hamburger-icon

Kliker.info

Dodik i Vlada RS ruše Dejton

Dodik i Vlada RS ruše Dejton

14 Jula
17:59 2008

Činjenica da je Vlada RS prihvatila da uopće razmatra, a i da traži dodatna tumačenja inicijative za proglašenje nezavisnosti manjeg bh. entiteta koju je pokrenuo Dane Čanković i njegova organizacija "Srpski narodni pokret – Izbor je naš", krajnje je zvono na uzbunu koje bi trebalo konačno probuditi i nadležne tužioce u BiH.

Ovo je, u najkraćem, stav profesora Kasima Trnke, eksperta ustavnog prava, koji u izjavi za "Dnevni avaz" ističe da je ovakvo ponašanje Milorada Dodika i njegove vlade očigledan primjer narušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, prema kojem su suverenitet i teritorijalni integritet nesumnjivo stvari u nadležnosti države BiH.

– Uostalom, i susjedne države su potpisale Dejtonski sporazum koji izričito garantira suverenitet i teritorijalni integritet. Svako onaj ko, a posebno legalni organi vlasti, ako kreće u pravcu da ruši suverenitet i državni integritet BiH, ne samo da narušava i djeluje suprotno Dejtonskom sporazumu, nego vrši i krivično djelo koje znači rušenje ustavnog poretka BiH. Prema tome, zaista je krajnje vrijeme da se jedanput počne i javni tužilac oglašavati u takvim stvarima – kaže Trnka.

Prema njemu, potez Vlade RS vezan za inicijativu Čankovića morao bi biti spriječen i sankcioniran, jer se radi o eklatantnom primjeru poziva na rušenje ustavnog poretka države.

Dodaje da građanska inicijativa može biti kakva god, ali je poseban problem kada organ javne vlasti to uzme u razmatranje.

S pravnim tumačenjem profesora Kasima Trnke slaže se i potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji podsjeća da je njegova stranka tražila reakcije nadležnih tužilaštava i ranije kada je Milorad Dodik prijetio referendumom.

No, svrsishodnijom akcijom Izetbegović cijeni onu koja bi konačno morala uslijediti od međunarodne zajednice.

– Ovo je daljnji pritisak kojim Dodik i njegova vlada isprobavaju dokle ide strpljenje međunarodne zajednice i ukupne bh. javnosti. On time pokušava ostaviti i sjeme za neko buduće vrijeme, kada više ne bude međunarodne zajednice ovdje, da možda nešto iz toga bukne, neki separatistički projekt. Također, to mu u izvjesnoj mjeri služi i u predizbornoj kampanji – iznosi Izetbegović.

(Kliker.info/Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku