hamburger-icon

Kliker.info

Dino Mustafić : Dodik, Tihić i Čović su opljačkali narod!

Dino Mustafić : Dodik, Tihić i Čović su opljačkali narod!

04 Juna
20:11 2010

Na repertoarima teatarskih kuća u svim zemljama bivše Jugoslavije nalazi se ime Dine Mustafića. Prvi je i jedini bh. reditelj iz poratnog doba koji je ostvario takav uspjeh u regionalnim okvirima i šire, i ujedno jedan od naših najpoznatijih intelektualaca kojeg cijene jednako u Zagrebu, Beogradu, Ljubljani, Podgorici, Skoplju i, napose, u rodnom Sarajevu.

U žiži teatarske javnosti našao se ponovo prošle sedmice postavivši predstavu Kamen, koja je premijerno izvedena u Kamernom teatru 55. Još jednom Mustafić progovara o fašizmu i nacizmu, onome što ga i kao političara i jednog od osnivača Naše stranke opsesivno zanima.  U velikom intervjuu za Global Mustafić govori o sprezi umjetnosti i politike, odgovornosti intelektualca te ličnim razlozima za bavljenjem politike u koju je, kako kaže, ušao ne iz privlačnosti nego iz nužnosti.

GLOBAL: Kao rijetko koji pozorišni reditelj u BiH, stekli ste slavu u cijeloj regiji gdje ste režirali. Da li ste razmišljali da kao bh. reditelj progovorite u teatru i o pitanjima koja tište naše građane? Pri tome mislim na drame domaćih autora koje su za naš kontekst zasigurno autentičnije u odnosu na britanske, irske, njemačke, pa i bugarske komade koje postavljate.

MUSTAFIĆ: Moj odgovor je jednostavan, kada neko napiše dramu za koju mislim da je estetski u sebe ugradila svoje vlastito iskustvo, strahove i dileme, patnju i nadu kao što je to, npr., drama Ćeif Mirze Fehimovića s temom povratka iz izbjeglištva i osjećaja moralne krivice i suočenja s istinom, rado ću režirati takav jedan komad. Nažalost, naša dramska produkcija je uglavnom mala, a većina domaćih autora u svom umjetničkom izrazu sagledava probleme našeg postkonfliktnog društva kroz stvaranje metafora ili simboliziranje naše „okrutne stvarnosti“ kao misaono dramsko shematiziranje lišeno životnosti i uvjerljivosti, ako hoćete, i emocionalnosti za koju vjerujem da je uvijek početni impuls rediteljskog odabira teksta. Kada sam ja u pitanju, toga je bilo daleko više u dramsko-književnim produkcijama zemalja koje ste nabrojali. Možda tu i leži razlog zbog čega je tekst Ćeif bio odbijen u svim sarajevskim pozorištima, pa je tek nakon pobjede na anonimnom konkursu Festivala MESS i Beogradskog dramskog pozorišta bio scenski uprizoren. To je bila jedna od najnagrađenijih i najuspjelijih predstava u regionu.

Suočiti se s istinom

GLOBAL: Predsjednik ste Izvršnog odbora Naše stranke. S obzirom da su česta saopćenja stranke vezana upravo uz pojave fašizma (ako on postoji u tolikoj mjeri), da li taj dio programa stranke dolazi od Vas?

MUSTAFIĆ: Naša stranka u svom programu ima izrazit antinacionalistički i antifašistički stav. Na toj programskoj odrednici smo se i okupili, tako da i veliki broj naših stranačkih saopštenja po pitanju očiglednih profašističkih pojava, političkih izjava ili stranaka koji u svom djelovanju i akcijama diskriminišu druge, ugrožavaju slobodu i narušavaju pravni poredak i sigurnost države, govore u kakvom mi društvenom ambijentu živimo. Ova vlast već godinama nije u stanju izglasati Zakon o zabrani fašističkih organizacija kao svoje humanističko opredjeljenje koje će se distancirati od progona, logora i istrebljenja, dakle strahota i našeg prošlog rata koji je upravo porodila fašistička ideologija. Moje kolege u stranci i ja dijelimo iste vrijednosti, a jedna od najvažnijih je beskompromisna borba protiv svih oblika i pojava fašizma u našem društvu. Iz dana u dan se susrećemo s light nacosima koji perfidno i podlo „samo rade svoj posao“ dok se njihovi sugrađani ili sudržavljani druge etničke zajednice muče da dobiju posao, registruju firmu, upišu dijete u školu, dakle ostvare svoje pravo na rad i život. Mi ćemo štititi prava onih koji su postali „manjina“ u svojim gradovima i svojoj zemlji zbog ovakve politike onih koji vladaju našim životima već dvije decenije.

GLOBAL: Vi kao intelektualac često u javnim istupima kritizirate vlasti. No, u nekoj mjeri i Naša stranka participira u njoj. Imate vlast u jednoj bosanskoj općini, sudjelujete u Gradu Sarajevu. Smatrate li da dio odgovornosti snosi i Naša stranka, bez obzira što je u opoziciji?

MUSTAFIĆ: Naša stranka niti na jednom nivou ne participira u vlasti, osim u Bosanskom Petrovcu, gdje naš načelnik Ermin Hajder promoviše jednu drugačiju politiku izvršne vlasti. To je politika bez privilegovanih lokalnih moćnika, stranačkih tajkuna, jedna moralna, transparentna i odgovorna vlast. Zbog takvog ponašanja mu pojedini tajkuni prijete smrću, što je već pisalo u medijima, a i tamo besprijekorno funkcionišu lokalne i mafijaške koalicije tipa SNSD-a i A-sda i SBiH, a okuplja ih zajednički drvni ili naftni interes. S druge strane, Naša stranka je pokazala i u Gradskoj upravi Sarajeva da je drugačija, jer nije pristala sudjelovati kao partner SDP-a u sumnjivim i ekonomski neopravdanim potezima kupovine propalih TV stanica u ovakvim socijalnim okolnostima. I time smo pokazali da nas ne interesuju fotelje u vlasti, već jedna ozbiljna reformistička politika koja će biti odgovorna prema građanima koji je biraju. Mi smo stranka koja je bez hipoteke prošlosti i bez privatizacijskih ili, tačnije, pljačkaških računa. Nismo se formirali da bismo ugodno sjedili u opozicionarskim poslaničkim klupama, već smo izašli u politički prostor da bismo osvojili vlast i poveli zemlju ka evropskim integracijama i podizanju standarda kvaliteta života građana. Naša stranka će se nakon izbora u oktobru nametnuti kao ozbiljan politički faktor i tada ćemo moći govoriti o našoj odgovornosti.

GLOBAL: Nakon što je Zdravko Krsmanović dodijelio Povelju Foče Vojislavu Maksimoviću Vaš predsjednik Bojan Bajić je reagirao naglasivši da je SDS ucijenio Krsmanovića. Vi ćete na izbore  izaći zajedno s Novom socijalističkom partijom, na čijem je čelu Krsmanović. Smatrate li ovaj čin kontradiktornim demokratskim, građanskim i antifašističkim stavovima Naše stranke?

MUSTAFIĆ: Naša stranka je potpisala Sporazum o namjeri stvaranja Koalicije sa NSPom, gdje smo istaknuli zajedničke ciljeve na kojima želimo raditi zajedno. Građani u BiH žele političku alternativu koja će okrupnjena promijeniti postojeće stanje na cijeloj teritoriji BiH. Tu i vidim važnost ove namjere koja bi povezala dva politička subjekta preko entitetskih crta, što bi bilo prvi put nakon potpisivanja Daytona. Ovaj sporazum ne znači da ove dvije stranke imaju isti odnos prema svim pitanjima, pa tako i prema ulozi Vojislava Maksimovića u bliskoj prošlosti. Naš predsjednik stranke Bojan Bajić je eksplicitno rekao da smo mi protiv bilo kakvog priznanja protagonistima politike nacionalističke prošlosti, nazvao ih je avetima politike zla i podjela. Za nas je moralnoetički taj čin neprihvatljiv, možda i mogu da imam razumijevanje za legalistički postupak Krsmanovića, koji poštuje većinsku odluku svog vijeća pod kontrolom SDS-a, ali to ne znači da mi odstupamo ili pravimo kompromis s našim principima političke borbe protiv nacionalističkih politika.

GLOBAL: Kada ste se pojavili na političkoj sceni, računalo se da je vaša ciljna populacija glasačko tijelo SDP-a. Jeste li se dosad profilirali i na kakve glasače računate?

MUSTAFIĆ: Mi nismo nikada ciljali na bilo čije glasačko tijelo, pa tako ni SDP-a. Svojim biračima smo ponudili novi put, novu političku opciju socijal-liberalne provenijencije s jasnim akcentom na socijalnu, etničku i građansku pravdu. Mislim da je važno ponuditi građanima i narodima ove zemlje izlaz iz ove egzistencijalne neizvjesnosti, defetizma i apatičnosti. Zbilja ne vjerujem da je taj izlaz moguće pronaći u narodnim ili socijaldemokratskim partijama jer su svoje povijesne šanse imali i izdali svoje osnovne principe. Na našoj političkoj sceni skoro je i nemoguće razlikovati šta je uslovno lijevo ili desno, jer ovdje vlada partokratija, liderokratija, klijentelistička politika koja zloupotrebljava etničke kolektivitete zarad svojih materijalnih interesa, tako da je običnom čovjeku svejedno da li mu se ruka zavlači u njegov džep s „desne“ ili „lijeve“ strane. Kako god okreneš, on je opljačkan, ponižen i uvrijeđen, pa mu je potpuno svejedno da li mu to čine Dodikovi „socijaldemokrati“ ili Tihićevi i Čovićevi „čuvari nacionalnih interesa“ .

GLOBAL: Je li istina da ste rekli da na večeri nakon premijere predstave Ćeif ne želite vidjeti jednog od glumaca u predstavi Slobodana Čustića, poznatijeg kao Kuduz, jer je on u proteklom ratu imao četničke izjave?

MUSTAFIĆ: Prema ljudima koji su se stavili u službu politike mržnje i šovinizma svojim izjavama i angažmanom imam dubok prezir. Istina je.

GLOBAL: Rastužuje li Vas činjenica da Bosnu kao domovinu ne doživljavaju svi njeni građani, odnosno ne jednako u Sarajevu, Banjoj Luci ili Širokom Brijegu?

MUSTAFIĆ: Ne rastužuje me ta činjenica, jer je iluzorno uvjeravati autohtone narode s bosanskog tla kako je to njihova domovina. Ako budemo živjeli bolje i ako reafirmišemo odgoj naših predaka zajedničkog suživota, vidjet ćemo kako Bosna i Hercegovina može biti zemlja ideala evropskih i civilizacijskih vrijednosti.    Anila Gajević (Global)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku