hamburger-icon

Kliker.info

DO SADA SU SVE NJEGOVE PROGNOZE BILE TAČNE: Dr. Parganlija predvidio kada će se završiti udar koronavirusa u BiH…

DO SADA SU SVE NJEGOVE PROGNOZE BILE TAČNE: Dr. Parganlija predvidio kada će se završiti udar koronavirusa u BiH…

19 Avgusta
15:13 2020

Kada je početkom aprila za “Oslobođenje” napravio predikciju broja oboljelih na osnovu statističkih podataka te naveo da se kraj prvog vala epidemije po tim parametrima očekuje početkom maja, mnogi čitaoci su se začudili. Ispostavilo se da je mladi bh. fizičar s adresom u Austriji Denis Parganlija ipak bio upravu. Kada je virus opet postao aktivan, uspješni bh. naučnik upozorio nas je na eksponencijalni rast broja zaraženih i predvidio sve brojke koje su se naknadno desile.

Radeći na novim predikcijama i analizirajući podatke, došao je do novog zaključka, onoga koji svi toliko željno očekujemo: Kada će virus u BiH prestati biti aktivan u ovolikoj mjeri?

Parganlija tvrdi da se vrhunac trenutnog udara dogodio između 30. jula i 5. augusta 2020.

– Na početku epidemije bilo je nakon, otprilike, pet sedmica matematički jasno da je vrhunac vala epidemije prošao. Ovaj put smo morali čekati između devet i 10 sedmica, dakle dvostruko više. Karakterizaciju u smislu je li ovo drugi udar prvog vala ili drugi val prepuštam, naravno, kolegama epidemiolozima i drugim medicinarima. Val/udar je, prema podacima dostupnim za FBiH, matematički počeo 26. maja. Stanje podataka za FBiH prije tog datuma se jasno razlikuje od stanja nakon tog datuma. Stoga ova prognoza važi za Federaciju – kaže Parganlija za “Oslobođenje”.

Kraj trenutnog udara u FBiH se očekuje između 1. i 12. oktobra, dakle okvirno u prvoj polovini oktobra. Kraj se nazire, ali moramo biti strpljivi i, ono što je obavezno, poštovati epidemiološke mjere.

– Za cijelu državu je situacija komplikovanija, jer u podacima nema tako jasne razlike ‘stanja prije’ i ‘stanja poslije’. Stoga ne dajem prognozu za cijelu BiH, ali pretpostavljam sličan razvoj kao za FBiH, uz moguće kašnjenje od, otprilike, dvije sedmice.

Ako se posmatra broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u 14-dnevnom periodu, onda je BiH trenutno, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u goroj situaciji od skoro svih zemalja EU i susjedstva.

– U BiH se testira relativno manje nego prije četiri mjeseca. U aprilu je odnos ukupno testiranih prema pozitivno testiranima bio otprilike 20:1. Sada je, otprilike, između 7:1 i 10:1 ili manje. Ovo je, naravno, izvor nesigurnosti za prognozu.

Ukoliko se početak školske godine ili period jesenjeg zahlađenja odraze na razvoj epidemiološke situacije, to će se sigurno vidjeti i u podacima. Oboje, također, predstavlja izvor nesigurnosti za prognozu. Ovaj rezultat nije garancija nego prognoza razvoja situacije ukoliko pretpostavke modela budu važile, odnosno epidemiološke mjere budu poštovane. Sve u svemu, izuzetno važno je poštovati epidemiološke mjere – rekao je Parganlija.

Doktor Denis Parganlija je rođen u Zenici, a trenutno radi za austrijski Verbund AG kao glavni analitičar podataka i specijalista za umjetnu inteligenciju. Parganlija je na Univerzitetu u Frankfurtu završio diplomski studij opšte fizike i doktorski studij iz nuklearne i fizike elementarnih čestica. U Beču je od 2012. radio kao istraživač i docent iz oblasti fizike elementarnih čestica, a objavio je više od 30 naučnih radova.

(Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku