hamburger-icon

Kliker.info

Dino Mustafić : U društvu moralnih nakaza fašizam se ponovo uzdiže

Dino Mustafić : U društvu moralnih nakaza fašizam se ponovo uzdiže

10 Novembra
16:27 2015

razred1“Naš razred” naziv je nove predstave  bh. reditelja Dine Mustafića, rađene prema tekstu poljskog pisca Tadeuša Slobođaneka, koja će premijerno biti izvedena 12. novembra na sceni Kamernog teatra 55.

Mustafić ističe da predstava pripovijeda o onome što se zaista dogodilo u selu Jedvabne u istočnoj Poljskoj 10. jula 1941., kada su Poljaci katolici upali u domove komšija Jevreja s kojima su odrastali, nasilu ih zatvorili u ambar i spalili njih 1.600.

Naglašava da je uime fašističkih ideja počinjen zločin te je to sada moralna i historijska činjenica koja je uobličila nove identitete. Komentirajući ulogu teatra u tretiranju teme fašizma, smatra važnim da se kroz umjetnički jezik govori o žrtvama, preživjelima, te onima koji danas pate od posljedica zločina.

“Moramo shvatiti da su još među nama počinioci, pomagači i posmatrači, oni “obični ljudi” nakon moralne katastrofe. Umjetnost je prostor sjećanja i razmišljanja o ljudima koji se na različite načine suočavaju sa zločinom. Zločin nam je nametnuo obavezu odluke o tome čega ćemo se i kako sjećati”, mišljenja je Mustafić.

Govoreći o obilježavanju pobjede nad fašizmom, iako je njegovo lice i dalje vidljivo u mnogim zemljama, ovaj reditelj ocjenjuje da današnji fašizam dolazi od korumpiranih elita koji njeguju duhovnu prazninu.
“To je lice Evrope koja se gnuša drugačijeg i nepoznatog, koja ne voli život, koja se odrekla vlastitih vizija i vrijednosti. Pohlepa za profitom koji generira poslovni i bankarski svijet stvara društvo otupjelih moralnih nakaza u kojem se fašizam ponovo uzdiže. Umjetnost danas dokazuje nešto što uopšte nije očigledno: da zaslužujemo da budemo tretirani kao moralni pojedinci, tj. kao ljudi sposobni da žive u skladu sa standardima ispravnog i pravednog”, ustvrdio je.

Mustafić ističe da je na dispoziciji imao fenomenalne glumce koji su vrlo zahtjevan i emotivno težak pozorišni proces savladali iz ličnog iskustva prema temi i ideji djela. U predstavi igraju: Dragan Jovičić, Izudin Bajrović, Tanja Šojić, Gordana Boban, Maja Izetbegović, Amar Selimović, Muhamed Hađžović, Boris Ler, Ermin Bravo i Adi Hrustemović.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku