hamburger-icon

Kliker.info

Dodik ličnost 2006. godine, Hadžiomerović dobitnik nagrade ”Nikola Guzijan”

Dodik ličnost 2006. godine, Hadžiomerović dobitnik nagrade ”Nikola Guzijan”

23 Decembra
08:05 2006

 

U obrazloženju odluke da ličnost godine u BiH bude Milorad Dodik kolegijum "Nezavisnih novina" je naveo da je on u "martu preuzeo Vladu RS u trenutku teške političke krize i da je za kratko vrijeme i pored brojnih skeptika, uspio da ostvari ono što se smatralo nemogućom misijom – da osvoji najviše glasova na opštim izborima u oktobru"."Za samo nekoliko mjeseci uspio je da u BiH privuče više od dvije milijarde evra inostranih investicija. Zbog toga, u ovogodišnjem izboru ličnosti godine, već tradicionalnoj manifestaciji u izboru ‘Nezavisnih novina’, nije bilo nikakve dileme. Godina 2006. je godina Milorada Dodika", navedeno je u obrazloženju.Nagradu Miloradu Dodiku uručio je Aleksandar Kopanja, direktor Štamparije "Nezavisnih novina"."Ovo je laskavo i veliko priznanje, koje dijelim sa svojim saradnicima, koji su me sve ove godine slijedili. Nagradu dijelim i sa svojom porodicom, koja je imala razumijevanja za moje obaveze i svim ljudima koji su vjerovali u to što radim. Ovo nije prvi put da sam proglašen ličnošću godine, ali mi je posebno drago što se to desilo u večeri posvećenoj Nikoli Guzijanu, mom velikom prijatelju", rekao je Dodik nakon što je primio nagradu. On se odrekao novčanog dijela nagrade i ček od 3.000 KM uručio Draganu Davidoviću, direktoru Radio-televizije RS, kao donaciju za izgradnju RTV doma u Banjaluci.Nagradu "Nikola Guzijan" Bakiru Hadžiomeroviću uručio je ministar prosvjete i kulture u Vladi RS Anton Kasipović. Hadžiomerović, urednik magazina "60 minuta" i glavni urednik informativnog programa FTV, izabran je u konkurenciji 25 novinara, koji su konkurisali za nagradu. Hadžiomerović je zahvalio svima koji su prepoznali da je on ličnost koja je obilježila 2006. u istraživačkom novinarstvu."Jako mi je drago da sam nagradu primio u Banjaluci. Ipak, neke stvari idu nabolje", rekao je Hadžiomerović.On je novčani dio nagrade od 3.000 KM ravnopravno podijelio novinarki Ameli Rebac, Mirzi Buljubašiću i Marku Filipoviću, sinu bh. reditelja Benjamina Filipovića."Smatramo da je naš kolega Bakir Hadžiomerović, kao urednik i voditelj jedne od najgledanijih emisija u BiH svojim
radom
u toku 2006. godine, dao veliki doprinos razvoju istraživačkog novinarstva", rekao je Dragan Jerinić, glavni i odgovorni urednik "Nezavisnih novina"."Kao novinar i urednik Hadžiomerović je u svojim emisijama istraživao tamniju stranu bh. društva, kriminal i korupciju u državnim institucijama i beskompromisno ulazio u borbu protiv njih. Smatramo da će nagrada ‘Nikola Guzijan’ biti dalji podstrek za rad našem kolegi Bakiru Hadžiomeroviću", navodi se u obrazloženju odluke Komisije."Nezavisne novine" su prošle godine ustanovile nagradu za razvoj istraživačkog novinarstva i promociju profesionalnih standarda "Nikola Guzijan", nazvanu po jednom od osnivača novina. Novčani dio nagrade iznosi 3.000 KM.

 

Svečano uručenje nagrada održano je sinoć u Gradskoj kafani hotela "Palas" u Banjaluci. Svečanosti su prisustvovali mnogobrojni gosti iz javnog i političkog života Bosne i Hercegovine.U muzičkom dijelu su nastupile Lana Savić i Nevena Đerić, studenti druge godine Akademije umjetnosti u Banjaluci, i popularna pjevačica Ekstra Nena.Ličnost godine za 2005. godinu bio je kopredsjedavajući Komisije za reformu odbrane američki diplomata Rafi Gregorijan, a nagradu "Nikola Guzijan" dobio je glavni i odgovorni urednik "Slobodne Bosne" Senad Avdić.

 

NN

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku