hamburger-icon

Kliker.info

Dnevni avaz : Valentin Inzko poništava zaključke NSRS?!

Dnevni avaz : Valentin Inzko poništava zaključke NSRS?!

17 Juna
14:12 2009

Visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) neće sjediti skrštenih ruku na posljednju provokaciju iz Republike Srpske, saznaje "Dnevni avaz". Prema posljednjim informacijama "Dnevnog avaza", visoki predstavnik dobio je zahtjeve Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, ali i još nekih država, da odlučno djeluje i poništi zaključke Narodne skupštine manjeg bh. entiteta. Hoće li i kada Incko posegnuti za bonskim ovlastima, odluka je na njemu.
Zaoštravanje krize
Prema svemu sudeći, on nije sklon daljnjem zaoštravanju krize, ali naprosto nema manevarskog prostora! Nakon što je od najviših autoriteta manjeg bh. entiteta dobio obećanje da zaključci NSRS neće biti objavljeni u "Službenom glasniku", a  to se ipak desilo, Incko će morati uzvratiti! Kako "Avaz" saznaje, jučer je u Ured visokog predstavnika došla neočekivano snažna podrška SAD, ali i zahtjev Velike Britanije za "čvrstu reakciju". Time se situacija stubokom promijenila. Samo dan ranije, EU je bila čvrsta u zahtjevu da bonske ovlasti ne budu korištene, a u Vašingtonu su tekle konsultacije, ali i različita lobiranja.U sprečavanju Incka da koristi posljednji instrument koji ima i poništi zaključke prednjačio je visoki predstavnik za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Havijer Solana (Javier). On bonske ovlasti smatra instrumentom prošlosti, ali kao da počinje shvatati da to što Dodik radi nisu postulati 21. već 19. stoljeća. Lider RS očito je preletio. Poteze je vukao na osnovu bajatih informacija, ne očekujući Inckovu odlučnost. Malo je riskirao, a malo više blefirao i posebno potcijenio aktuelnog visokog predstavnika. Sada je suočen s vrlo mogućim sukobom s međunarodnom zajednicom. Sam sebi ograničio je manevarski prostor i (panično) traži častan izlaz. Ako Incko posegne za bonskim ovlastima, Dodik bi mogao praviti malo halabuke i onda – "klepnuti ušima". Barem dok je visoki predstavnik tu. Sjedinjene Države, kako tvrdi jedan naš sagovornik, visoko pozicioniran u EU, jučer su prema OHR-u, ali i Briselu i glavnim gradovima Unije, poslale vrlo jasan stav da "zahtijevaju oštar odgovor" na posljednju provokaciju iz RS.

Komešanje u EU                       Isti stav zastupa i Velika Britanija, koja smatra da se već previše popuštalo Dodikovim zahtjevima i da se na to sada mora početi uzvraćati. Ni Njemačka i Francuska nisu ništa blaže. Solana i nekoliko država EU, pak, voljeli bi vidjeti "političko rješenje". No, sve više su suočeni s tim da prostora za "šminkanje" realnosti više nema. Naruku im ne ide ni istupanje predsjednika SDA Sulejmana Tihića iz prudskog procesa. Taj događaj, kao i Inckova odlučnost da uzvrati na prevaru iz RS, poljuljali su raniji čvrst stav Unije da bonske ovlasti ne smiju biti korištene. Dani pred nama dat će odgovor na to do koje će mjere rastući sraz RS i međunarodne zajednice ići.

Obnovljena podrška OHR-u             Prošlosedmični sastanak PIC-a bio je u pravom smislu te riječi – poražavajući za OHR i Incka!Na prste jedne ruke mogle su se nabrojati zemlje koje su zahtijevale od visokog predstavnika da odlučno i oštro odgovori na postupke Banje Luke. Zapadne države bile su za "političko rješenje", uzaludno se nadajući da Dodik neće ići tako daleko i objaviti zaključke. Kada se to desilo, osnova za dogovor je – nestalo. Sada se PIC "pregrupira" i iskazuje horsku podršku Incku.

Inzko očekuje smirivanje situacije      Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je danas Srni da očekuje smirivanje političke situacije u BiH. Incko je u Kraljevoj Sutjesci kod Kaknja novinarima rekao da u Vašingtonu, Moskvi, Ankari i Briselu još traju konsultacije o zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske /RS/ o prenošenju nadležnosti sa RS na BiH, te da se odluka o tome još sprema. Lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da "prudska trojka" nastavlja sa radom."Da li će to ubuduće biti četvorka ili nešto drugo, to je stvar naših dogovora", rekao je Čović. On je najavio da bi naredne sedmice "prudska trojka" trebalo da se sastane u organizaciji OHR-a da bi osmislila koncepciju daljeg djelovanja. "Nadam se da će se naredne sedmice postići neki kvalitetan dogovor, prije sjednice Savjeta za provođenje mira", rekao je Čović, izrazivši očekivanje da će se smiriti politička situacija u BiH. Lider SDA Sulejman Tihić ponovo je pozvao međunarodnu zajednicu da, kako je naveo, "zaustavi antidejtonsko djelovanje i govor mržnje lidera SNSD-a i premijera RS Milorada Dodika". "Kada se to uradi, onda će biti nastavljeni razgovori. Jasno sam rekao da RS ne može niko ukinuti bez volje njenih političkih predstavnika, ali je antidejtonsko djelovanje ako se nešto radi protiv BiH", rekao je Tihić.On je istakao da Incko mora da sankcioniše antidejtonsko djelovanje i zaštiti Dejtonski mirovni sporazum, jer je to njegova obaveza.

Konsultacije u toku                 Međunarodni predstavnik u BiH Valentin Incko nije želio danas da saopšti da li će, kada i koje odluke donijeti u vezi sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske. "Konsultacije su u toku, rješenja sazrijevaju", rekao je Incko. Na pitanje da li će sve biti poznato do kraja ove sedmice i redovne sjednice Savjeta za provođenje mira na nivou ambasadora u petak, 19. juna, Incko je ponovio da su konsultacije u toku i da rješenja sazrijevaju. Na pitanje da li je loše procijenio kada je uputio pismo Skupštini RS Incko je naveo da je do današnjeg dana procijenio dobro, a da će se vidjeti šta će biti sljedećih dana.  (Kliker.info-Dnevni avaz)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku