hamburger-icon

Kliker.info

Dodik milione bacio u vjetar : Sumnjivi epilog lobiranja Republike Srpske

Dodik milione bacio u vjetar : Sumnjivi epilog lobiranja Republike Srpske

22 Maja
19:27 2013
RS je za posljednjih godina potrošila desetine miliona KM na lobiranje, kako bi navodno popravila imidž i privukla strane investitore. Epilog lobiranja je najgori mogući ekonomski i politički položaj RS do sada.Mnogi kritičari ovakvog bahatog trošenja budžetskog novca kao vrhunac politike sadašnje vlasti vide otvaranje kancelarije RS u Mostaru.Republika Srpska, koristeći različite lobističke kompanije, od 2007 godine lobira u svijetu. Od tada traju nagađanja da li se to radi zbog poboljšanja imidža RS i dovođenja stranih investicija ili su iza kulisa neki drugi, lični interesi.U svim slučajevima, slažu se mnogi, cilj nije ispunjen, jer investitora nema, imidž je srozan a ni status trenutne vlasti u RS kod međunarodnih predstavnika nije na zavidnom nivou. I pored toga RS je u prošloj godini samo na lobiranje potrošila 4,7 miliona maraka a ugovori su imali oznaku tajnosti. Ekonomista i bivši ministar u Vladi RS Svetlana Cenić pita gdje su ozbiljne firme koje su trebale biti produkt lobiranja: "Ja se samo bojim da je to u nečiju ličnu svrhu ili zaštita da se dođe do nekoga a iskreno rečeno ja bih voljela da vidim gdje je svaki cent utrošen. Međutim nećemo to nikada dobiti jer se prema javnom novcu odnose (vlast op.a) kao da im je to tata ostavio".

Pod oznakom tajno

U resornom ministarstvu još ne izlaze sa konkretnim podacima koji su efekti lobiranja a sudeći prema ranijoj praksi teško da će javnost saznati detalje. Inače firme koje su ranije bile aduti Vlade RS u sprovođenju njihovih interesa su i neke američke kompanije poput Dewey & LeBoueuf koja je bankrotirala.Od lobističkih firmi, najviše novca prethodnih godina dobili su američki Quinn Gillespie i Hill & Knowlton International” iz Belgije. O njihovim efektima do sada se malo uspjelo saznati. U ranijim izjavama, tadašnji ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju a danas premijer Željka Cvijanović, isticala je da su zadaci lobiranja ispunjeni ali rezultati nikada nisu saopšteni: "U pitanju su ugovori koji nose oznaku „interno“ odnosno imaju određeni stepen tajnosti".Ta tajnost koštala je građane RS preko 20 miliona maraka u posljednjih nekoliko godina a bez konkretnih rezultata. I opozicija u RS upozorava da od 2007. godine traje izvlačenje novca iz budžeta za razne lobističke kuće bez konkretnih rezultata: "Sve više mi to liči na izvlačenje novca jedne male grupe ljudi pod krinkom lobiranja, jer nijedan efekat ja do sada nisam vidio. Pa i za (Milorada op.a) Dodika lično", smatra lider PDP-a i bivši ministar spoljnih poslova BiH, Mladen Ivanić.

Predstavništva RS u inostranstvu izvlače dodatni novac

Pored ovih 20 miliona maraka entitetska vlada je do sada izdvojila preko 10 miliona maraka za rad predstavništva RS u svijetu, takođe pod krinkom popravljanja imidža i privlačenja stranih investicija. Jedno od tih predstavništva RS je otvorila u Beču a njen šef, Mladen Filipović kaže da se intenzivno radi na privlačenju investicija i promociji RS u Austriji: "Kao primjer navodimo podrška plasiranju proizvoda iz RS u Austriji. To smo uspjeli sa brendom vina iz Trebinja, koji su uspješno plasirani u Austriji posredstvom ovog predstavništva".

Za predstavništva RS u inostranstvu, prema revizorskom izvještaju, samo u prošloj godini izdvojeno je 2,8 miliona maraka. Za rad kancelarija u Srbiji, Njemačkoj, Austriji, Izraelu, Belgiji i Rusiji najveći dio sredstava utrošen je na zakup, plate i smještaj zaposlenih. Međutim kuriozitet je svakako kancelarija RS u Mostaru, otvorena prošle godine za koju se izdvaja 50 hiljada maraka. Cilj je navodno pomoć izbjeglim Srbima i povezivanje regija: "Ona jeste institucionalna veza za ljude koji su se vratitli u ove krajeve sa Vladom RS ali i nama važan partner u gradu Mostaru", rekla je premijer Željka Cvijanović prilikom otvaranja kancelarije u Vladičanskom dvoru u Mostaru prošle godine.

Apsurd do apsurda

Iako vlast tvrdi da rad kancelarije već daje rezultate kada je riječ o pružanju pomoći građanima, Svetlana Cenić kaže da je cijela stvar dovedena do apsurda: "Hajde da uradimo ovako, da opština Kiseljak otvori predstavništvo u opštini Šipovo i da stvari dovedemo do apsurda. Jer ta kancelarija može da sasluša nihove probleme kao što jednom sedmično neko može da putuje i čuje te probleme. Ali za sve što treba da riješi mora da putuje u Banjaluku", zaključuje Cenić. (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku