hamburger-icon

Kliker.info

Dodik: Migrante ćemo i dalje dovoditi do granice entiteta i reći im: “Eno vam tamo”

Dodik: Migrante ćemo i dalje dovoditi do granice entiteta i reći im: “Eno vam tamo”

20 Augusta
16:04 2020

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a,izjavio je za N1 kako Republika Srpska neće poštovati odluku MUP-a Unsko-sanskog kantona o zabrani prevoza migranata. On je rekao kako će nadležni u RS i dalje prevoziti migrante do entitetske linije do dijela BiH u koji žele da dođu, te je još jednom potvrdio da je stav vlasti ovog bh. entiteta da nema zadržavanja migranta, kao ni otvaranja sabirnih centara za migrante.

– Naša politika oko migranata je poznata i nije ništa novo. Mi pokušavamo, najviše preko dojava građana, da saznamo gdje se nalaze migranti, kojim rutama se kreću, ne želeći da se oni slobodno kreću u RS, da vrše pritisak na stanovništvo i razbojnički se ponašaju, kazao je Dodik.

Vozimo ih gdje žele

On je potom pojasnio kako MUP RS postupa sa migrantima koje nađe na području entiteta.

– Onda kada ih prikupimo na jedno mjesto, ogranizujemo im prevoz gdje žele da idu. Oni idu u USK. Mi naprosto da ne bi iz Bijeljine išli kroz RS, mi ih prevezemo tamo gdje žele. Neki idu u Sarajevo, neki za Tuzlu, učinimo im uslugu. Ponudimo im prevoz da se ne zadržavaju u RS. Imamo odličnu reakciju stanovništva i nastavit ćemo da se tako ponašamo, izjavio je Dodik.

– Sada je neka zabrana. Šta mislite da smo mi uzeli i postavili zabranu, čitav svijet bi se digao oko toga. Razumijem ljude u USK, ali mi nećemo prestati sa našom praksom da ih prevezemo gdje žele van Republike Srpske. U RS neće biti sabirnih centara, rekao je Dodik u Newsroomu na N1.

– Nećemo poštovati zabranu. Dovest ćemo ih na krajnju tačku entiteta i reći – eno vam tamo, zaključio je Dodik.

Podsjećamo, vlasti u Unsko-sanskom kantonu su donijeli odluku o zabrani ulaska i prevoza migranata na teritoriji ovog kantona.

Na jučerašnjem sastanku Operativne grupe Unsko-sanskog kantona odobrena je zabrana prijevoza migranata u Kanton i unutar tog kantona.

Zaduženja policiji i inspekciji

Operativna grupa podržala je odluku Kriznog štaba Ministarstva zdravstva da se pooštre mjere Naredbe od 13.marta 2020., a koja podrazumijeva zabranu ulaska migranata na područje USK, van trenutnog prihvatnog kapaciteta kampova, zabranu prevoza migranata svim prevoznim sredstvima, zabranu kretanja migranata i okupljanja na javnim površinama, zabranu pružanja usluga smještaja migrantima.

Zadužena je Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova USK da na ulazima na područje Kantona postavi stalne punktove i spriječi dodatni priliv migranata. Kako saznajemo, bit će ih četiri na različitim lokacijama na ulasku u USK.

Zadužena je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove da, zajedno sa pripadnicima MUP-a USK, u okvirima nadležnosti, vrši kontrole prevoznika koji prevoze migrante te da, u takvim slučajevima pokrene postupak oduzimanja licenci, kao i pojačane kontrole iznajmljivača smještaja migrantima.

Od Ministarstva sigurnosti Vijeća ministara BiH se traži se da, zajedno sa predstavnicima UN agencija, u roku od pet dana izmjesti maloljetne migrante bez pratnje u centre van USK-a.

Bira i Miral

Od pravosudnih institucija se traži da uzmu u prioritet rada predmete i sankcionišu osobe identifikovane kao lica koja narušavaju javni red i mir i čine krivična djela samovlašća kao i druga krivična djela kojima usložnjavaju situaciju na terenu uzrokovanu migrantskom krizom

Ostaju na snazi svi zaključci Operativne grupe koji se odnose na aktivnosti postupnog zatvaranja kampova Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši.

Unsko-sanski kanton je područje u Bosni i Hercegovini odnosno Federaciji BiH izrazito pogođeno migrantskom krizom. Sve su glasniji protesti građana u zahtjevima za rješavanje problema. Proteklih noći je bilo i incidenata u Velikoj Kladuši, kada je u okupljanju građana u blizini migrantskog kampa blokirana cesta za saobraćaj, pa je situaciju smirivala policija.

(Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Jedan komentar

 1. Kašif
  Kašif 20 Augusta, 17:12

  Iz tekstova priloženih uz komentar se vidi da je gospodin Dodik saučesnik u krivičnim djelima koja se odnose na trgovinu ljudima i pripremanje terorističkog akta (i terorizam ako se desi). Za ova krivična dijela nadležni organi poduzimaju radnje po službenoj dužnosti. Bilo bi korisno znati kakvi bi izborni rezultati bili sa g. Dodikom u pritvoru. On ne učestvuje na predstojećim opštinskim izborima pa mu se ne krše prava a nadležni organi rade svoj posao a g. Dodik se samo poziva na odgovornost. Ne postoji izgovor da se ovom slučaju ne uhapsi i da mu se sudi osim korupcije.

  – Naša politika oko migranata je poznata i nije ništa novo. Mi pokušavamo, najviše preko dojava građana, da saznamo gdje se nalaze migranti, kojim rutama se kreću, ne želeći da se oni slobodno kreću u RS, da vrše pritisak na stanovništvo i razbojnički se ponašaju, kazao je Dodik.

  Vozimo ih gdje žele

  On je potom pojasnio kako MUP RS postupa sa migrantima koje nađe na području entiteta.

  – Onda kada ih prikupimo na jedno mjesto, ogranizujemo im prevoz gdje žele da idu. Oni idu u USK. Mi naprosto da ne bi iz Bijeljine išli kroz RS, mi ih prevezemo tamo gdje žele. Neki idu u Sarajevo, neki za Tuzlu, učinimo im uslugu. Ponudimo im prevoz da se ne zadržavaju u RS. Imamo odličnu reakciju stanovništva i nastavit ćemo da se tako ponašamo, izjavio je Dodik.

  – Sada je neka zabrana. Šta mislite da smo mi uzeli i postavili zabranu, čitav svijet bi se digao oko toga. Razumijem ljude u USK, ali mi nećemo prestati sa našom praksom da ih prevezemo gdje žele van Republike Srpske. U RS neće biti sabirnih centara, rekao je Dodik u Newsroomu na N1.

  – Nećemo poštovati zabranu. Dovest ćemo ih na krajnju tačku entiteta i reći – eno vam tamo, zaključio je Dodik.

  Migranti na granici Hrvatske i Bosne
  Tuča u Velikoj Kladuši najavljuje mnogo opasnije događaje u Bosni

  20:35 17.08.2020
  (osveženo 18:09 19.08.2020)

  Piše Brankica Ristić

  Migrantska kriza u Bosni i Hercegovini ne jenjava. Kulminirala je sukobom izbeglica sa meštanima u Velikoj Kladuši. Sve se dešava jer država ne sprovodi neophodne mere adekvatne u ovakvim vanrednim situacijama. A stanje sa migrantima u BiH postaje više nego vanredno.
  Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta za bezbednost u Banjaluci, podseća da nije prvi put da se u Kladuši i okolini dešavaju teški incidenti i napominje da se plaši da će ih biti sve više.

  Sarajevo ignoriše opasan problem sa migrantima u Bosni

  „Ignorisanje aktuelnih problema dovodi i dovodiće sve češće do incidenata između domaćeg stanovništva, migranata i onih koji ih prebacuju. Stanovništvo u Kladuši koje je okupiralo migrantski kamp, želelo je da vlastima pošalje poruku da nešto moraju da preduzmu zbog velikog broja migranata“, veruje Ćeranić.

  Naš sagovornik napominje da migranti nisu samo problem građana ovog mesta, već celog Sanskog kantona.

  „Oficijelne su procene da ih je oko 8.000, ali verovatno ih ima i više koji nisu registrovani. Postoje ti kampovi koji su neuslovni, ali i nebezbedni. Migranti kradu meštanima stoku, što kod stanovništva, naravno, izaziva revolt. Bezbednost je pogoršana, policija više nema ni mogućnost da ih kontroliše. Policijske patrole broje po četiri policajca. S druge strane, migranti se kreću u velikim grupama, a imaju navike i kulturu koji odudaraju od života koje praktikuje domaće stanovništvo“, napominje Ćeranić.
  Paradžemati kao oslonac migrantima

  Ovaj problem je rešiv samo sa nivoa iz Sarajeva, a migranti koji su sada u BiH ne dolaze iz ratom zahvaćenog područja, već su to takozvani ekonomski migranti iz Pakistana, Maroka i drugih država. Dakle, iz država koje ne preduzimaju ništa što bi trebalo jer se radi o njihovim građanima.

  „Vlasti, odnosno, institucije BiH okreću glavu od sve većih problema vezanih za migrante. Ne znamo šta će se dalje dešavati, a čini se da će migranata biti sve više“, smatra sagovornik Sputnjika.
  Dodatna opasnost, kaže on, na koju su upozorili i iz Islamske zajednice, jesu takozvani „paradžemati“ koji muslimanske vernike okupljaju mimo priznatih struktura, a predvode ih samozvani imami koji nude radikalnu interpretaciju islama. Za sada ima 11 takvih grupacija širom BiH. U nekim od tih objekata okuplja se 10 do 30 ljudi, osim kada se organizuju posebne tribine ili predavanja na kojima ih je veći broj iz BiH, ali i iz dijaspore.

  Takvu jednu zajednicu predvodio je i Husein Bilal Bosnić, koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog podsticanja na terorizam, jer je svoje sledbenike motivisao na pridruživanje takozvanoj Islamskoj državi.

  Migranti van kontrole

  „Vehabijska organizacija je sve jača u BiH i pre nekoliko godina su islamski zvaničnici pokušali da ih ili ugase, ili da ih privedu k sebi. Ishod je da je od 42 paradžemata, koliko ih je bilo pre tri godine, sada aktivno njih 11. Sve dok postoji i jedan, oni su opasni. Naravno da se migranti oslanjaju na njihovu široku mrežu i oni čine strukturu koja nije nimalo obećavajuća po bezbednost“, dodaje Ćeranić.
  Javnost ne zna šta se zapravo dešava u tim ilegalnim džematima, gde se islam drugačije praktikuje. A očito je da postoji sprega migranata sa ovim grupacijama.

  20.12.2019. / 06:19
  Preko Drine do bogatstva: OVO su TAJNE rute krijumčara i njihov CENOVNIK?

  Krijumčarenje ljudi i dalje unosan posao uz granicu Srbije i BiH. Mnogi se obogatili prevozom izbeglica sa jedne na drugu obalu

  IZVOR: MONDO/DANIJELA PAŠIĆ
  Svakodnevna bitka policije i krijumčara migranata ne prestaje. U ovaj očigledno unosan posao uključeni su mnogi mešetari sa leve i desne obale Drine i Save, baš zbog novca koji na taj način može da se zaradi, pišu “Novosti”.

  Jer, samo za prebacivanje migranata preko Drine i njegov transport do granice sa Hrvatskom, košta oko 500 evra.

  Ali, ako se radi takozvana kompletna usluga, tačnije dovođenje izbeglica od Beograda do Drine, obezbeđuje njihov prelazak granice i prebacivanje u Hrvatsku, onda je cena oko 1.500 evra. Ovim poslom bave se samo “iskusni”, koji svoje mutne poslove nisu prekidali ni dok je trajao rat u BiH i Hrvatskoj.

  Na Drini kod Lipničkog Šora, nedaleko od Loznice, niklo je pravo pristanište za trgovinu ljudima, čiji se vlasnik po lokalnim kafićima hvalio da je od ovog posla ućario više od 100.000 evra. Sa druge strane, nijedna inspekcija koja bi trebalo da se bavi nelegalnom gradnjom u pojasu reke, nije ni pipnula ovaj objekat, ni mnoge druge njemu slične.

  Pre nekoliko dana lisice su stavljene na ruke šestorici iz Loznice, Ljubovije i Beograda baš zbog šverca migranata. Ova grupa uspela je da prokrijumčari za tri meseca više od 200 migranata. Ali su na kraju ipak dolijali. Mešetari su upali u “mrežu” inspektora BIA iz ovog kraja, pa se po ko zna koji put pokazalo da mešetarima nema spasa kada je BIA u akciji.

  “Jer, kod BIA ne važi ona narodna da para vrti gde burgija neće”, kažu upućeni.

  I pripadnici Granične policije BiH izveli su na četiri lokacije akciju kodnog naziva “Gejm” i uhapsili trojicu državljana Bosne i Hercegovine zbog sumnje da su iz Srbije ka Evropskoj uniji krijumčarili migrante afro-azijskog porekla.

  “Članovi ove organizovane kriminalne grupe prokrijumčarili su više desetina ilegalnih migranata”, kaže za “Novosti” Zoran Galić, direktor Granične policije BiH.”Prema prikupljenim podacima, pripadnici grupe su naplaćivali šverc svakog migranta, čime su pribavili veliku protivpravnu imovinsku korist”.

  Prilikom pretresa pronađeni su i oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku, kao i jedna automatska puška, pet okvira za puškomitraljez i 449 metaka kalibra 7,62 milimetara i 97 metaka kalibra 7,9 milimetara. Kod Odžaka je, dodaje Galić, sprečeno krijumčarenje osam migranata, a slične akcije biće nastavljene punim gasom.

  Uz trgovinu ljudima, u poslednje vreme sve je unosniji i šverc lekova, koji su znatno skuplji u BiH nego u Srbiji. Policija i u ovom segmentu borbe protiv kriminala postiže dobre rezultate, pa su zaplene medikamenata gotovo svakodne.

  Da ponovimo šta je g. Dodik izjavio nakon što su ovi tekstovi napisani i kako bi nazvali ponašanje g. Dodika ako je predhodno čitao tekstove.
  – Naša politika oko migranata je poznata i nije ništa novo. Mi pokušavamo, najviše preko dojava građana, da saznamo gdje se nalaze migranti, kojim rutama se kreću, ne želeći da se oni slobodno kreću u RS, da vrše pritisak na stanovništvo i razbojnički se ponašaju, kazao je Dodik.

  Vozimo ih gdje žele

  On je potom pojasnio kako MUP RS postupa sa migrantima koje nađe na području entiteta.

  – Onda kada ih prikupimo na jedno mjesto, ogranizujemo im prevoz gdje žele da idu. Oni idu u USK. Mi naprosto da ne bi iz Bijeljine išli kroz RS, mi ih prevezemo tamo gdje žele. Neki idu u Sarajevo, neki za Tuzlu, učinimo im uslugu. Ponudimo im prevoz da se ne zadržavaju u RS. Imamo odličnu reakciju stanovništva i nastavit ćemo da se tako ponašamo, izjavio je Dodik.

  – Sada je neka zabrana. Šta mislite da smo mi uzeli i postavili zabranu, čitav svijet bi se digao oko toga. Razumijem ljude u USK, ali mi nećemo prestati sa našom praksom da ih prevezemo gdje žele van Republike Srpske. U RS neće biti sabirnih centara, rekao je Dodik u Newsroomu na N1.

  – Nećemo poštovati zabranu. Dovest ćemo ih na krajnju tačku entiteta i reći – eno vam tamo, zaključio je Dodik.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku