hamburger-icon

Kliker.info

Dijaspora upozorava : Popis stanovništva u BiH je završni čin etničkog čišćenja!

Dijaspora upozorava : Popis stanovništva u BiH je završni čin etničkog čišćenja!

25 Septembra
14:09 2013
Vijeće bosanskohercegovačkih organizacije Australije uputilo je poziv bh. dijaspori da ne dozvole da Republika Srpska (RS), koju nazivaju okupiranom teritorijem, bude ”proglašena isključivo srpskim entitetom”, jer je to ”finalni plan etničkog čišćenja”, prenosi novinar Anadolu Agency (AA).Glasnogovornica Vijeća i bivša predsjednica Svjetskog saveza dijaspore Senada Softić-Telalović uputila je ”oštro upozorenje” građanima Australije da ne nasjedaju na propagandu uposlenika Ambasade Bosne i Hercegovine po pitanju popisa, te tvrdi da ”popis građana u inostranstvu smatra završnim činom etničkog čišćenja”. "Nije ovo popis dijaspore, ovo je izigravanje dijaspore”, ocijenila je, te pozvala bh. dijasporu da u popisu učestvuju samo ako su u BiH, a nikako putem interneta.
"Kakva ironija, pa čim su se srpski političari složili da dijaspora bude uključena u popis na ovakav aljkav način, koji nikome i ništa ne znači, odmah treba biti jasno da iza te odluke leži veći i tajnovitiji plan. To su isti političari koji su nam deset godina uskraćivali pravo na dvojno državljanstvo i koji i sada pokušavaju da ponište odluku Ustavnog suda po tom pitanju, pa se sami upitajte zašto njima odgovara da se mi sami na ovaj način prijavljujemo i popisujemo”, poručila je Softić-Telalović bh. dijaspori.Pozvala je građane da ne učestvuju u popisu dijaspore putem web prijave. Ona popis smatra dijelom ”statističkog rata” koji će imati značajne posljedice, kako za Bosnu i Hercegovinu. Nadalje, podsjeća da skoro sve krovne organizacije i zajednice bh. dijaspore u svijetu ne podržavaju popis dijaspore u ovom obliku.”Vijeće BiH organizacija Australije je javno pozvalo dijasporu, kako u Australiji tako i u svijetu, da bojkotuju ovaj popis za dijasporu smatrajući da je ovaj proces samopopisivanja (po volji) ništa drugo nego ismijavanje dijaspore. Ovim procesom građani trebaju sami da skidaju formular sa web-stranice, da ga popune, pošalju, a na kraju isti neće biti uvršten u popis građana BiH u bilo kojem obliku!?

 Informacije će se koristiti, kako službenici diplomatskih predstavništava BiH izjavljuju, za statistiku: ‘Da znamo koliko vas ima i zašto ste napustili BiH’. Ako BiH ima želju da sazna gdje su njeni građani i koliko nas ima, ista bi trebala uraditi pravi proces sa adekvatnim vremenom, informacijama i financijama da se odradi posao kako treba”, naglasila je Senada Softić-Telalović.Smatra da ”oni koji su protjerali milion građana iz BiH” mogu doći do dokaza da gotovo nikog nisu protjerali, jer samovoljnim popisom neće biti obuhvaćeno ni 0,5 posto dijaspore.”Čak i uposlenici Agencije za statistiku BiH javno kazuju da ovo nije pravi popis dijaspore te ističu da je potreban jedan temeljit popis, koji bi trebalo obaviti Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica BiH, ali za isti treba odrediti mnogo više vremena i uspostaviti prave procese. Ovo nije popis dijaspore jer nema nikakve odlike pravog popisa, ovo je bacanje prašine u oči ljudima i iskorištavanje bh. zajednica (volontera u zajednicama) da rade posao jedne državne administracije. Uvjeravaju građane da je ovo "popis", a u suštini ovo je kamuflaža nerada i nebrige jedne države prema svojim građanima, 1,3 miliona njih, od kojih je blizu 80 posto protjeranih", zaključila je Senada Softić-Telalović. (Kliker.infi-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku