hamburger-icon

Kliker.info

Dodik bez cenzure : Ovdje u Srbiji postoji jedna opčinjenost egzotičnim Sarajevom

Dodik bez cenzure : Ovdje u Srbiji postoji jedna opčinjenost egzotičnim Sarajevom

23 Decembra
07:33 2010

Svojim bazičnim političkim stavom ostaću isti, nemam nameru da se menjam, već da nastavim politiku u interesu RS, i istrajem na onome što se zove njena zaštita, razvoj i budućnost, rekao predsednik RS Milorad Dodik, gostujući u emisiji "Svedok“ na RTS-u. Na pitanje da li je on sada predsjednik jednog entiteta u protektoratu, Dodik je odgovorio da nema logičnog objašnjenja za mnoge stvari koje se dešavaju, jer BiH i danas ima visokog predstavnika koji je remetilački faktor, ali da danas "možemo biti srećni što imamo RS, i moramo da razgradimo sve što su kao nametnuta rješenja radili visoki predstavnici, a problemi su se nagomilali".

– Bosna je danas zarobljena u političkom blatu iz kojeg se teško može izvući, a Amerika i Britanija, prije svega podržavaju instituciju visokog predstavnika, a Bosna se održava pritiscima međunarodnog faktora koji je putem sile i moći, prije svega nametnuo  sankcije, kažnjavao Srbe, tražio krivca, zanemarujući činjenicu da su Srbi bili stradalnici u ratu – kaže Dodik.O tome čega se više plaši, ekonomske krize čiji rep može da zakači i region, ili ustavne krize u BiH, rekao je da i jedna i druga stvar dolaze sa Zapada, da je kriza razarajućeg obima i da naravno ima uticaja, ali da je ekonomska situacija relativno stabilna.- Probleme moramo rješavati, a prioritet je uvijek ekonomija. Međutim u zemlji duboko podijeljenoj, nedovršenoj, koja nema bazični konsenzus, nego se nameće kao moranje, teško je baviti se ekonomijom, jer Bosna, po zapadnim projekcijama, nije država uspjeha, a nedostaje joj ambijent za ulaganje i ekonomiju.Pod formom protektorata, kaže Dodik, stranci su i ono malo ekonomije devastirali "pod plaštom liberalne ekonomije i takvih vrIJednosti". Dodaje da takav koncept nije prirodan za život tri entiteta.

Bosna nije država uspjeha                   – BiH je bila Јugoslavija u malom, i sada na tim ruševinama imate aroganciju muslimana koji se nameću kao žrtve i traže svoja prava, i cijela ta priča o ustavnim promjenama, a sve da bi neko tamo na Zapadu bio zadovoljan. U suštini vi tamo imate narode koji ne žele da žive zajedno – rekao je Dodik.O promjenljivim odnosima sa stranim državnicima kaže da "mnoga rješenja izostaju bez saradnje sa okruženjem i Međunarodnom zajednicom, ali Bosna je mogla biti zemlja sa međunarodnim kapacitetom, ali mnogi su te kapacitete razgradili, i sada računaju da mi ne želimo da shvatimo to što rade, smatrajući da nam čine dobro. Јa sam uvijek za saradnju, ali uvijek kažem i šta mislim o svemu, vodio sam uvijek realnu politiku.Na pitanje da li zvanični Vašington odustaje od namjere da rešava direktno nedovršene poslove na Balkanu, Dodik kaže da je Amerika u jednom novom periodu, suočena sa otvorenim svetskim problemima koji su veći nego ovde, i oni ostaju zainteresovani za ove probleme, a Hilari Klinton, pa i Obama, rekli su da je osnova politike prema drugima nemešanje u unutrašnje stvari BiH. Da ostanu tvrdi prema onome što je napisano u Dejtonu, ali nismo to vidjeli, tu podršku".- Mislim da je Amerika zamorena mnogim pitanjima, ali ja nisam entuzijasta, međutim spreman sam da budem na pozicijama Dejtona, dva entiteta, tri konstitutivna naroda – rekao je Dodik.

Politička volja Sarajeva ne stanuje u Banjaluci    Kaže da je u EU još veća konfuzija, što se toga tiče, ali da ukoliko postoji kancelarija Visokog predstavnika, da se ne može kretati ka Evropi, u kojoj ima dualizama i razlika u mišljenju od zemlje, do zemlje. Navodi i da je pre nekoliko dana Visoki predstavnik nametnuo jedan zakon, „koji mi nismo prihvatili, jer on nema prava na to, kao što nema prava da se miješa u ustavne promene ili učestvuje u izbornom procesu".O razgovorima o ustavnim promjenama, a na pitanje smatra li sebe nekom vrstom ustavobranitelja, Dodik kaže da se ne osjeća neugodno, da bi bilo realno potrebno da se u Ustav ugradi mehanizam za jedan mirni razlaz, kako bi postojala jedna svima poznata situacija.

– Politička volja Sarajeva ne stanuje u Banjaluci, ni među ljudima u RS i to je stvarno stanje stvari u političkim odnosima. I ovdje u Srbiji postoji jedna opčinjenost egzotičnim Sarajevom, kao u vrijeme bivše Јugoslavije, ali to je danas grad sa 96 odsto Bošnjaka – kaže Dodik.Predsjednik RS rekao je da Evropa danas jeste cilj i sinonim slobode, ali da ne može da usisava u sebe bilo koga, da preti i kažnjava lidere, i da je logično poštovati izborna obećanja. – Јa definitivno mislim da je RS zauvijek, a BiH dok mora. Za promjenu ustava BiH potrebna je naša volja, a nje nema – navodi Dodik.- Nije samo to tačno da je Dejton zaustavio rat, nego je uspostavio ustav, način izbora skupštine, ministarskog vijeća, a koji nije vlada, Dejton predviđa potpunu autonomiju RS, i Federacije sa druge strane, i političku jednakost tri naroda, i to je način opstanka BiH, u suprotnom je nema – rekao je Dodik.

Uvjeren u referendum                           Dodaje i da – BiH ne može vještački da se održi naporima stranaca, i njihovih propisivanja šta je dobro. Bosna ima subjektivitet i legitimitet, i ako ne bude poštovana u BiH, sa stanovišta Dejtonskih i ustavnih prava, RS će je ignorisati, a to onda znači da je nema.Kaže i da se Bosna gradila nasiljem međunarodnih faktora, kojem jeste prethodilo ratno nasilje i da najveći ishod Dejtona jeste mir, da je Dejton napravio tu održivost i uvjerenje svima da će se zaštititi.O izjavama o referendumu, i da li su one često neka vrsta avanturizma, kaže da se pokazalo da nisu, da nije u pitanju politika avanturizma, jer je uvjeren da će RS imati svoj referendum u statusu, ali ne sto puta, nego samo jednom, jer samo jednom i može biti uspješan, kada za to dođe vrijeme.Narodi će izaći na svoje nacionalne referendume, i reći hoće li, ili neće da žive zajedno, rekao je Dodik. O statusu Kosova, kaže da onda kada Srbija bude rekla da je to pitanje riješeno, "onda ćemo reći i mi", kaže Dodik.

O tome da pitanje trećeg entiteta Hrvati otvaraju neuporedivo ozbiljnije nego do sada, Dodik kaže da su Hrvati devastirani "nečistom ulogom Visokog predstavnika, jer su dovedeni u poziciju marginalne manjine, promjenom načina odlučivanja. Oni su se hranili činjenicom da na nivou BiH zatraže neki nivo kvaliteta u kojem se osigurava njihov status jedne trećine prava, da im recimo od deset ministarstava pripadne tri. Sada, kada su u poziciji da je Komšić ponovo izabran glasovima Bošnjaka, postalo im je jasno da je njihov identitet ugrožen". Osjećati se pripadnikom jedne manjine je jedna stvar, a političke odluke sasvim druga, kaže Dodik.Rekao je i da samo Bošnjaci i jedan broj stranaca želi da Bosna opstane, i da je to legitimno, ali da je legitimno i kada se to ne želi. – Ako želite nas unutra, hajde da vidimo šta nam nudite, jer arogancija Sarajeva nije primamljiva priča.O promjenama kod Bošnjaka, i o odnosu sa Bakirom Izetbegovićem kaže da u RS postoji bazičan dogovor, da je RS neupitna, da njeni kapaciteti ne dolaze u pitanje, a sve bošnjačke političke partije su isključivo za ukidanje RS, a po principu jedan čovek jedan glas, da BiH uvek bira jednog predsednika što bi značilo da će on uvek biti Bošnjak. Nema tu mnogo promene oko politike. Dodaje i da je sam Bakir Izetbegović, kada je bio u poseti Nemačkoj, rekao da je njegova politika zapravo politika njegovog oca.

Interes RS jaka i stabilna Srbija         Što se tiče izjava da BiH prijeti ekonomsko i socijalno urušavanje, Dodik je naglasio da uvijek postoji mogućnost ugrožavanja ekonomskog stanja, i da ono jeste lošije nego 2005. godine, ali da je to proizvod svjetskih ekonomskih kretanja.- RS ima stabilne izvore finansiranja, ima stabilan budžet, finansije, nema značajnog deficita, ali je jedini socijalni problem-problem penzija, koje su tako stvorene da se značajan broj penzionisao zaslugama rata, i mi imamo danas gotovo isti broj zaposlenih i penzionera – kazao je. Dodaje i da je u prošloj godini pokrivenost uvoza bila 63 odsto, i da će na bazi svojih resursa RS nastaviti da bude stabilna.O srpsko-hrvatskim odnosima kaže da te odnose i treba normalizovati, jer nema druge, zbog tereta iz prošlosti, i potrebe da se on riješi. – Mislim da je upravo Tadićeva uloga odlučujuća, jer je bio spremniji da ide dalje od mnogih u regionu, a tako i pokaže napore koji Srbiji daju jednu drugu priliku na putu ka EU – kaže Dodik.Što se tiče interesa RS u Srbiji, Dodik kaže da je takav interes jaka Srbija, politički i socijalno stabilna i mirna, realno etablirana u regionu, jer kao takva jedino može biti od koristi za RS. A Srbija je najmoćnija u regionu, i ima politički i regionalni uticaj koji je nesumnjiv.

Prijateljski sa Tadićem                      O američkim depešama "iscurilim u Vikiliksu", i o tome da li je pritiskan iz Beograda da umiri retoriku, rekao je da to potvrđuje priču o vječitoj krivici, "i da smo mi jedino krivi, pa kakva je onda to retorika", kaže Dodik.- To je decenijsko kažnjavanje Srba, ta iskrivljena slika, a ja se borim za istinitu sliku – rekao je Dodik.Dodik kaže i da što se tiče nacionalne politike Srbije, RS treba da bude na prvom mjestu, jer je ona institucionalni okvir svih Srba koji tamo žive. O odnosima sa Tadićem kaže da su prijateljski, i da će nastaviti sa njim da se i dalje grli i ljubi, kada god se vide, kako god to bilo protumačeno".- Tadić je uložio ogromne napore, i redovno nas obavještava o situaciji u Srbiji, ali on nikada nije rekao da mi nešto moramo da uradimo, nego smo uvijek zajedno razgovarali i procjenjivali šta je najbolje – kaže Dodik i dodaje da njegov politički fokus nije takav način političkog odlučivanja.Dodik zaključuje i da je Srbija učestvujući u privatizaciji Telekoma RS i za sebe mnogo učinila, i time i sebi učvrstila ekonomsku poziciju. (Kliker.info-RTV Srbije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku