hamburger-icon

Kliker.info

Djeca nastavila očev narko biznis : Naser Keljmendi je u zatvoru , ali njegov biznis nije zaustavljen !?

Djeca nastavila očev narko biznis : Naser Keljmendi je u zatvoru , ali njegov biznis nije zaustavljen !?

06 Aprila
07:21 2015

djeca211Američka administracija ne spava. Ne dozvoljava miran san ni nasljednicima nekrunisanih kraljeva balkanskog podzemlja. Naser Keljmendi je u pritvoru, ali njegov biznis nije zaustavljen.Na osnovu međunarodne potjernice Naser Keljmendi uhapšen je 6. maja 2013. godine na Kosovu. No, njegove poslove imao je ko da nastavi.

“Postupci Ministarstva finansija usmjereni su na četvero djece Nasera Keljmendija – Besnjik, Elvis, Donata, Liridon – zbog pružanja podrške aktivnostima Nasera Keljmendija u trgovini drogom ili djelovanja u njegovo ime. Sinovi Nasera Keljmendija su umiješani u krupne međunarodne monetarne transfere miliona eura koji se dovode u vezu sa nezakonitim aktivnostima”.

Ministarstvo finansija SAD-a je prije desetak dana označilo porodicu Keljmendi kao kriminalnu organizaciju koja je u periodu više od jedne decenije prodajom heroina, kokaina i ekstazija zaradila milione. Prljavi novac ubacivan je u legalne tokove putem 5 kompanija na Kosovu, BiH i Crnoj Gori koje su u vlasništvu Keljmendijevih – Casa Grande Export import i Donata Company u Crnoj Gori, hoteli pod nazivom Casa Grande u Crnoj Gori i BiH, te Dona-Shell na Kosovu. Sve kompanije služe kao paravan za pranje novca od trgovine drogom, tvrde američke vlasti.

“Kao rezultat postupka, sva imovina unutar nadležnosti SAD-a koja pripada označenim kompanijama je zamrznuta, a osobama iz SAD-a se zabranjuju transakcije sa njima”.

A iza paravana su trenutno jedini članovi porodice Keljmendi koji su ostali na slobodi. Kćerka Nasera Keljmendija je Donata Keljmendi.Prema tvrdnjama američkog Ureda za kontrolu strane imovine, upravo ona, zajedno sa svojom braćom Besnikom i Liridonom Keljmendijem, održava aktivnim očeva preduzeća preko kojih vrše finansijske transfere u njegovo ime.

Prema podacima policijskih agencija naše zemlje, Donata Keljmendi preuzela je posao na području Crne Gore, uključujući rukovođenje hotelom Casa Grande u Ulcinju. Česte kontakte Donata ostvaruje sa Branom Mićunovićem, koji je u Crnoj Gori bio je sumnjičen za mnoga krivična djela, ali nikad i osuđen. Sigurnosne agencije dovode ga u vezu sa njenim ocem. Donata često boravi i u Istanbulu, gdje također održava kontakte sa očevim saradnicima.

Njen brat Besnik Keljmendi preuzeo je poslove sa cigaretama na ruti UAE –  Turska – turski dio Kipra. Besnik je pokrenuo i nekoliko firmi na području Kosova, Albanije i Mađarske. Inače, u optužnici kojom je 4. jula prošle godine Ured specijalnog tužioca Kosovo njegovog oca Nasera Keljmendija optužio za ubistvo Ramiza Delalića Ćele, te trgovinu drogom spominje se, između ostalih, i Besnikova uloga u međunarodnoj trgovini drogom koja se proteže na ruti od Afganistana, preko Turske do Evrope. Prema izjavama zaštićenog svjedoka, transferi manje količine novca korišteni su da se potvrdi isporuka određenih količina narkotika iz Turske.

“U nastavku su navedeni konkretno dokumentirani manji iznosi u eurima koje je Western Unionom slao sin Nasera Keljmendija, Besnik Keljmendi iz Peći osobi po imenu Mehment Durak u Turskoj tokom 2013.”, navodi se u optužnici.

Pripadnici Eulexa su prilikom pretresa imanja porodice Keljmendi u Peći na Kosovu decembra 2013. godine pronašli dokumentaciju o transakcijama stotina hiljada američkih dolara i eura.

“Finansijska analiza pokazuje i složenu mrežu novčanih transfera velikih sredstava između Donna-Shell kompanije Nasera Keljmendija i njegovih sinova Liridona Keljmendija, Besnika Keljmendija i Elvisa Keljmendija u vezi sa mnogobrojnim automobilima, zemljištem i međunarodne transfere Auto Point u Njemačkoj, Auto Center Hilden Njemačka i Globo Financial Inc. u Austriji”, stoji u optužnici.

Najmlađi sin najviše je putovao. U posljednje vrijeme policijske agencije zabilježile su kretanja Liridona Keljmednija u BiH, na Kosovu, Mađarskoj, Austriji, Albaniji i drugim zemljama. U dokumentu piše i da je uključen u organizovanje mreže krijumčarenja droge na relaciji Albanija – Kosovo – EU. On je u optužnici specijalnog kosovskog tužilaštva označen kao menadžer distribucije droge u Srbiju i evropske zemlje, a u pet tačaka optužnice obrazložena je njegova uloga u poslu s drogom. Jedan od zaštićenih svjedoka tvrdi da mu je lično Liridon od ljeta 2009. do oktobra 2012. godine prodavao od jednog do četiri kilograma heroina i ekstazija mjesečno.

“Iako je K3 imao samo ograničen kontakt s Naserom Keljmendijem lično, on je redovno komunicirao s njegovim sinom Liridonom Keljmendijem, koji ga je snabdijevao različitim vrstama narkotika kroz duži vremenski period”, piše u optužnici.

Najstariji sin Elvis Keljmendi uhapšen je na Kosovu 22. septembra 2012. godine na osnovu INTERPOL-ove crvene potjernice. 14. maja 2013. je osuđen na četiri godine zatvora zbog pokušaja ubistva u BiH. Nalazi se u KPZ-u u Peći.

Zanimljivo je da bh. sigurnosne agencije navode i da su se Donata, Besnik i Liridon u proteklom periodu sastajali s Benjaminom Delalićem, sinom čovjeka za čije je ubistvo optužen upravo njihov otac.

Iako su ga dovodili u vezu sa trgovinom drogom, te je još 2012. godine završio na američkoj crnoj listi narko-bosova, Keljmendi je dugo vremena, prvenstveno zahvaljujući utjecajnim prijateljima u političkim i policijskim krugovima, bio nedodirljiv.

Dokazuje to i presretnuti razgovor crnogorskog policajca i Vlatka Rakočevića, tadašnjeg šefa DB-a, a u kojem se Keljmendi poziva poziva na njega te crnogorskog političara Duška Markovića.

POLICAJAC ZEČEVIĆ: Zaustavili smo jedno vozilo koje ima veće količine novca. Vlasnik je Naser Keljmendi iz Peći.

VLATKO RAKOČEVIĆ: Da?!

POLICAJAC ZEČEVIĆ: Pa, on se poziva na vas i na Duška Markovića… Pa, ne znam šta da radimo sa njim. Recite mi.

VLATKO RAKOČEVIĆ: Ne znam šta je, to je… Ovaj… On se bavi naftom.

POLICAJAC ZEČEVIĆ: Sa naftom radi, je l’?

VLATKO RAKOČEVIĆ: Aha!

POLICAJAC ZEČEVIĆ: A, znate šta – radi se o većoj količini novca. Ima oko 500 hiljada eura.

VLATKO RAKOČEVIĆ: Koliko ima?

POLICAJAC ZEČEVIĆ: Oko 500.

VLATKO RAKOČEVIĆ: Pa, jest! To… To… On plaća dolje gorivo, ovaj naftu.

POLICAJAC ZEČEVIĆ: Aha. Dobro. Izvinite što sam vas maltretirao… Pa, ja Marka zvao, pa on reče vas da zovem. Kaže ‘zovite Vlatka Rakočevića, on će to završiti’.

VLATKO RAKOČEVIĆ: Ovaj… slobodno nek ide.

GOVORI POLICAJAC ZEČEVIĆ: E, uredu!

VLATKO RAKOČEVIĆ: ‘Ajd!

POLICAJAC ZEČEVIĆ: Pozdravljam vas.

Iako je zadokumentovani sveukupni iznos prometa između 2001. i 2013. godine na brojnim računima porodice Keljmendi 4 miliona i 412 hiljada eura, Keljmendi je za sebe uvijek tvrdio da je samo trgovac, a svoje je imovinsko stanje opisao kao prosječno.

“Nikad nisam radio drogu niti me to ikada interesovalo”, kazao je medijima 2011. godine.

Od 1998. godine Naser Keljmendi je punopravni građanin BiH. U bh. svijet biznisa Keljmendi je ušao 2002. godine, kada je novcem bez porijekla počeo kupovati nekretnine. Najzanimljivija je hotel Casa Grande, koji je kupio od Ismeta Omerbegovića za milion i 800 hiljada maraka u gotovini. A upravo je ova činjenica i tada policijskim organima bila znak da Keljmendi kupujući nekretnine – legalizuje prljav novac.

(Kliker.info-FTV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku