hamburger-icon

Kliker.info

Direktor Doma zdravlja u Novom Pazaru: Očekujemo pomoć iz BiH, dnevno 50 pacijenata

Direktor Doma zdravlja u Novom Pazaru: Očekujemo pomoć iz BiH, dnevno 50 pacijenata

02 Jula
07:37 2020

Veliki broj oboljelih od koronavirusa, nedostatak medicinskog kadra i manjak smještajnih kapaciteta u Opštoj bolnici glavni su problemi s kojima se posljednjih nekoliko dana suočava Novi Pazar.

Upravo je taj grad postao najveće žarište koronavirusa u regionu, ali i šire, usljed naglog povećanja broja oboljelih u drugom talasu koji je nastupio nakon ublažavanja mjera vanrednog stanja.

Direktor tamošnjeg Doma zdravlja Ervin Ćorović u razgovoru za Vijesti.ba kaže da je u proteklih nekoliko dana broj pacijenata koji su se sa simptomima koronavirusa javljali u Dom zdravlja i Opštu bolnicu prevazišao sve postojeće kapacitete.

Ćorović ističe da je Opšta bolnica na raspolaganju imala svega 200 slobodnih kreveta, a da se samo na dnevnom nivou isto toliko ljudi javljalo u Covid ambulantu.

– Bukvalno polovina kadra – ljekara, medicinskih sestara i ostalog osoblja se razboljelo u ovom drugom valu epidemije. Od Kliničkog centra Kragujevac i Opšte bolnice u Kraljevu došlo nam je u ispomoć tridesetak kolega, pa će situacija s kadrom biti malo povoljnija. A očekujemo pomoć i iz Bosne i Hercegovine – govori nam Ćorović.

Ističe da je cijela Opšta bolnica u Novom Pazaru – osim porodilišta i odjela hirurgije – od danas pretvorena u Covid bolnicu. Na taj način će se, napominje, osigurati dodatnih 150 slobodnih kreveta za smještaj oboljelih pacijenata.

Naš sagovornik kaže i kako ne raspolaže zvaničnim podacima o broju zaraženih od koronavirusa u Novom Pazaru. A taj broj, navodi, trenutno se kreće između 300 i 400, iako je on i znatno veći.

– U Covid ambulantu dnevno se javlja oko 200 pacijenata sa simptomima koronavirusa, a od tog broja pedesetak ih treba dnevno hospitalizovati – potcrtava Ćorović.

Mnogi oboljeli od koronavirusa, nastavlja, preminuli su kod kuće, te stoga i nema zvaničnih podataka o broju smrtnih slučajeva.

– Ono što mi vidimo po broju sahrana i dženaza je da je otprilike između pet i 10 smrtnih ishoda dnevno. Sasvim je sigurno da se ne radi ni o desetinama, ni o stotinama preminulih – dodaje direktor Doma zdravlja Novi Pazar.

Prema njegovim riječima, medicinske opreme u Novom Pazaru ima dovoljno, iako se ona brzo troši. No, u svakom slučaju, jasan je Ćorović, nedostatak opreme i nije bio glavni uzrok pogoršanja epidemiološke situacije.

– Situacija je i dalje veoma kompleksna. Ne mogu da kažem da nije pod kontrolom, ali imamo veliki broj oboljelih. Očekujemo da u narednim danima dođe do stabilizacije, jer su uvedene mjere i na nivou grada. Prema nekim epidemiološkim predviđanjima, očekujemo da bi se krajem ove sedmice mogao početi smanjivati broj oboljelih, a onda bi se svakako smanjivao pritisak i na Opštu bolnicu i Dom zdravlja – zaključuje Ćorović.

(Kliker.info-Vijesti)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku