hamburger-icon

Kliker.info

Dino Mustafić upozorava : Evropa je jednom izdala BiH, učinit će to opet

Dino Mustafić upozorava : Evropa je jednom izdala BiH, učinit će to opet

29 Aprila
15:18 2019

Bh. reditelj Dino Mustafić gostujući u Novom danu na N1 poručio je da građani BiH moraju biti oprezni kada ponovo čuju ratničke trube. S druge strane, ocijenio je da je život građana pretvoren u falsifikat, gdje aktivne politike uvjeravaju građane da ono što vide i osjećaju – nije tačno.

“Moramo biti vrlo oprezni kada ponovo čujemo ratničke trube i kada vidimo da ima cijeli niz neodgovornih političara koji djeluju kao piromani. Vrlo je važno i bitno odmah reagovati. Postoje i politički instrumenti, inicijative u kojima se vrši daljnja militarizacija prostora, u kojima se logikom ucjena i jezikom ultimatuma razgovara je nepoželjno, opravdano uznemirujuće. Nije slučajno da su mediji ovu temu naznačili kao bitnu”, kazao je Mustafić.

On je kazao da nikome normalnom nije svejedno na koji način se popunjavaju aktivni i rezervni sastavi policije i šta znači naoružavanje komšija.

“Ja kao čovjek koji promovira kulturu dijaloga, mira, mogu to gledati sa strašnom zebnjom. Biti pacifista na Balkanu, u odnosu na ono što smo preživjeli, biti naivan i reći da se nikad niša slično neće ponoviti je na granici idiotluka. Vrlo važno se o ovim temama očitovati, da kažemo šta mislimo. To su radikalne situacije. Svakodnevno svjedočimo neodgovornoj, nekompetentnoj politici. Preobrazili su život u falsifikat. Uvjeravaju nas da ono što vidimo, osjećamo, gdje idu ovakve odluke – da to nije tačno”, naveo je Mustafić za N1.

Reditelj je dodao kako vlastodršci računaju na strah – kojim je pokorena zajednica.

“Niko ne vodi računa o tome šta to sve proizvodi, kako je teško živjeti u psihozi straha. Hronično nam nedostaje mir, dijalog. Ovdje se kompromis smatra kao slabost, kao nešto što je pokazivanje nezrelosti, nedorečenosti. Ovdje se ljudi furaju na kabadahije. Impresioniraju ih prostaci i primitivci”, poručio je u razgovoru.

“Mi živimo u jednom podijeljenom društvu, devastiranom društvu kojem je nanesena velika šteta koja se produbljuje”, dodao je.

Mustafić je istakao kako je svoj život posvetio antinacionalizmu i izgradnji društva koje mora da ide kroz dijalog, razumijevanje i pomirenje.

“Da probamo biti dio onoga što se zove civilizovani svijet. Frustrirajuće je što ne vidimo rezultate toga, a ne možemo odustati od toga. Imamo moralnu obavezu da djelujemo kao građani, pojedinci, da stvari mijenjamo. Ne možemo kapitulirati i reći sve je propalo. Hronično nam je potreban optimizam. Postoje zanimljivi ljudi, pronalazači, investitori, daroviti sportisti, umjetnici. Tim temama treba davati više prostora. Medijski moraju biti eksponirani”, kazao je Mustafić.

Prema njegovom mišljenju – političari su jedine zvijezde u BiH.

“Zgađen sam svakodnevnim gledanjem, polarizacijom političke scene gdje pršti od optužbi, diskvalifikacija, onda sjednu, odu negdje zajedno. A nemojte zaboraviti koliki su to paušali i plate. Politika je prostor profita i zarade. Bez obzira da li je neko lijevo ili desno – oni sebi obezbjeđuju stabilan finansijski prostor, obezbijedi se familija, pajdaši…To je elita”, rekao je za N1.

S druge strane, Mustafić smatra da ne treba gajiti nadu da će se neko spustiti s neba i dati rješenje za Bosnu i Hercegovinu.

“Evropa je jednom izdala BiH, 1992. godine. Evropa će to učiniti opet. Postoje tu i drugi interesi, američki, ruski, turski”, kazao je.

Poručio je da se građani moraju prije svega vratiti sebi.

“Vjerujem da koliko god je BiH razbijena, koliko imamo dva agresivna nacionalizma, secesionistički – Dodikov i segregacijski – Čovićev, postoje one snage koje BiH mogu reafirmirati i reintegrirati. To nije politika SDA, ona je kompromitirana, oni prave identične greške. Bitno je vratiti fokus u savremeni obrazac, a to je da je građanin nosilac suvereniteta BiH”.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku