hamburger-icon

Kliker.info

Direktor IFIMES-a analizira : Radončić je preuzeo ogromnu odgovornost, Čović će na kraju biti najveći gubitnik !?

Direktor IFIMES-a analizira : Radončić je preuzeo ogromnu odgovornost, Čović će na kraju biti najveći gubitnik !?

19 Oktobra
22:39 2015

»SLOVENIJA PO 13. JULIJU 2014?« v ponedeljek, 7. julija 2014, ob 14. uri, v hotelu »Lev«, 13. nadstropje, dvorana »Grad«, Vošnjakova 1, Ljubljana. Predčasne volitve v Sloveniji bodo 13. julija 2014. Kakšna bo Slovenija po volitvah in kako najti odgovore na aktualna gospodarska, politična in družbena vprašanja? Kakšne rešitve ponujajo politične stranke in kako vidijo Slovenijo? O teh in še drugih vprašanjih bodo na okrogli mizi spregovorili: ● dr. Miro Cerar, predsednik Stranke Mira Cerarja (SMC) ● Ljudmila Novak, predsednica Nove Slovenije-krščanski demokrati (NSi) ● Franc Bogovič, predsednik Slovenske ljudske stranke (SLS) Okrogla miza bo v slovenskem jeziku, pogovor z udeleženci bo vodil mag. Zijad Bećirović.

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana mr. sci. Zijad Bećirović, prokomentirao je za novinsku agenciju Patria  potpisivanje današnjeg koalicionog sporazuma između SDA i SBB-a.

– Koalicionim sporazumom između SDA i SBB predsjednik SBB je preuzeo ogromnu odgovornost za buduće funkcioniranje vlasti u Bosni i Hercegovini. Značajno je, da se sporazum odnosi na sve nivoe vlasti u BiH. Očekivanja su, da i predsjednik SBB Fahrudin Radončić aktivno učestvuje u izvršnoj vlasti. Po mom mišljenju on bi najbolje vodio Federalnu vladu. Imajući u vidu da je potpisana tačka, koja se odnosi na ulazak u NATO-a smatram da bi pozicija ministra odbrane za predsjednika SBB bila izazov, ne samo za  ovaj sporazum dvije stranke, nego i za njega samog.

Bakir Izetbegović sada mirnije ulazi u nastavak priče zvana vlast. Potpisivanjem sporazuma konačno je osigurao poziciju, koja mu omogućava da se posveti vođenju države i stranke. Lider SBB ukoliko osigura pokretanje BiH s mrtve tačke, onda ima realne šanse da se sve dobre stvari pripišu upravo njemu, što će njega i njegovu stranku ojačati za lokalne i sljedeće opće izbore.

Postavlja se pitanje kako će se osigurati angažman lidera SBB u izvršnoj vlasti kada se već godinu dana špekulira o istrazi protiv njega pred Tužilaštvom BiH. Smatram da su istekli svi rokovi za ove priče i da se Tužilaštvo hitno mora staviti u okvire zakona BiH. Primjer Nasera Orića je najbolji primjer kako Tužilaštvo ne treba raditi, jer je 10 godina u ladici držalo istragu što je kršenje svih zakona i međunarodnih konvencija. Zloupotreba tužilaštva se ne smije dozvoliti, posebno kada se radi o osobama koje mogu ili trebaju predvoditi državu BiH – ističe Bećirović.

Bećirović je prokomentirao i to što se sve više ističe da je za ovaj sporazum najzaslužniji Dragan Čović.

– Izetbegović i Radončić su potpisali sporazum i to je njihova odluka. Dragan Čović će na kraju biti najveći gubitnik, ne zato što se bavi unutrašnjim spletkarenjima i ucjenama, nego što radi na formiranju trećeg entiteta. On će doživjeti sudbinu svih onih koji su radili na formiranju “HR-HB”‘. Amerikanci su potpisali Washingtonski sporazum i ne može Dragan Čović to promijeniti. Bilo bi mu bolje da iskreno podrži reforme u BiH i put BiH prema NATO-u i EU – poručuje Bećirović.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku