hamburger-icon

Kliker.info

Dobio podršku 50 poslanika : I Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio Zakon o radu

Dobio podršku 50 poslanika : I Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio Zakon o radu

01 Augusta
04:09 2015

poslanici717Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je večeras Prijedlog zakona o radu koji je jučer usvojen u Domu naroda.Protiv Prijedlog zakona glasalo je 30 poslanika, a ‘za’ je glasalo njih 50 što je bilo dovoljno za usvajanje, dok suzdržanih nije bilo.Prethodno je premijer Federacije BiH Fadil Novalić obavijestio poslanike da Vlada, na hitnoj sjednici održanoj u pauzi sjednice Doma, nije prihvatila nijedan amandman na Prijedlog zakona o radu. Odbačeni su amandmani Kluba poslanika SDP-a, kao i Kluba poslanika BPS-a i amandmani Kluba SDP-DF-SBB te amandmani poslanika SDP-a Damira Mašića i poslanice SBiH Azre Hadžiahmetović.

Predstavljajući Prijedlog zakona o radu premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da će taj zakon otvoriti put reformama, zapošljavanju i članstvu u Evropskoj uniji, te da je potreban za poticanje domaćih i stranih investitora, ohrabrivanja poslodavaca da zapošljavaju, ali i zbog pristupa evropskim fondovima.

Tokom rasprave koja je prethodila glasanju, poslanici SDA, HDZ-a BiH i BPS-a podržavali su usvajanje Prijedloga argumentirajući to stavovima da je bolji od važećeg, te da će njegovo usvajanje polučiti pozitivne rezultate.Poslanici SDP-a, DF-a i SBB-a protivili su se usvajanju ističući da zakon predstavlja treću i završnu fazu “pljačke radnika nakon pretvaranja društvene imovine u državnu i tajkunske privatizacije te imovine od ljudi bliskih vladajućim strankama, te da pojednostavljuje otpuštanje radnika, preferira rad na određeno vrijeme i da u njemu ne postoji obaveza potpisivanja kolektivnih ugovora”.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je, nakon što je u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH usvojen Prijedlog zakona o radu, kazao novinarima da čestita onim poslanicima koji su smogli snage da usvoje jednu reformsku mjeru i zakon za koji je i u Parlamentu rekao da „treba puno hrabrosti“.

Po njegovim riječima, reforme nisu popularne mjere, “svima na određen način čine kožu tijesnom“.

– Ovim smo, na određen način, otvorili vrata poslodavcima i oslobodili ih straha da zapošljavaju, s jedne strane. S druge strane, otvorili smo vrata evropskim integracijama. I jedno i drugo nam je osnovni cilj – kazao je federalni premijer.

Mislim, dodao je on, “da smo s ovim pokazali hrabrost“.

– Prije svega, pokazali smo da idemo u tom smjeru i da se nećemo pokolebati na ovom putu. Ma kakve sljedeće mjere dolazile, mi ćemo na njima istrajavati – kazao je Novalić.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku