hamburger-icon

Kliker.info

Dodik izašao iz bolnice, odmah prijetio otcjepljenjem

Dodik izašao iz bolnice, odmah prijetio otcjepljenjem

05 Januara
15:19 2021

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u utorak je, samo što se oporavio od borbe s korona virusom, ponovo zaprijetio otcjepljenjem entiteta Republika Srpska od BiH.

Prvi put ponudio je svoju interpretaciju skandala kojeg je sam prouzrokovao kada je ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu poklonio ikonu sumnjiva porijekla, prenosi Hina.

Napuštajući bolnicu u Banjoj Luci u kojoj je bio proteklih 16 dana, gdje se liječio od bolesti COVID-19, Dodik je pred novinarima istakao kako su iza njega teški dani jer se s korona virusom borio gotovo cijeli mjesec uz tešku upalu pluća no to ga nije spriječilo da odmah počne prijetiti provedbom ranije najavljivanih separatističkih planova.

Odgovarajući na novinarska pitanja kazao je kako se protivi imenovanju novog visokog predstavnika za BiH, što je dužnost za koju je navodni kandidat konzervativni njemački političar Christian Schmidt.

“RS je protiv visokog predstavnika ko god on bio. Što se nas tiče ne mora ni dolaziti”, kazao je Dodik ocijenivši da su potpuno neutemeljena očekivanja da će se nova američka administracija predvođena predsjednikom Joeom Bidenom odlučnije angažirati na sređivanju haotičnog stanja u BiH.

Separatistički planovi

Dodikova je teza kako je ovo zapravo zgodna prilika da Biden, koji se od 1992. do 1995. godine snažno zalagao za očuvanje BiH, shvati kako je zapravo trebalo dopustiti da se ta zemlja podijeli i od nje naprave tri države.

“Vrijeme takve odluke dolazi”, tvrdi Dodik i dodaje kako je “uvjeren da će BiH nestati, a da će RS postati država”.

Poručio je i kako su entitetske podjele u BiH konačne te da on nema što tražiti u Sarajevu, baš kao što ni osobe poput lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića nema što tražiti u Banjoj Luci.

“Banja Luka je srpski grad, šta god ko rekao”, kazao je Dodik.

Afera ‘Ikona’

Po izlasku iz bolnice prvi se put suočio s pitanjem novinara o “aferi ikona” koja je izbila nakon što se ispostavilo kako je nejasno porijeklo navodne umjetnine koju je on poklonio šefu ruske diplomacije Lavrovu tokom njegove posjete BiH 14. decemra prošle godine.

Lavrov je zbog skandala ikonu, koja na poleđini ima pečat koji potvrđuje da je registrirana u Ukrajini, vratio, a kako je ona uopće dospjela u BiH do sada nije razjašnjeno.

Dodik se nije potrudio ponuditi bilo kakvo suvislo pojašnjenje, a za sve je okrivio medije iz Federacije BiH, optužujući ih da su “izmislili lažnu priču o ikoni”.

Kazao je kako je riječ o porodičnoj ikoni te kako navodno nema dokaza da je ona vlasništvo Ukrajine.

“Lavrov je smatrao da (ikonu) treba vratiti, ona je tu, a ja ću sada pozvati ljude koji su mi ikonu dali i vratiti im je, a oni neka dalje objašnjavaju”, bilo je sve što je o skandalu bez presedana rekao Dodik.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

3 0 komentara

 1. Aj Carmela
  Aj Carmela 05 Januara, 19:28

  Da su vremena normala kupio bi sa zubima te bezobrazluke. Trazis belaja. I niko te ne smjenjuje. Sta radi Evropa? Opet gleda kao u Srebrenici. Bitande jedna raspamecena. Ima li iko ko ima moci bar mrvu postenja i pravicnosti da takve hölje zaustavi prije nego sto bude kasno?

  Odgovori
 2. Neretva
  Neretva 06 Januara, 06:16

  Glupan iz Laktasa, nije svjestan da mu je blizu kraj, a nema gdje pobjeci, Srbija ga nece, a Rusi se osramotili sa njim, jedino ga rado ocekuju u nekom od zatvora, jer je to zasluzio. Mars govedo.

  Odgovori
 3. FAJTER
  FAJTER 08 Januara, 23:48

  KOJE BEZOBRAZLUKE ČARŠIJSKE BALIJE.TO ŠTO HOĆE RAVNOPRAVNOST.E PA BIĆE OTCJEPLJENJE PA ŠTA KOŠTA DA KOŠTA.SAD MI NEĆEMO ZAJEDNICU I KVIT.DOSTA JE BRE VIŠE MOŽETE POPUŠITI I NJEMU I NAMA SVIMA U REPUBLICI SRPSKOJ.SUTRA JE DEVETI JANUAR:DAN REPŠBLIKE SRPSKE A VI POCRKAJTE JER SVOJ NEMATE NEGO KRADETE ZAVNOBIH KOJI JE BIO U MOM MRKONJIĆU I SASTAVLJEN VEĆINSKI OD SRBA I PAR MUSLIMANA KOJI SU SE PISALI NACIONALNO KAO SRBI.VI STE SVI TAD BILI U USTAŠAMA UGLAVNOM.
  STVARNO RAZMIŠLJAM DA UKINEMO TAJ ZAVNOBIH POŠTO SE NISTE POKAZALI ELEMENTARNO POŠTENIM DA POŠTUJETE RAVNOPRAVNOST NARODA,A MI TO MOŽEMO JER JE MRKONJIĆ NAŠ,IMA I KUĆA GAŠIĆA U KOJOJ JE ODRŽAN,IMAJU DVA KECMANOVIĆA(otac i sin NENAD I VLADIMIR) KOJI MOGU PREDSJEDAVATI JER JE PREDHODNIM PREDSJEDAVAO VOJISLAV KECMANOVIĆ KOJI JE NJIHOV BLISKI ROĐAK.IMAMO NARODNU SKUPŠTINU REPUBLIKE SRPSKE KOJI MOGU BITI VIJEĆNICI,I U KOJOJ IMA PONEŠTO MUSLIMANA I HRVATA KAO ŠTO JE BILO U ZAVNOBIHU I PONIŠTIMO TAJ AKT.UOSTALOM ON JE NIŠTAVAN SAM PO SEBI JER JE BIO DIO AVNOJA,A POŠTO NEMA AVNOJA NEMA NI ZAVNOBIH-a.POSTOJI JEDNO PRAVNO PRAVILO-KO IMA VIŠE PRAVA MOŽE IMATI I MANJE PRAVA ALI OBRNUTO NIJE MOGUĆE.TAKO ISPADNE AKO NEMA AVNOJA A NEMA TAKO NEMA NITI MOŽE BITI ZAVNOBIH-a.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku