hamburger-icon

Kliker.info

Diana Zelenika ponovo u sridu : U Mostaru do početka rata svako jutro na posao išlo 44 hiljada ljudi

Diana Zelenika ponovo u sridu : U Mostaru do početka rata svako jutro na posao išlo 44 hiljada ljudi

15 Juna
06:36 2017

“Organizirani kriminal, korupcija i nepotizam su rak rana našeg društva, koja je metastazirala u sve pore života”, konstatirala je to Diana Zelenika, zastupnica HDZ-a 1990 u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, povodom rasprave o Informaciji o stanju u pravosuđu BiH.

“Problematika se može secirati na više aspekata. Jedan od njih je kriminalna privatizacija. Kolege su spominjale Aluminu i Tvornicu žice u Sarajevu, pa sam shodno lokal patriotizmu spomenula privatizaciju Zrakoplovne industrije Soko, te činjenicu da je u Mostaru do početka rata svako jutro na posao išlo 44 hiljade ljudi. Danas desetina i od toga većina u trgovini, a mi Mostarke i Mostarci bi trebali biti sretni što su nam sedam dana u godini, zahvaljujući Sajmu, popunjeni hoteli i restorani, a pojedinci uzimaju milionske iznose na temelju tog sajma, a nakon što su rasprodali svu imovinu i ostavili prazne hale”, kazala je Zelenika, naglasivši da je predložila tematsku sjednicu Zastupničkog doma o, kako ju je nazvala, kriminalnoj privatizaciji.

Zelenika je također istaknula da je prošlo gotovo godinu dana od pokretanja inicijative za formiranje radne grupe za izradu zakona o nelegalno stečenoj imovini dužnosnika u BiH.

“Prema mom saznanju, ta inicijativa još nije stavljena na dnevni red Doma naroda. Naglasila sam da pojedini visoki dužnosnici sva tri naroda imaju, uz ostale nekretnine, i zdanja od pet, šest miliona KM. Matematički gledano, i da su 20 godina imali primanja od 10.000 KM mjesečno, a nema takve plaće u BiH, te da ništa nisu trošili, nisu jeli, pili, oblačili se, plaćali režije i gorivo…Za 20 godina bi imali dva miliona i 400 hiljada KM. Pa otkuda im za jednu nekretninu pet miliona ili su to dopunili nelegalnim privatizacijama”, poručila je zastupnica HDZ-a 1990.

Ona je dodala da podržava prijedlog razdvajanja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH na visoko sudsko i visoko tužilačko vijeće, te je predložila Vijeću ministara BiH da u saradnji sa VSTV-om pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi prijedlog izmjena i dopuna Kaznenog zakona BiH, kojim bi se otklonila mogućnost zastarijevanja slučajeva koji se vode protiv počinitelja krivično-koruptivnih radnji, odnosno organiziranog kriminala i korupcije.

(Kliker.nfo-TBT)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku