hamburger-icon

Kliker.info

Deutsche Welle : Karl Marx ‘prpfitirao’ od krize

Deutsche Welle : Karl Marx ‘prpfitirao’ od krize

24 Januara
07:20 2010
Karl Marx (foto: Deutsche Welle)

Karl Marx (foto: Deutsche Welle)

Karl Marx je prije nešto više od 140 godina napisao knjigu koja u kriznim vremenima sve više dobiva na značaju: "Kapital". U Njemačkoj raste prodaja tog djela, kao i zvučnog zapisa s njegovim najpoznatijim tezama. "Marx je trenutačno vjerojatno najčitaniji klasik društvenih znanosti", ocjenjuje sociolog Heinz Bude. Marxove teorije socijalizma sada je u Njemačkoj moguće i poslušati. Prvi dio "Kapitala" upravo je izašao kao zvučni zapis na ukupno šest CD-a u trajanju od sedam sati. Naravno, riječ je o znatno skraćenom izdanju, ali u njemu su zastupljene sve najvažnije teze.

Zvučni zapis "Kapitala"                 "Kapital", najpoznatije djelo Karla Marxa, jedno je od najsloženijih i najteže razumljivih djela ekonomske teorije iz 19. stoljeća. Odkuda onda ideja da se baš ta knjiga snimi kao zvučni zapis? Nakladnica Margit Osterwold objašnjava da je glavni uzrok upravo financijska kriza: "Karl Marx se posvuda citira, ne samo u ekonomskim časopisima, nego i u  privatnim krugovima." Ona sama priznaje da nikada nije pročitala Marxova, a ni djela njegovog suradnika Friedricha Engelsa. I to iako sa svojih 65 godina pripada tzv. "generaciji 1968", za koju se uvijek vjerovalo da je barem ona pročitala sva djela poznatih teoretičara socijalizma. No, Margit Osterwold opovrgava taj mit: "Ma kakvi, ni ta generacija ih nije pročitala. To mi je postalo jasno tek kasnije." Unatoč tome, djela Marxa i Engelsa bila su 80-ih godina prošlog stoljeća kult bez kojeg je bilo nemoguće zamisliti police s knjigama u studentskim sobama. Sada zvučni zapis omogućava barem prvi korak u upoznavanju "Kapitala": on sadrži samo pet od ukupno 25 poglavlja prvog dijela.

Marxova ostavština                 Sabrana djela Marxa i Engelsa obuhvaćaju 43 knjige, među kojima je najvažniji "Kapital" sa svoja tri dijela. Od toga je samo jedan dio tiskan još za Marxova života. Nakon njegove smrti 1883. godine Friedrich Engels je izdao ostale zapise iz Marxove ostavštine. Ta su se djela tada sastojala od nepreglednih i nesređenih rukopisa. Trenutačno se jedan međunarodni tim znanstvenika bavi uređenjem čitavog "Kapitala". "Možda ćemo za deset godina imati novo, čitljivije izdanje", kaže Jörn Schütrumpf iz nakladničke kuće Karl-Dietz-Verlag u Berlinu, koja je i izdala sabrana djela Marxa i Engelsa. Uprkos složenosti, "Kapital" upravo doživljava pravu renesansu: nakon izbijanja financijske krize 2008. godine prodano je čak 4500 primjeraka – za razliku od, recimo, 2005. godine kada je za to djelo zanimanje pokazalo samo 750 kupaca.

Marksizam na novi način             U mnogim njemačkim gradovima u posljednje se vrijeme čak osnivaju književni kružoci ljubitelja Marxovog stvaralaštva. Mlada studentska generacija danas ponovo otkriva tog teoretičara. Pa ipak, ta pojava nema ničeg zajedničkog s marksističkim kružocima iz 70-ih godina, tvrdi sociolog Heinz Bude, koji na Sveučilištu Kassel vodi seminar o toj temi, a također je izdao i knjigu o značenju Karla Marxa danas. Dapače, Bude Marxova djela više ne čita kao djela teoretičara socijalizma i jednakosti. Ta je ideja, kaže ovaj sociolog, "ostavila duboke zločinačke tragove u ljudskoj povijesti". Ne, on u Marxu vidi teoretičara slobode koji nam danas prije svega pokazuje da se aktualno stanje ne smije prihvaćati bez pogovora, nego da se uvijek mora tragati za boljim alternativama.(Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku