hamburger-icon

Kliker.info

Uznemireni Dodik : Neprihvatljiva optužnica za RS, svim raspoloživim sredstvima stati u odbranu optuženih

Uznemireni Dodik : Neprihvatljiva optužnica za RS, svim raspoloživim sredstvima stati u odbranu optuženih

14 Jula
00:06 2017

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da je za RS neprihvatljivo to što je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv četiri člana Komisije za provođenje referenduma zbog neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa prošlogodišnjim referendumom u RS-u o “Danu RS”.

Dodik je za RTRS istakao da će se u skladu sa odlukom Narodne skupštine svim raspoloživim sredstvima stati u odbranu optuženih.

Smatra “nečuvenim da se za neizvršavanje sudskih odluka kažnjavaju samo osobe iz RS”.

– Postoje apsurdi koji se dešavaju u BiH, da neko mora biti optužen. Nije važno ko. Oni su vjerovatno računali da optužnica protiv mene, Željke Cvijanović ili bilo koga drugog visoko pozicioniranog bi predstavljala mnogo trvljenja i da to nije moguće završiti za godinu dana, da bi modelirali političke procese i vjerovatno se iz tog razloga od nje odustalo. Ostala su ova četiri čovjeka koja nisu članovi parlamenta – rekao je Dodik.

Ustvrdio je i da optužnica protiv četiri člana Komisije za referendum u RS-u “samo govori o apsurdu koji se zove BiH” te da je “to politički montiran proces”.

Predsjednik Komisije za provođenje referenduma Siniša Karan je naveo da bi opet sve isto uradio.

– Postoje vremena kada je veći ponos biti optužen, a ne sudija i tužilac. Čini mi se da su to upravo ova vremena – ustvrdio je Karan i naveo da pravosudne institucije BiH “Ustav ne poznaju i nastale su nasiljem međunarodne zajednice i vrše nasilje izgradnjom neke virtuelne BiH i razgradnjom bića RS”.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Siniše Karana, Dragoljuba Reljića, Gorana Zmijanjca i Milana Petkovića zbog neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH u vezi s prošlogodišnjim referendumom u RS.

Optuženi se terete da su, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za provođenje referenduma o “Danu RS-a”, kao “službene osobe u institucijama entiteta, odbili da izvrše konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda BiH, te počinili niz radnji i aktivnosti na provođenju referenduma o Danu Republike”.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku