hamburger-icon

Kliker.info

Direktor Zdenko Milanović odbio poslušati i ministra

Direktor Zdenko Milanović odbio poslušati i ministra

08 Jula
18:18 2008

Čak 160 maturanata bošnjačke nacionalnosti iz Srednje škole Stolac, koji nastavu slušaju prema federalnom planu i programu, još nije dobilo svjedočanstva o završenoj školi. Direktor te škole Zdenko Milanović bošnjačkoj djeci ne želi izdati svjedočanstva, potvrdio je za "Avaz" Kasim Korjenić, koorodinator za nastavu po federalnom planu i programu.

Ozbiljna situacija

Zbog toga međunacionalne napetosti u Stocu rastu i prijete ozbiljnim ugrožavanjem sigurnosne situacije, jer zbog neizdavanja svjedočanstava postoji mogućnost da se cijela generacija bošnjačkih maturanata ne upiše na fakultete. Koliko je situacija ozbiljna, govore i nepotvrđene informacije da bi u Stolac, zbog te afere, ove sedmice trebao doći i američki ambasador Čarls Ingliš (Charles English), kao i šef Misije OSCE-a Daglas Dejvidson (Douglas Davidson).

– Prije četiri godine bivši ministar obrazovanja u HNK Jago Musa rekao je direktoru Milanoviću da u Statut, u skladu sa zakonom, uvrsti federalni plan i program prema kojem nastavu pohađaju Bošnjaci. Četiri godine on to neće da uradi, iako je ova škola u službenom registru HNK zavedena kao dvojezična – kaže Korjenić i dodaje da Upravno vijeće Srednje škole Stolac, u kojem sjede samo Hrvati, također ne želi federalni nastavni program ugraditi u Statut.

Direktor Milanović, kaže Korjenić, bošnjačke učenike i profesore naziva nelegalnim, a činjenicu da ih nema u Statutu, u koji ih baš on ne žele uvrstiti, uzima kao razlog da maturantima ne izdaje svjedočanstva. Naš sagovornik dodaje da iza Milanovića stoje načelnik općine Stolac Stjepan Bošković i hrvatska politika u Stocu.

Predizborno vrijeme

Ministar obrazovanja u Vladi HNK Esad Dželilović izjavio je jučer za naš list da učenici, kao i ranijih godina, moraju dobiti svjedočanstva.

– Mora se poštivati zakon. Nažalost, izgleda da u predizborno vrijeme neki nacionalne interese pokušavaju prelamati preko učenika. Zdravom čovjeku ne može pasti na um da ne da svjedočanstva djeci koja su završila svoje školovanje – rekao je Dželilović.

OSCE: Obrazovanje staviti ispred politike

Komentirajući stanje u Srednjoj školi Stolac, iz OSCE-a su za "Dnevni avaz" poručili kako se po svaku cijenu treba dozvoliti učenicima da dobiju potpis na certifikate kada uspješno završe srednju školu.

– To znači da se učenicima treba dopustiti i upis u ovu srednju školu. Rješenje problema je u stavljanju obrazovanja ispred politike – stav je OSCE-a

Faruk Vele (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku