hamburger-icon

Kliker.info

Deutsche Welle : Na pomolu “banjalučki” kompromis Dodika i Inzka ??!

Deutsche Welle : Na pomolu “banjalučki” kompromis Dodika i Inzka ??!

08 Juna
17:57 2009
Kompromis za sporne zaključke Narodne skupštine RS mogao bi ubrzo biti postignut, saznaje se iz nezvaničnih izvora. Jedan od scenarija je da se Zaključci preimenuju u Deklaraciju ili neki drugi akt bez pravne snage. Međutim ambasadori Francuske, Velike Britanije i Norveške u BiH danas (08.06.) su u Banjaluci na sastanku sa predstavnicima vlasti Republike Srpske izrazili duboku zabrinutost zaključcima Narodne skupštine. Ambasador Velike Britanije u BiH Majkl Tejtam naglašava da njegova zemlja dijeli zabrinutost visokog predstavnika kada je riječ o ovom pitanju. Tejtam kaže da postoji problem kojeg treba hitno riješiti: “U isto vrijeme ne postoji namjera niti želja da se stvara bilo kakva kriza ovdje. Postoje načini rješavanja ovog pitanja na jedan miran i konstruktivan način.” 

"Realno rješenje bez bonskih ovlasti"        Ambasador Francuske u BiH Mariz Bernio prenijela je premijeru RS Miloradu Dodiku stav da novonastala siutuacija može dovesti posljedice kada je riječ o evroatlantskim integracijama:”Predmet nije da imamo krizu nego da izrazimo našu duboku zabrinutost, posebno vezano za budućnost evropskih integracija BiH. Smatramo da bi neki od zaključaka mogli imati dugoročne posljedice i to je ono što smo vrlo jasno htjeli da kažemo.“Bernio kaže da postoji spremnost i želja premijera RS Milorada Dodika da se napreduje ka evropskim integracijama posebno kada je u pitanju državna imovina. Međutim malo je detalja poznato nakon današnjeg (08.06.) sastanka Dodika i visokog predstavnika Valentina Incka koji nije htio davati izjave za javnost. Dodik je u pauzi sastanka rekao da neće biti upotrebe bonskih ovlaštenja, odnosno da će biti postignuto “realno rješenje bez upotrebe bonskih ovlaštenja. Mada vas to ne raduje, neke bar. Vidjećemo,“ rekao je Dodik i dodao kako sa Inckom ima „jedan konstruktivan sastanak koji se ne odnosi samo na zaključke (Narodne skupštine Republike Srpske – op. aut) nego i na set pitanja vezanih za uslove za zatvaranje PIC-a.”

 

Deklarativni karakter rezolucije?                 Danas su predstavljeni i sadržaji pisma koje je Incko uputio Skupštini u kojima navodi „da se zaključcima, između ostalog, ignorišu isključiva ovlaštenja BiH  izričito nabrojana u Ustavu BIH“. Prema riječima predsjednika Srpske radikalne stranke RS, Milanka Mihailjice, izvjesno je kompromisno rješenje „kojim bi zaključci izgubili pravnu snagu, odnosno izgubili obavezujući karakter i poprimili deklarativni karakter po kojem bi svi vuci bili siti i svi vuci na broju.” Jedan od spornih zaključaka Narodne skupštine RS-a  je onaj u kojem se za svaki akt usvojen u Parlamentu BiH traži prethodna saglasnost entitetske Skupštine. Ovim prema, mišljenju međunarodne zajednice, Parlamentarna skupština BiH postaje ovisna od Narodne skupštine RS što nije utvrđeno Ustavom, a time bi se dodatno moglo zakomplikovati donošenja odluka u Parlamentu BIH“.Prema nezvaničnim informacijama komprimisno rješenje oko zaključaka Narodne skupštine RS sadžavalo bi, osim preimenovanja u Deklaraciju, i izmjene tri zaključka koji se odnose na pokretanje postupka pred ustavnim sudovima za preispitivanje nadležnosti, saglasnost entitetskog Parlamenta na svaki akt usvojen u Parlementu BiH i broj nadležnosti koji je znatno manji od 68 koliko ih je navedeno u zaključcima.  (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku