hamburger-icon

Kliker.info

Dnevni avaz : Tihić izbacuje Silajdžića iz vlasti ?

Dnevni avaz : Tihić izbacuje Silajdžića iz vlasti ?

03 Juna
11:40 2009

Odnosi između Stranke demokratske akcije i Stranke za BiH ulaze u novu fazu zahlađenja. Nakon Kongresa SDA i pobjede Sulejmana Tihića te ostavke federalnog premijera Nedžada Brankovića, prvi susret čelnika SDA sa šefom SBiH Harisom Silajdžićem prošlog četvrtka protekao je, kako saznaje "Dnevni avaz", u atmosferi izlivanja žuči, natezanja i nadmudrivanja, a bez ikakvog konkretnog rezultata.

Nema priče           Dok je Tihić nastojao iznuditi bolju (ministarsku) poziciju za SDA, Silajdžić je insistirao na ustupcima i vraćanju propalih "strateških" partnera. Kako su nam prenijeli izvori dobro upućeni u sadržaj razgovora dvojice stranačkih čelnika, Silajdžić je 80 posto vremena tokom šetnje s Tihićem potrošio na tom pitanju, nastojeći od lidera SDA iznuditi promjenu stava. Čelnik SDA čvrsto je ostao na poziciji da se o tome nema šta razgovarati i da je neophodno usvojiti odgovarajuće zakonske akte kako bi FBiH u proces privatizacije jednog od svojih najvećih bogatstava, energenata, mogla ući transparentno i zakonito.

Nimalo zadovoljan, Silajdžić je uzvratio, pa se već jučer njegova potpredsjednica FBiH Spomenka Mičić predomislila i objavila da neće prihvatiti Brankovićevu ostavku. Ako se tome dodaju i sve žešća sučeljavanja u vezi s Ministarstvom energije i industrije, koje trenutno vodi Vahid Hećo (SBiH), i namjenskom industrijom, koju SBiH preko kriminaliziranog ministra nastoji "poklopiti", onda su pred nama novi ratovi dva koaliciona partnera. SDA za sebe želi i Ministarstvo energije, uključujući i resor namjenske industrije, a Tihić s pravom smatra da SBiH u vlasti ima preveliki kolač. Naruku mu ide i srodan stav Dragana Čovića i njegovog HDZBiH, koji bi iz vlasti želio istisnuti umirući HDZ 1990.Predsjednik SDA nema baš mnogo vremena, ali ima živaca. No, kako je nejednom rekao, neće dopustiti Silajdžićeve ucjene.

Sužen izbor          No, on, kao i lider SBiH, zna da mu je manevarski prostor sužen. Može se ili nastaviti nadmudrivati sa Silajdžićem ili razvrgnuti koaliciju i naći "nekoga drugog" da mu na federalnom nivou podrži novu vladu. Izbor je dosta sužen. S jedne strane je SDPBiH, a s druge grupa manjih stranaka. Ako bi ušao u savez s prvima, riskirao bi svojevrsnu pobunu među poslanicima i položaj bi mu bio oslabljen. Ako bi za partnera uzeo nekoliko manjih stranaka, stalno bi bio ranjiv i morao bi popuštati ucjenama sitnih lidera. Preostaje mu da taktizira i balansira čekajući da mu se "posreći" i da se neko od njegovih protivnika oklizne.
Alkalajev odlazak                
 Ako se nastavi eskalacija sukoba između SDA i SBiH, u pitanje bi došla i koalicija na  državnom nivou. Jedna od prvih žrtava mogao bi biti propali ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj. Tihić bi ga rado zamijenio nekim svojim kadrom. Silajdžić bi izgubio vlastitog nosača prtljaga, a Tihić bi dobio vreli krompir haosa koji Alkalaj uporno  pravi u MVP-u.  (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku