hamburger-icon

Kliker.info

Devet sedmica do izbora : Tijesna trka Trumpa i Bidena u državama čiji su glasovi odlučujući

Devet sedmica do izbora : Tijesna trka Trumpa i Bidena u državama čiji su glasovi odlučujući

03 Septembra
08:04 2020

Devet sedmica  ostalo je do predsjedničkih izbora u SAD. Bivši potpredsjednik i kandidat demokrata Joe Biden već mjesec dana održava prednost u anketama na nivou SAD u odnosu na republikanskog protivnika Donalda Trumpa. Ali, ankete pokazuju da su Biden i Trump sve bliži u državama čiji su glasovi odlučujući na izborima.

Biden je prosječno vodio između 8 i 10 odsto u odnosu na Trumpa, u istraživanjima rađenim ove godine. Ta podrška je sada opala na 6,2 odsto prema siteu RealClearPolitics.

Prednost je čak dodatno umanjena u državama koje su obično osvajale demokrate – Pensilvaniji, Mičigenu, Viskonsinu – dok ih Tramp nije dobio 2016.

Predsjednik SAD bira se indirektno – ne glasovima građana, već glasovima Elektorskog koledža, što znači da neki kandidat može da dobije više glasova građana, ali nedovoljno elektorskih glasova. Trump je 2016. dobio skoro tri miliona glasova manje od protivkandidatkinje Hillary Clinton, ali je dobio izbore zahvaljujući glasovima elektora u odlučujućim državama.

Elektorski koledž funkcioniše tako da kandidat koji pobijedi u nekoj saveznoj državi dobija sve glasove elektora.

Koliko će elektora imati neka država, zavisi od broja stanovnika. Najviše ih ima demokratska Kalifornija – 55, slijedi republikanski Teksas sa 38. Sedam država, uključujući i glavni grad Washington, imaju samo po tri elektora.

Ako Biden dobije u Pensilvaniji, Mičigenu i Viskonsinu, a u preostalih 47 država ishod bude isti kao 2016, dobiće izbore. Međutim, trenutna istraživanja govore da je Biden u maloj prednosti – 4,7 odsto u Pensilvaniji, 2,6 odsto u Mičigenu i 3,5 odsto u Viskonsinu.

Osim ove tri države, ankete polazuju da ima još onih koje mogu biti odlučujuće 3. novembra.

RealClearPolitics pokazuje da je Biden u prednosti u Floridi, državi u kojoj je inače Trump prijavljen, za 3,7 odsto. Florida ima 29 elektorskih glasova, pa bi Trumpov poraz u toj državi aktuelnog predsjednika onemogućio da ponovo osvoji mandat.

Trump i Biden su rame uz rame u još osam drugih država, od kojih je Trump 2016. osvojio šest. Biden je u maloj prednosti u dvije države koje je Trump dobio – Ohaju i Arizoni.

Do sada su samo dvojica američkih predsjednika izgubila u trci za reizbor – Jimmy Carter 1980. i George Bush stariji 1992.

Trump i Biden će se tri puta suočiti u debatama, jednom u septembru i dvaput u oktobru. Njihovi kandidati za potpredsednike Mike Pence i Kamala Harris sučeliće stavove u oktobru.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku