hamburger-icon

Kliker.info

Direktor IFIMES-a Zijad Bećirović : Članovi komisije za preispitivanje srebreničkog genocida mogu odgovarati krivično

Direktor IFIMES-a Zijad Bećirović : Članovi komisije za preispitivanje srebreničkog genocida mogu odgovarati krivično

21 Februara
16:24 2019

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane Zijad Bećirović rekao je da članovi komisija koje je osnovala Vlada Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, kako bi preispitali činjenice o srebreničkom genocidu mogu krivično odgovara zbog učešća u takvim komisijama, jer je revizionizam kažnjivo djelo.

“Radi se o nezakonitim potezima, koji su podložni krivičnoj odgovornosti”, rekao je u Bećirović u “Političkom magazinu” na BHT1. On je podsjetio da Bosna i Hercegovina nema zakon koji bi zabranio negiranje genocida, ali da postoje države koje su, kako je rekao, proglasile univerzalnu nadležnost kada je u pitanju negiranje genocida, poput Savezne Republike Njemačke.

“Oni koji su imenovani u te komisije, i koji pokušavaju da urade reviziju međunarodnih presuda, protiv njih mogu biti pokrenuti postupci u državama koje imaju takve zakone”, rekao je Bećirović.

NAP javlja da Vlada bh. entiteta Republika Srpska negira presude Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu kao i presudu Međunarodnog suda pravde da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima srebreničke regije u julu 1995. godine, nakon čega je početkom februara ta vlada osnovala “Komisiju za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine” i “Komisiju za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godina.”

Entitetski ministar pravde Anton Kasipović rekao je da se “ekspertskim radom želi doći do relevantnih podataka i činjenica o stradanju u Srebrenici i Sarajevu.” 

Članovi komisija dolaze iz 12 zemalja. Predsjedavajući Komisije za Srebrenicu je Gideon Grajf, a za Sarajevo stručnjak iz Izraela Rafel Izraeli, profesor na Jevrejskom univerzitetu.
Komisija za Sarajevo imati sedam članova, a za Srebrenicu devet, a konstitutivne sjednice ovih komisija biti održane u martu ili početkom aprila. 

Osim Grajfa, članovi Komisije za Srebrenicu su Adenrelo Sinaba iz Nigerije, Jukiosa Japa, Rodžer Bajat iz Australije, Zeng Ji iz Kine, Đuzepe Zakarija iz Italije, Markus Golbarh iz Njemačke, Lorens Almarfrens iz SAD i Marija Đurić iz Srbije. 

Članovi Komisije za Sarajevo, osim Izraelija, su Volter Manusek iz Austrije, Darko Tanasković iz Srbije, Lorens Almarfrens, Đuzepe Zakarija, Viktor Bezučenko iz Rusije i Patrih Bario. 
Eksperti upozoravaju da niti jedna komisija ne može osporiti presudu međunarodnih sudova, dok Bećirović smatra da članovi novoosnovanih komisija mogu i krivično odgovarati zbog preispitivanja tih presuda.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku