hamburger-icon

Kliker.info

Dnevni avaz : Ganića podržali najviši zvaničnici islamskog svijeta

Dnevni avaz : Ganića podržali najviši zvaničnici islamskog svijeta

11 Aprila
16:47 2010

Britanski sud će u utorak, 13. aprila, donijeti konačnu odluku o daljnjoj sudbini bivšeg člana Predsjedništva RBiH, akademika prof. dr. Ejupa Ganića, koji je uhapšen na osnovu srbijanskog zahtjeva 1. marta u Londonu.

Izražena zabrinutost                    Nkon 11 dana provedenih u pritvoru, Ganić je pušten na uvjetnu slobodu, uz kauciju od 300.000 funti koju je osigurala Sanela Dženkins (Jenkins). Sve to vrijeme on se strogo pridržava mjera koje je izdao britanski sud, a s njim u Londonu i dalje su njegova djeca Emina i Emir Ganić. Rok za donošenje odluke o tome hoće li Velika Britanija uvažiti zahtjev Srbije za izručenje  Ganića istječe 13. aprila.Ganićeva odbrana već je ranije dostavila britanskom ministarstvu unutrašnjih poslova kompletnu informacionu notu i dokumentaciju kojom dokazuje neosnovanost zahtjeva iz Beograda i navoda da je on odgovoran za dešavanja u Dobrovoljačkoj ulici 2. maja 1992. U međuvremenu, Ganić je dobio ogromnu podršku iz inozemstva, a posebno od nekih najviših zvaničnika islamskog svijeta.

Kako saznaje "Dnevni avaz", njega je u Londonu posjetio predsjednik Islamske banke za obnovu i razvoj Ahmed Muhamed Ali i ponudio mu svoju pomoć, uz izraze zabrinutosti njegovim hapšenjem.Također, Ganića je telefonom pozvao i bivši premijer Malezije Muhamed Mahatir, izrazivši žaljenje što se nije susreo s profesorom u Sarajevu. Mahatir, koji ima svoju katedru na Ganićevom univerzitetu Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (SSST,) sastao se sa v. d. prorektora SSST-a Borisom Tihijem.

Mahatirovo ogorčenje            Mhatir je Ganiću prenio da je ogorčen i užasnut njegovim hapšenjem i da može računati u bilo kojem trenutku i na njegovu podršku.Inače, brojni ministri Ujedinjenih Arapskih Emirata uputili su pisma britanskim vlastima u kojima izražavaju protest zbog hapšenja akademika Ganića. Oni taj čin tumače zloupotrebom pravnog sistema Velike Britanije.

Uskoro posjeta princa El-Valida               Prof. Ganića proteklih dana kontaktirao je i kabinet saudijskog princa El-Valida bin Talala bin Abdulaziza el-Sauda, jednog od najbogatijih ljudi u svijetu, koji je prije nekoliko godina bio zainteresiran da kupi kasarnu "Jajce" u Sarajevu, ali su ga u tome spriječile komplicirane birokratske procedure. Kako saznajemo, princ El-Valid uskoro bi trebao doći u Sarajevo kako bi primio počasni doktorat SSST-a.  (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku