hamburger-icon

Kliker.info

Dodik: NATO je Srbe bombardovao osiromašenim uranijumom i to je neoprostivo

Dodik: NATO je Srbe bombardovao osiromašenim uranijumom i to je neoprostivo

16 Jula
13:49 2009

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Sarajevu da je Ustav BiH stvar političkog dogovora i konsenzusa unutar BiH i poručio da ga neće rješavati ni NATO, ni Evropska unija, ni SAD. "Nisam spreman da učestvujem u razgovorima o Ustavu ukoliko vođstvo nad tim procesom ima NATO ili bilo ko iz EU i SAD", rekao je Dodik komentarišući raniju izjavu generalnog sekretara NATO-a Jap de Hop Shefera da je ustavna reforma u BiH bitna za NATO. "Mi smo blizu odluke da uopšte ne učestvujemo u raspravama o ustavnim promjenama ukoliko se na ovaj način stvara atmosfera pritiska i upotrijebi NATO za priču o ustavnim promjenama. Onda od toga nema ništa, neka ih tada donese i nametne Shefer", poručio je on. "Mi i dalje podržavamo prijem BiH u NATO, ali taj proces bi išao brže bez ovakvih neopreznih političkih zahtjeva koji dolaze iz NATO. Ako se ovako nastavi to može da poljulja našu odluku za članstvo u NATO-u", rekao je on. Dodik je ukazao na, kako je rekao, neoprostivu činjenicu da je NATO bombardovao Srbe i na neoprostivu činjenicu da je to uradio sa osiromašenim uranijumom. "Doći će vrijeme kada će i to pitanje biti stavljeno na dnevni red", rekao je lider SNSD- a uoči sastanka sa Sheferom u Sarajevu.

U RS uvijek postoji plan B                                      "Nikakvi stranci, ni (visoki predstavnik Valentin) Incko, ni (generalni sekretar Natoa Jap de Hop) Shefer ne treba da su u pregovorima. Ukoliko su u tom procesu stranci, onda je BiH ono što mi stalno govorimo – neodrživa tvorevina", rekao je premijer RS novinarima u Sarajevu. On je dodao je "sve ono što imamo godinama nakon Dejtonskog sporazuma sila i da se sa upotrebom sile BiH ne može graditi". "Što se RS tiče, u ustavne promjene se može ući u dijelu prilagođavanja onome što je rekao Sud u Strazburu i mijenjati ono što je u suprotnosti sa evropskim konvencijama. To znači da se umjesto nacionalnog određenja članovi Predsjedništva BiH određuju brojčano i da se kaže da će jedan član biti biran iz RS, a dva iz Federacije", objasnio je Dodik. On je rekao da se može prihvatiti i da se parlament BiH brojčano proširi i da ima adekvatan mehanizam entitetskog glasanja, ali da se entitetsko glasanje ne dovodi u pitanje.

"Spremni smo i da proširimo i Dom naroda parlamenta BiH tako da se bira 11 predstavnika nacionalnih grupa s tim da bi srpski delegati bili birani tako da bi ih osam bilo iz RS, dva iz FBiH i jedan iz Brčko distrikta", naveo je predsjednik Vlade RS. "Što se nas tiče, mi nismo zainteresovani za promjenu Ustava, ali nismo ni neosjetljivi za druge probleme. Ustavne priče mogu doći na red kada bude rješeno pitanje državne imovine. To je pitanje potpuno nezakonito nametnuo bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun", rekao je Dodik. "Pošto je Ešdaun nametnuo zakon o državnoj imovini RS, potrebno je da taj zakon usvojimo u Narodnoj skupštini kako bi mogli da ga mijenjamo. To ćemo vjerovatno uraditi, ali još uvijek želimo održati dijalog ukoliko je moguće. Ukoliko nije moguće, mi ćemo nametnuti zakon usvojiti u parlamentu RS i istog ili narednog dana poništiti i vratiti pravno stanje stvari prije nego što je on bio nametnut", obrazložio je Dodik. "U RS uvijek postoji mogućnost ‘plana B’ i jedna od tih mogućnosti je i ova", naveo je Dodik.  (Kliker.info-Srna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku