hamburger-icon

Kliker.info

Dodik o istrazi SIPA-e : “Šta ako mi SIPA pokuca na vrata?! Ja sam predsjednik”

Dodik o istrazi SIPA-e : “Šta ako mi SIPA pokuca na vrata?! Ja sam predsjednik”

12 Decembra
06:52 2015

dodik3Prema saznanjima N1, državne policijske agencije duže vrijeme istražuju pojedine političare iz Republike Srpske. Opozicija u ovom entitetu tvrdi da iza prekida saradnje sa SIPA-om, Sudom i Tužilaštvom BiH zapravo stoji strah od hapšenja. Među onima koji su pod istragom su Zoran Tegeltija i Milorad Dodik.

Državne institucije BiH privele su kraju istragu protiv ministra financija RS Zorana Tegeltije potvrđeno je za N1 iz sigurnosnih izvora. Kako nam je rečeno, Tegeltiju su u Banjaluci ispistivali državni tužitelji zbog sumnji i više krivičnih djela. Da su brojne istrage pri kraju potvrdio je i ministar sigurnosti.

Zoran Tegeltija umiješan je u više afera u Republici Srpskoj. Među poznatijim je slučaj Balkan Investment banke, sadašnje, Banke Srpske. Ova banka bilježi ogromne gubitke, a godinama se preko nje prao novac. Sve to u vrijeme dok je Tegeltija ministar financija.

Pomenuti Birač je jedna od najvećih afera. Litvanci su iznijeli mijardu maraka iz ove firme, a Tegeltija, zajedno sa aktuelnom premijerkom Željkom Cvijanović, predstavljen je kao neko ko je otkrio kriminalne radnje. A zapravo istraga o tome da li je vlast u Banjaluci, uključujući i ministra financija, znala za pranje novca nikada nije završena. Tegeltija je zajedno sa Zoranom Stevanovićem lobirao da Gordan Pavlović sklopi ugovor sa Litvancima i tako preuzme Birač.

Bobar banka do danas je ostala misterija. Šteta nastala likvidacijom banke procjenjuje se na 250 miliona maraka, a još se krije i gdje je nestalo deset miliona maraka iz ove banke.

Robna kuća Boska Banjaluka, prodana je Draganu Đuriću. Boska je nagomilala dugove u višemiliosnkim iznosima, ugovor o privatizaciji je nestao, a umjesto da Boska vrati dug, RS je kupila obveznice robne kuće za 15 miliona maraka.

Andrićgrad Emira Kusturice poznat je po brojnim financijskim intervencijama Vlade RS, a pitanje je koliko duga prema državi Andrićgradu je progledano kroz prste. O svim ovim aferama upoznate su nadležne nstitucije.

Iz Tužiteljstva BiH nam je potvrđeno da istražitelji rade na određenim predmetima, u kojima se pominje i Zoran Tegeltija. U interesu istrage, kažu, ne mogu otkrivati detalje, niti davati komentar. A komentar je dao Milorad Dodik, koji je rekao da će SIPA biti spriječena ukoliko pokuša ući u institucije RS, ali nije precizirao na koji način.

Šta ako Vam na vrata pokuca SIPA?

“Neće mi pokucati. Gdje da mi pokuca? Nek pokucaju, neće moći ući. Mene čuvaju. Ja sam predsjednik. Znaš li ti šta kod Srba znači predsjednik, jesi li ti normalan?”, govorio je tada Dodik.

I Milorad Dodik je pod istragom, i to istih institucija sa kojima je Republika Srpska prekinula saradnju. Neke od njih su afere kilogram zlata i vila u Beogradu.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku