hamburger-icon

Kliker.info

Do dozvole uz veći broj prijeđenih kilometara

Do dozvole uz veći broj prijeđenih kilometara

12 Oktobra
04:11 2006

Kandidati za polaganje vozačkih ispita ubuduće će tijekom osposobljavanja u autoškolama morati odvoziti znatno veći broj kilometara nego što je to do sada bio slučaj, a i teoretski dio nastave pretrpjet će značajne promjene, najavili su članovi Stručnog odbora za provedbu propisa iz oblasti vozačkih ispita Bosanskohercegovačkog auto moto kluba (BiHAMK).  
Glavni tajnik BIHAMK-a Elmedin Bajramović, kaže da je prijedlog novog modela osposobljavanja kandidata za vozače i polaganja vozačkih ispita potpuno usklađen s europskim standardima u ovoj oblasti, te prilagođen složenom teritorijalnom ustroju BiH. Obuka vozača i instruktora prelazi u nadležnost ministarstava obrazovanja, koja tek očekuju usvajanje odgovarajućih podzakonskih akata, uključujući četiri pravilnika o polaganju vozačkih ispita.  
Predsjednik Stručnog odbora, Romeo Zelenika, ističe da se pri izradi novog prijedloga modela polaganja vozačkih ispita, posebno vodilo računa o tome da broj prometnih nezgoda izravno ovisi o znanju, vještinama i navikama vozača. Postojeći sustav osposobljavanja vozača je potpuno izvan okvira modernih europskih sustava, jer se nastavni program i udžbenici nisu mijenjali posljednjih 15 godina.   – Praktična nastava vožnje je tradicionalna i štura s nedovoljnim brojem pređenih kilometara, dok suvremena teoretska nastava praktično ne postoji, tvrdi Zelenika.  
 Novim propisima uvest će se i veći nadzor nad radom autoškola i provedbom vozačkih ispita, kojima će prethoditi  i nešto duža obuka.

(Večernji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku