hamburger-icon

Kliker.info

Deveti krug : Danas novi sastanak Dodika i Lagumdžije?

Deveti krug : Danas novi sastanak Dodika i Lagumdžije?

20 Oktobra
05:34 2012

Bilateralnim sastancima predsjednika HDZ-a 1990 Bože Ljubića s liderima Saveza za bolju budućnost BiH i SDP-a Fahrudinom Radončićem i Zlatkom Lagumdžijom, jučer su nastavljene konsultacije predsjednika stranaka u vezi s parlamentarnom većinom na državnom nivou. Kako "Avaz" saznaje, danas bi se, po drugi put u samo nekoliko dana, trebali sastati Lagumdžija i Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, nakon čega bi neke stvari mogle biti mnogo jasnije. Riječ će, najvjerovatnije, biti o sastanku najviših delegacija SDP-a i SNSD-a.

Konkretni rezultati

Prvi pravi test za serije bilateralnih sastanaka lidera bit će već u ponedjeljak, kada će se na dnevnom redu Doma naroda Parlamenta BiH naći smjene ministara iz SDA. Dan kasnije, Predstavnički dom raspravljat će o smjenama člana Kolegija Denisa Bećirovića i ministra vanjskih poslova Lagumdžije. Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić kaže da je na sastancima s liderima stranaka iz Sarajeva, s obzirom na to da se u četvrtak susreo sa čelnicima SDA i SBiH, učestvovao kao predsjednik stranke, ali i kao predsjedavajući Predstavničkog doma, s obzirom na to da mu je cilj da najavljene sjednice prođu u skladu s poslovnikom i zakonima. Ljubić kaže da je telefonski razgovarao i s liderima stranaka iz RS, ali i da će do ponedjeljka biti održani još neki bilateralni susreti.

– U ovom momentu prerano je bilo šta zaključivati. U okviru hrvatskog bloka ponašat ćemo se na način da vodimo računa o funkcioniranju i dignitetu institucija, ali i o zaštiti hrvatske pozicije koju predstavljamo i stranaka čiji smo predsjednici – kaže Ljubić.Na pitanje kako će dva HDZ-a glasati kada na dnevni red dođu smjene, Ljubić kaže da je rano o tome govoriti, s obzirom na to da je danas sjednica Predsjedništva stranke. Uz to, Ljubić kaže da nije potpisan nikakav multilateralni sporazum kada je u pitanju nova parlamentarna većina te da je plan da se nakon sjednica iskristalizirana većina sastane i dogovori. U ovom momentu, Ljubić ne želi nagađati ko će to biti.

Izvršna vlast

On dodaje da dva HDZ-a namjeravaju i nakon utorka ostati dio parlamentarne većine na državnom nivou, ali i da im je cilj ulaskom u federalnu izvršnu vlast pomoći da se ona stavi na odgovarajuće temelje i da konačno profunkcionira. Optimalna je situacija, kaže, da većina bude komplementarna u najvećoj mogućoj mjeri na svim nivoima.

Moon posjetio SDP

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija razgovarao je jučer u prostorijama SDP-a u Sarajevu s ambasadorom SAD-a u BiH Patrikom Munom (Patrick Moon) o aktuelnoj političkoj situaciji i potrebi za stabiliziranjem političkih prilika u zemlji.Lagumdžija je, kako je saopćeno iz SDP-a, upoznao Muna sa stavovima SDP-a kojima se naglašava potreba vraćanja razgovora svih političkih aktera iz sfere "ko je s kim i protiv koga" u sferu koji je konkretan program i obaveze oko kojih će se okupiti bilo koja parlamentarna većina. Uz to, lider SDP-a istakao je da prioritetne aktivnosti svih vlada u narednom periodu moraju biti vezane uz socijalne i ekonomske reforme. (Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku