hamburger-icon

Kliker.info

Dnevni avaz: Srbiji će se deblokirati SAA ako “slomi” Dodika?

Dnevni avaz: Srbiji će se deblokirati SAA ako “slomi” Dodika?

16 Oktobra
06:23 2009

 

Evropska unija, prema svemu sudeći, spremna je na posljednju ponudu Beogradu u pokušaju da privoli Republiku Srpsku da prihvati novi paket ustavne reforme. Zauzvrat je spremna da ponudi deblokiranje primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) uprkos tome što su ratni zločinci Ratko Mladić i Goran Hadžić još na slobodi, saznaje "Dnevni avaz" iz diplomatskih izvora.  

Zahtjev Tadiću                   Nezvanično, dosadašnji pregovori pokazali su da su predstavnici SAD i EU uvidjeli da je ključ uspjeha inicijative iz Butmira upravo u srbijanskoj prijestonici. I to se vidjelo iz iznenadne posjete Beogradu.Brisel je spreman da utječe na Holandiju, koja blokira primjenu SAA sa Srbijom zbog njene nesaradnje s Hagom, ali pod uvjetom da predstavnici Srba pristanu na paket reformi u BiH. U suprotnom, evropski put Srbije ostao bi blokiran zbog Mladića i Hadžića.  Holandija je zvanično još na istoj poziciji, ali nezvanično se deblokada smatra džokerom u rukavu, koji bi trebao srbijanskog predsjednika Borisa Tadića uvjeriti da RS i njen premijer Milorad Dodik "jednostavno moraju" prihvatiti paket mjera koje će ojačati državne institucije onoliko koliko to zahtijevaju euroatlantske integracije. Pripremu za ovakvu ponudu Beogradu već je napravio pozitivan izvještaj Evropske komisije o napretku Srbije. No, bez holandskog "da", blokada će ostati. 

S druge strane, ekspertni tim SAD i EU nakon iznenadne posjete Beogradu u srijedu, jučer je razgovarao s predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem i njegovim saradnicima Asimom Sarajlićem, Bakirom Izetbegovićem, Halidom Genjcem, Hazimom Rančićem i Šefikom Džaferovićem u Centrali te stranke u Sarajevu.No, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Stjuart Džons (Stuart Jones) nakon tog sastanka prvo je novinarima odgovorio na pitanje o razgovorima u srbijanskom glavnom gradu.- Otišao sam u Beograd jer je Srbija jedan od garanta Dejtonskog sporazuma. Ako ćemo početi razgovarati o ustavnoj reformi, oni bi trebali znati šta se događa. S njima razgovaramo već neko vrijeme, ali želio sam ih informirati o tome kakva je sada situacija i dobiti njihovo gledište. Diskusija je bila vrlo produktivna – rekao je Džons.

Primjedbe i sugestije           Tihić je nakon sastanka rekao da su ih predstavnici SAD i EU upoznali sa sadržajem mogućeg paketa koji bi se razmatrao na razgovorima u Butmiru, a tiče se ustavne reforme i državne imovine.- Mi smo iznijeli primjedbe i sugestije za poboljšanje teksta. On obrađuje oblasti koje se tiču kompetencija države, Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH i Parlamenta. Kada dođe konačan tekst, moći ćemo se izjasniti da li je taj paket prihvatljiv za nas ili ne – zaključio je Tihić.

Tihić i Jurišić usaglasili stavove      Lideri HSP-a i SDA, Zvonko Jurišić i Sulejman Tihić, jučer su na sastanku u Mostaru ujednačili stavove o ustavnoj reformi. Kako su kazali, obojica žele ukidanje entitetskog glasanja u Državnom parlamentu, stvaranje državne vlade na čelu s premijerom, povećanje broja zastupnika u Parlamentu BiH…- Ako treba postignuti kompromis oko entitetskog veta, jedna takva vrsta može biti ugrađena u Domu naroda Parlamenta BiH. Složili smo se da BiH treba imati vrhovni sud, tako da, ukoliko bi došlo do ukidanja OHR-a, njemu budu date neke ovlasti koje je OHR – rekao je Tihić.   (Kliker.info-Dnevni avaz)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku