za taj potez neophodna je i saglasnost Vlade FBiH, posebno u vezi s koncesijom za izgradnju južnog dijela koji prolazi kroz taj entitet, odnosno Livanjski kanton.

Ogromni prihodi

Prema tvrdnjama pregovarača Vlade Milorada Dodika, već postoji obećanje čelnih ljudi Federacije da će RS dobiti zeleno svjetlo.

U kompletnoj mreži ogromne finansijske prihode obećava pravac Banja Luka – Gradiška, Doboj – Banja Luka, dio koridora 5C koji prolazi kroz RS i potez Banja Luka – Split, za koji posebnu zainteresiranost pokazuje Hrvatska.

– Imali smo više sastanaka sa zvaničnicima "Hrvatskih cesta" i Vlade RH. Oni su posebno zainteresirani za Split, odnosno pravac od Banje Luke i Gradiške, koji bi se vezao i za koridor 10 ili autoput Beograd – Zagreb.

U skladu s tim, već je dogovorena izgradnja mosta preko Save, u čemu će jednako učestvovati entitetska i Vlada Hrvatske, s tim da će devet kilometara od mosta ka koridoru 10, Hrvatska sama finansirati kreditima ili međunarodnim sredstvima – otkriva nam direktor preduzeća "Putevi RS" Mladen Lazendić.

Uska veza

On naglašava da je izgradnja mreže autoputeva RS usko vezana uz koridor 5C, s kojim će se uporedo i graditi, ali je u isto vrijeme u plan mreže RS uvršten dio koridora koji prolazi kroz entitet.

– Tih 47 kilometara također je predmet razgovora sa "Strabagom". No, izgradnja mreže, prije svega dionice Banja Luka – Split, mogla bi biti završena prije koridora 5C, samo ako bude potpisan ugovor sa "Strabagom" u vremenu koje smo predvidjeli da se ti planovi i ostvare – kaže Lazendić i navodi da će cesta od Banje Luke do hrvatske granice biti duga 195 kilometara.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku