hamburger-icon

Kliker.info

DF-ov odgovor na zakulisne igre : Komšić traži mandatara i pet ministara u Vladi FBiH!

DF-ov odgovor na zakulisne igre : Komšić traži mandatara i pet ministara u Vladi FBiH!

17 Februara
07:33 2015

covic-komsic-izetbegovicProšlo je 125 dana od općih izbora, a Vijeća ministara i Vlade Federacije ni na vidiku. Najavljuje se da će posao biti završen do kraja ovog mjeseca, ostalo je još 11 dana i kako stvari stoje, i taj rok će biti probijen. Razlog: u koaliciji na federalnoj razini  (SDA-Demokratska fronta – HDZ) i koaliciji na državnoj razini (SDA – Demokratska fronta – Savez za promjene – HDZ) škripi na sve strane. Zašto? U najkraćem zato što su unutar tih koalicija sklopljeni ili se sklapaju neki tajni dogovori i što su na sceni igre ispod stola.

Ispod stola

Idilični odnosi između stranaka iz vremena kada su dogovorile koalicije i potpisale sporazume o tome su prošlost, programske osnove  gotovo su pa zaboravljene i na sceni je otimačina za što bolje pozicije u državnoj i federalnoj izvršnoj vlasti. Prati je sve moguće – od podmetanja, preko zaobilaženja i ignoriranja nekih partnera, do ucjena. Kada bi bili ispunjeni sadašnji  apetiti nekih od koalicijskih partnera, Vijeće ministara bi moralo imati bar 20, a Vlada Federacije makar 25 ministarstava?!
Za ovaj tjedan najavljuje se serija sastanaka šefova stranaka koalicije na državnoj i federalnoj razini kako bi se čvor raspetljao, a  po svoj prilici  oni bi mogli biti tek formalne prirode i kako bi se građanima pokazalo da stranački šefovi ozbiljno rade.

Naši izvori kažu da su Bakir Ieztbegović (SDA) i Dragan Čović (HDZ) u stalnoj vezi i da su uglavnom skrojili raspodjelu pozicija u Vladi Federacije i zajedno s Mladenom Bosićem (SDS) u Vijeću ministara!
Neslužbeno doznajemo da na ovotjedne  razgovore i pregovore koje su dogovorili SDA, HDZ i Savez za promjene nije pozvan Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte. Predsjedništvo te stranke sinoć je zasjedalo u Sarajevu kako bi potvrdilo stav da DF na osnovi svojih izbornih rezultata ima apsolutno pravo na puno sudjelovanje u državnoj i federalnoj izvršnoj vlasti, da se neće povlačiti i ostaviti SDA, HDZ-u i Savezu za promjene raditi što žele i formirati Vijeće ministara i Vladu Federacije po svojoj volji.

Pet pozicija

– Može Čović pokušavati što hoće, a očito mu je glavni cilj da u Vijeće ministara i Vladu Federacije uvede SNSD Milorada Dodika, ali mu to neće proći. Može i Izetbegović igrati trostruke igre, uostalom već je prekršio  sporazum koji smo potpisali i bez DF-a su formirane  vlade Unsko-sanske i Bosansko-podrinjske županije. Može, dakle, Izetbegović raditi sam ili zajedno s Čovićem, sasvim je  svejedno, ali  sve te kombinacije su račun bez krčmara. Uostalom, zašto bi Čović imao više prava od nas kada je DF na izborima dobio više glasova od HDZ-a, ako ništa moramo imati makar isti tretman – poručuju iz DF-a i naglašavaju:
– U krajnjem, novo Vijeće ministara komotno se može formirati  bez HDZ-a. A moguće je i da SDA i HDZ odu s Dodikom i sa SBB-om Fahrudina Radončića. Neka sami odluče što zapravo žele.
Komšićeva stranka traži jedno ministarsko mjesto i pozicije četiri zamjenika ministara u Vijeću ministara. Kako doznajemo, DF sada zahtijeva poziciju ministra vanjskih poslova što je namrštilo Izebegovića, Čovića i Bosića. HDZ je mjesecima najavljivao da će mu sigurno pripasti pozicija šefa bh. diplomacije, a krajem prošlog tjedna dogodio se preokret – Čović je već priopćio da će Vjekoslav Bevanda biti državni ministar financija i trezora.

Prema dobro obaviještenima, Čović  je to dogovorio s Izetbegovićem. Osim što je SDA najavio da će federalni premijer biti njegov Fadil Novalić, još je nejasan stranački raspored pozicija u Vladi Federacije. Čović stalno ponavlja da HDZ traži šest ministarstava s tim što će jedno ustupiti SNSD-u i da ni na što drugo neće pristati. Usporedo s tim, išla je i priča da će DF dobiti tri državna ministarstva, a da će SDA, osim premijera, imati sedam ministara. Međutim, tijekom vikenda došlo je do promjene –  Demokratska fronta  će na bazi izbornih rezultata zahtijevati pet resora, odnosno ministarstva rudarstva, industrije i energetike, zatim unutarnjih poslova, turizma i okoliša, rada i socijalne politike i prometa i veza.  I to nije sve – moguće je da DF predloži i mandatara, odnosno predsjednika Vlade Federacije, pa da budu dva kandidata i pobijedi onaj koji u Parlamentu dobije više glasova.

M.Osmović (Dnevni list)

Podijeli

Jedan komentar

  1. puka 59 - NIJE DOBRO
    puka 59 - NIJE DOBRO 17 Februara, 18:39

    VETERANI 317 SBBR HEROJ GRADA TVRDE DA ŽELJKO DOBIH KASNO SAVJETNIKE I DA O DF NIŠTA NEOVISI . KASNO JE SKUŽIO DA JE TU KAO JANJE KOJE GA JE PRIPREMIO ZLAJA – NIKŠIĆ VUKOVIMA .POZDRAV DOMOVINI DO PREKONPOZICIJE

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku