hamburger-icon

Kliker.info

DF i SDA »dijele« »Elektroprivredu BiH«?

DF i SDA »dijele« »Elektroprivredu BiH«?

10 Aprila
08:22 2015

Elektroprivreda12Istovremeno s početkom funkcioniranja nove izvršne vlasti u FBiH u punom kapacitetu, predstavnici SDA, DF-a i HDZ-a već zauzimaju najbolje startne pozicije za raspodjelu i preuzimanje utjecaja u najvećim javnim kompanijama koje donose milionske profite.

Teren se već ispipava na način da DF bezuslovno pikira na profitabilnu “Elektroprivredu BiH” i preduzeća po vertikali, ali ovdje bi već u startu mogli da naiđu na veliki problem budući da “dio” ovog javnog preduzeća želi i SDA.

Naime, kako nam je potvrđeno iz više izvora, u toku je restrukturiranje EP BiH, odnosno izdvajanje distribucije iz dosad jedinstvenog preduzeća. U okviru EP BiH ostali bi proizvodnja i snabdijevanje, dok bi distribucija osnovala vlastitu firmu, koja bi, doduše, i dalje ostala u vlasništvu EP-a.

Zasad nije poznato polaže li SDA pravo na novu izdvojenu kompaniju, ili pak samu EP BiH. No, i ime novog direktora, koji se dovodi u vezu s preuzimanjem “Elektroprivrede” (Eldar Trhulj, dosadašnji ministar energetike u Vladi FBiH iz SDA), govori u prilog tvrdnjama kako će se SDA teško odreći utjecaja u kompaniji koja je samo u 2014. poslovala sa 952,28 miliona KM prihoda!

Da je proces “odvajanja” u pripremi, juče je “Nezavisnim” potvrdio i sam Elvedin Grabovica, direktor EP BiH, kojem za četiri mjeseca ističe mandat.

“Tačno je da se ODS (operator distributivnog sistema) izdvaja u zasebno preduzeće, koje će i dalje biti u stopostotnom vlasništvu ‘Elektroprivrede’. Radimo na tome”, potvrdio je Grabovica.

SDA, nadalje, želi da zadrži ključni utjecaj u superprofitabilnom “BH Telecomu”, dok HDZ, osim što smatraju da njihovi kadrovi treba da budu u strukturama “Eroneta” i HT Mostar, želi svoje ljude i u Upravi “Autocesta FBiH”.

Ključni naglasak je, međutim, na imenovanju direktora najvećih javnih kompanija, koji bi, sudeći prema obećanjima nove vlasti, svakako trebalo da budu izabrani u zakonitoj konkursnoj proceduri.

Drugim riječima, SDA, DF i HDZ najavljuju da će ispoštovati sve zakonske odredbe koje određuju imenovanja čelnika kompanija, ali će i dalje imati kontrolu nad njima preko svojih kadrova u upravnim i nadzornim odborima.

“Naš stav je da će biti raspisani konkursi da bismo izabrali najkvalitetnije kadrove. Direktore ne treba mijenjati do kraja njihovog mandata tamo gdje nema kriminala. A gdje ga ima, neka nadležne službe rade ono što treba da rade”, kaže Sifet Podžić, generalni sekretar DF-a.

Na pitanje da li će SDA i HDZ pristati na ovakvo smanjenje političkog utjecaja u kompanijama, koji je uvijek bio vidljiv i odlučujući, Podžić odgovara “da je zakon na strani DF-a”.

I Sadik Ahmetović, potpredsjednik SDA, smatra da se treba držati zakonskog okvira kada je u pitanju izbor rukovodećih ljudi u javnim preduzećima. Ahmetović zaključuje da ne treba smjenjivati direktore koji uspješno rade.

“Uostalom, i zakon je na njihovoj strani. Smatram da treba otpočeti sa procesom koji ima zakonski okvir, što je model u svim uređenim zemljama. Dakle, oni koji su uspješni treba da budu na funkcijama do završetka mandata”, ističe Ahmetović.

Zasad je nejasna pozicija HDZ-a, a Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika ove stranke, podsjeća na “poznati stav” HDZ-a da se poštuju ustavne odredbe o popuni pozicija izravno vezanih za obnašanje vlasti u skladu sa popisom iz 1991. godine.

“Ono što u tom kontekstu pripada hrvatskome narodu – treba biti imenovano i predloženo od legitimnih predstavnika hrvatskoga naroda, koji su legitimitet dobili na izborima. HDZ BiH nikada nije niti će tražiti protuzakonita imenovanja i postavljenja i sigurno je da će sve biti urađeno sukladno zakonskim rješenjima. No, u izgrađenim demokratskim sustavima i zemljama, sami obnašatelji dužnosti tih funkcija svoj mandat stave na raspolaganje novoizabranoj vlasti”, zaključuje Lovrinović.

Almedin Šišić (Nezavisne novine)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku