hamburger-icon

Kliker.info

Dodik kod Vučića : Formiran tim za pisanje deklaracije Srbije i RS

Dodik kod Vučića : Formiran tim za pisanje deklaracije Srbije i RS

02 Septembra
15:49 2017

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, poslije sastanka najviših predstavnika Srbije i Republike Srpske u Beogradu, da je formiran tim koji će raditi na pisanju Deklaracije o zaštiti i očuvanju srpskog naroda.

Predsjednik Vučić i premijerka Ana Brnabić sastali su se u Beogradu sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerkom RS Željkom Cvijanović. Na sastanku je dogovoreno formiranje tima koji će pisati Deklaraciju o zaštiti i očuvanju srpskog naroda, a koja će, kako je poslije tog susreta objasnio Vučić, biti u skladu sa svim međunarodno-pravnim aktima.

Deklaracija će, kako je rekao, istaći pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, pravo na izučavanje nacionalne kulture, istorije, geografije, očuvanje nacionalnog kulturno-istorijskog naslijeđa i obrazovanje na sprskom jeziku

Za ostvarivanje tih prava biće formiran budžetski fond, a biće i redefinisano dosadašnje konkursno finansiranje za dijasporu, objasnio je Vučić.Radiće se, kako kaže, i na ujednačavanju školskog programa srpskog jezika i književnosti u Srbiji i RS, kao i na organizovanju đačkih ekskurzija, omladinskih kampva, i ljetnjih i zmiskih škola u Srbiji i RS.

Vučić je rekao i da se na sastanku razgovaralo o više konkretnih projekata, te da će Srbija sa pet do pet i po miliona eura finansirati izgradnju vrtića u Trebinju i Brčkom, izgradnju studentsko-đačkog doma u Vlasenici, rekonstrukciju ulica u Palama, rekonstrukciju sportske dvorane i izgradnju trga u Istočnom Sarajevu, rekonstruckiju mosta koji povezuje Zvornik Mali Zvornik, i podršku opštinama u Federaciji BiH većinski naseljenih Srbima.

Vučić je rekao da Srbija u budžetu, zaključno sa augustom, ima tačno milijardu eura bolji rezultat od planiranog, i da odatle imamo mogućnosti da pomogne RS. Predsednik  Srbije je zahvalio premijerki Ani Brnabić i ministru finansija Dušanu Vujoviću koji će, kako je najavio, uskoro dobiti nagradu Svjetske banke, MMF-a i Juromanija (Euromoney) za najboljeg ministra u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Premijerka Brnabić najavila je da će početkom novembra biti održana zajednička sjednica vlada Srbije i RS. Ona je rekla da je danas bilo riječi i o boljem infrastrukturnom povezivanju i izgradnju brzih saobraćajnica, prije svega do Bijeljine.Premijerka je rekla i da sredinom naredne godine očekuje formiranje Nacionalne akademije za javnu upravu, kako bi se javna uprava reformisala u službi građana i privrede, te da je bilo razgovora o tome da ona bude otvorena i za javnu upravu RS.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je poslije sastanak, da su odnosi Srbije i RS u najboljem periodu ako se mjere konkretnim projektima.

Rekao je i da je “ugodno” iznenađen da su gotovo svi projekti koje je Banjaluka kandidovala prihvaćeni u Beogradu, izrazivši zahvalnost predsjedniku i Vladi Srbije.Dodik je ocijenio i da je Srbija najvažniji faktor stabilizacije prilika u regionu i da u tom pogledu pozdravlja Vučićevu posjetu BiH, gdje RS ima značajan broj pitanja koje želi sa tog nivoa da riješava.

“Stanje u BiH izgleda najgore što se tiče funkcionisanje institiucija od Dejtonskog sporazuma do danas. Imamo paralizu odlučivanja, sukobi politički, kao i problemi koje postoje i koje produkuje Bakir Izetbegović su usložnili situaciju i doveli do institucionalnog mrtvila”, rekao je Dodik navodeći da BiH ima zastoj i u aranžmanu sa MMF-om i u evropskim integracijama.

Najavio je i da će RS u septembru na sjednici Narodne skupštine donijeti konkretnu odluku o vojnoj neutralnosti. “To je dio našeg opredjeljenja, da zajedno sa Srbijom gradimo sistem bezbjednosne politike”, rekao je Dodik.

(Kliker.info-Tanjug)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku