hamburger-icon

Kliker.info

Dino Mustafić : ‘Svinje su preslika lidera – mogu samo žderati i roktati’

Dino Mustafić : ‘Svinje su preslika lidera – mogu samo žderati i roktati’

07 Juna
16:21 2015

DinoMus771Dino Mustafić, međunarodno priznati redatelj i dugogodišnji ravnatelj sarajevskog kazališnog festivala MESS te profesor na sarajevskoj akademiji, hrvatskoj publici poznat najviše po hit-predstavi ZKM-a ‘Kako smo preživjele’, pozvao je ponajbolje dramatičare iz regije – Matu Matišića, Svetislava Basaru i Hristu Bojčeva, naručio od njih tekstove i režirao kazališni omnibusa ‘Ko živ ko mrtav’ koji će biti praizveden u petak na sceni Kerempuh na dan otvaranja 39. Dana Satire Fadila Hadžića

Hristo Bojčev: ‘Zadušnica’ Satiričko kazalište Kerempuh

Kako vidite duhovnu klimu u BIH s obzirom na zatvaranje Zemaljskog muzeja u Sarajevu, poluprazna kazališta, manjak novca…?
Mislim da je to više-manje sudbina svih balkanskih zemalja, javni sektor je devastiran, a razloga ima mnogo, a jedan od njih je taj što je visoka kritička kultura protivnik političkih oligarhija koje dominiraju BIH. Oni u kulturi prepoznaju subverzivni potencijal i zato je žele marginalizirati i destimulirati. Žele promovirati etnički model u kojem postoji samo nacionalna kultura, a ne postoji kultura kao integrirajući faktor. Zatvaranje Zemaljskog muzeja politička je odluka. Ona govori o tome da treba zbrisati sve memorije onoga što je predstavljalo suživot u BIH i koegzistenciju te pripadalo organskoj, autohtonoj bosanskohercegovačkoj kulturi. To je vjerojatno napravljeno s namjerom da se dovrši priča da postoji ‘srpski vazduh’, ‘hrvatski leptir’ i ‘bošnjačko drvo’. Zato se kultura pokušava izolirati, pojeftiniti, estradizirati i komercijalizirati te pretvoriti u entertainment, s idejom bitno je da se smijemo i zabavljamo i ne daj Bože da kulturu promišljamo na ozbiljniji način.

Jedan ste od osnivača Naše stranke koja je danas relevantan faktor na političkoj sceni BIH. Koliko ste zadovoljni postignutim?
Poslije šest godina i nekoliko izbornih ciklusa možemo reći da je primjetan rast i otvorenost prema socijalnoliberalnim idejama, koje zagovaramo kao stranka. Nadam se da će ta stranka u kojoj su se vjenčali nevladin sektor, akademska zajednica, umjetnici, mladi nezaposleni ljudi i studenti, u narednom razdoblju biti u vlasti na svim nivoima. Ta se stranka ni u jednom trenutku nije kompromitirala. Nakon što je nakratko ušla u izvršnu gradsku vlast te vidjela da se budžet poreznih obveznika troši na besmislice, na podizanje nekog pseudomedija koji je trebao promovirati određenu političku ideju, istupila je. Mislim da nije točno da kod nas politika mora biti lišena etike i da je ona kanal preko kojeg osrednji mediokriteti izvlače korist jer je u politici najbrža zarada. Politika je ozbiljan posao i mora imati hrabre poteze, jer nije lako urediti naša poharana društva ili otvoriti neke procese koji vode BIH europskim integracijama. Zato smo se mi politički jasno izjasnili jer mi se gadi onaj kupljeni oportunizam mnogih intelektualaca, kojima je glavni domet da kažu kako vlast ne valja, zaboravljajući pritom da iza te vlasti uvijek stoje konkretna imena i konkretne političke stranke.

Nina Ožegović (Tportal)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku