hamburger-icon

Kliker.info

Dino Šaran u Pressingu : Nešto se u BiH valja iza brda. Brega mi je rekao – Biće rata (Video)

Dino Šaran u Pressingu : Nešto se u BiH valja iza brda. Brega mi je rekao – Biće rata (Video)

26 Oktobra
16:16 2018

Muzičar i frontmen grupe „Letu štuke“ Dino Šaran gostovao je sinoć u Pressingu Petra Štefanića na N1 televiziji u Zagrebu; govorio je o svojim idolima, potom o političkoj situaciji u BiH te regiji, ali i o velikom koncertu u zagrebačkoj “Tvornici” 17. Novembra .

Šaran se prisjetio kraja devedesetih kada je u Zagrebu svirao po birtijama.

„Kafana se zvala Kabinet na uglu Vlaške i Smičiklasove, u doba kad u Zagrebu nije bilo folka. Tu kafanu su zvali Mala Jugoslavija. Svi su dolazili. Jednom je došao tip, raskopčan, navodno iz Beograda. Navodno je preživio avionsku nesreću i došao je u kafanu s ukrajinskim prostitutkama“, rekao je Šaran.

Iako je bend „Letu štuke“ nastao još sredinom osamdesetih, u pravom obliku postoji tek od 2005. godine. Šaran kaže da su od Gorana Bregovića krajem osamdesetih dobili važan savjet.

„Išlo se na hodočašće iz cijele Jugoslavije kod Bregovića. Išlo se kod Brege na vrata, ja sam bio klinac. Čuo je snimke, rekao je super, samo – biće rata. Rekao je i da moramo bolje naučiti svirati i da idemo vani tezgariti. Rekao je bit’ će rata sto posto“, otkrio je Šaran.

Ime benda dolazi od fascinacije grupom U2 u mladosti. Bend je, kaže Šaran, htio balkansku parafrazu imena irske grupe koja se nazvala po ratnom avionu pa su oni sebi dali ime po frazi iz ratnog filma Kozara.

Šaran kaže da ga je najviše oblikovao Novi val – Azra, Haustor, Idoli i Šarlo Akrobata.

„Nisam nikad volio raditi copy paste i stavljati se u ladice, htio sam da bude muzika kao antibiotik – širokog spektra. Htio sam da to bude glazba koja liječi, liječi i rane iz rata“, rekao je Šaran.

Komentirao je zatim političku situaciju u BiH.

„Haotično je to prilično. Ovo je prejak medij da to kažem, ali imamo pola miliona nevažećih glasova, čudno je da niko ne reaguje. Mislim da se nešto iza brda valja što je važnije od samih izbora“, rekao je Šaran dodavši da ne može zamisliti da se njegova zemlja raspadne.

„Kad bi se Bosna raspala bile bi žestoke reperkusije po cijelu regiju. Ne zbog rata, nego raspalo bi se sve. Bosna je nukleus, ona se ne može raspasti, Jugoslavija je mogla“, poručio je Šaran.

Komentirao je i izbor Željka Komšića kao predstavnika Hrvata u Predsjedništvu BiH.

„Koliko znam, Čović je prošle izbore pobijedio po istim pravilima. Imaš među nacionalnim kandidatima socijalno i nacionalno. Bilo je predviđeno da sva tri budu nacionalna, a uvalio se socijalni kandidat, a treći nacionalni je ispao iz igre. Sleći će se, čim se obavi to što se radi iza kulisa. Lupetam, možda je u pitanju prodaja koncesija na vodu, dokapitalizacija, onda moraš napraviti neki show. Političari su samo skretničari pažnje s pravih problema. Postoje slučajevi ubistva dvojice mladića koji nisu riješeni. Očevi nemaju kome odnijeti dokaze, to je veći problem nego izbori s pola miliona nevažećih glasova“, poručio je.

Dodao je da je bosanski humor jedan od razloga zašto se BiH ne može raspasti. Dodao je da nije za nasilje, ali da izgleda da drugog načina za promjene nema. Na pitanje je li ljevica ili desnica, Šaran odgovara: „Ja sam centar za socijalni rad.“

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku