hamburger-icon

Kliker.info

Dnevni avaz: Švarc-Šiling zaprijetio Dodiku da će ga smijeniti ako nastavi prijetiti referendumom

Dnevni avaz: Švarc-Šiling zaprijetio Dodiku da će ga smijeniti ako nastavi prijetiti referendumom

19 Septembra
23:24 2006

– Ako on nastavi pričati o referendumu, neću imati druge mogućnosti nego ga smijeniti -kazao je Švarc-Šiling tokom intervjua za austrijski radio, rečeno je "Dnevnom avazu" u OHR-u. Visoki predstavnik, kako nam je pojasnio Kris Benet (Chris Bennett), direktor komunikacija OHR-a, jučer je imao dva intervjua u glavnom gradu Austrije. Pored razgovora za austrijski radio, on je odgovarao i na pitanje lista "Der Standard", pojasnio je Benet.
Upitan da objasni zaoštravanje retorike visokog predstavnika koji je do sada prilično nezainteresirano pratio sve zapaljiviju izbornu kampanju, direktor komunikacija OHR-a kazao je da politika Švarc-Šilinga nije nekonzistentna.
– Upravo je u "Dnevnom avazu" visoki predstavnik poručio da se ne može etnički očistiti jedan dio BiH, a onda zatražiti referendum. Njegova izjava u Beču samo je nastavak iste politike. Švarc-Šiling smatra da se rezultati etničkog čišćenja ne mogu i neće priznati. Što se tiče vaše opaske o navodnoj nezainteresiranosti, za nas je jako važno za vrijeme ove izborne kampanje vidjeti realno stanje u BiH, kako bismo mogli analizirati šta i kako dalje i koje naredne korake poduzeti da bismo vodili pametnu politiku.
Time se, na neki način, priprema i teren za dolazak Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH – istaknuo je Benet.  Inače, agencije su jučer prenijele kako je Švarc-Šiling na konferenciji za novinare u Beču rekao da mu mnogi u BiH, ali i u međunarodnoj zajednici, prebacuju to što ne koristi svoje ovlasti prema premijeru RS, koji svojim izjavama o referendumu u tom entitetu krši Dejtonski sporazum.
– Ono što bih mogao uraditi jeste da ga isključim s liste kandidata za naredne izbore. Međutim, trudim se da do toga ne dođe, ograničavajući se samo na verbalnu opomenu Dodiku. Nadam se da će te opomene djelovati i da Dodik neće preći granice dozvoljenog, te da neću imati potrebu do izbora koristiti svoje ovlasti – rekao je Švarc-Šiling.

 

(Dnevni avaz)

 

 

Beograd koristi RS za pritiske

 

 


Švarc-Šiling optužio je zvanični Beograd da instrumentalizira RS u funkciji rješenja za Kosovo.
– Beograd koristi RS kao instrument za vršenje pritiska, tražeći da se, ako se Kosovu uvaži pravo na samoopredjeljenje, pruži isto i Srbima u BiH – rekao je Švarc-Šiling.

 

 

Kakve sankcije su moguće

 

 


Ukoliko bi visoki predstavnik odlučio doista kazniti Dodika, na izboru mu je nekoliko sankcija za kojima može posegnuti. On Dodika može smijeniti s mjesta premijera RS, također ga može lišiti funkcije lidera u SNSD-u, skinuti ga s liste kandidata na predstojećim izborima, te mu zabraniti politički rad.

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku