hamburger-icon

Kliker.info

Deutsche Velle : Je li Europska unija doista na samrti?

Deutsche Velle : Je li Europska unija doista na samrti?

23 Maja
06:18 2010

Prijedlozi su brojni: obuzdavanje spekulanata, stroža kontrola nacionalnih budžeta, možda čak i uvođenje sankcija! Nakon odobaravanja paketa pomoći, EU želi dokazati da je u stanju boriti se s krizom. Doista?Ukoliko je za vjerovati onome što nam kažu vodeći europski političari, sudbina zajedničke valute (euro), možda čak i sudbina cjelokupnog europskog projekta trenutno su pod velikim znakom pitanja. Ukoliko je to doista istina, onda je u ovom sudbonosnom trenutku prije svega potrebno – jedinstvo. No, vlade zemalja članica Unije vuku svaka na svoju stranu. Prije svih u teškoj su se poziciji našli upravo Nijemci.

I prije nego što su se financijski ministri zemalja članica sastali prvi put da bi porazgovarali i zajedničkim mjerama, Berlin je već postrožio pravila (iznimno riskantnog) poslovanja hedge fondova. Da bi jedna takva mjera uopće bila efikasna, nju bi se treblo donijeti na globalnoj (ili barem europskoj), a ne samo na nacionalnoj razini. Ovako se samo stječe dojam da je njemačka kancelarka Angela Merkel djelovala iz unutarnjopolitičkih razloga. Nakon što su joj mnogi prigovorili da oklijeva, ona je očito htjela dokazati da zna biti i odlučna u teškim vremenima. To je simbolična politika.

Spekulanti (ni)su krivi za sve              U Europi je postalo moderno okrivljavati spekulante za izbijanje krize. Oni su sigurno suodgovorni za sadašnju situaciju, a svojim djelovanjem utječu i na turbulencije na finansijskom tržištu. Isto tako je istina da spekulanti nemaju šanse u onim nacionalnim ekonomijama koje "posluju" solidno – bez velikog državnog duga, npr. političarima je najlakše okriviti anonimne "negativce". Tako se najbolje odvraća pozornost od vlastitih grešaka u proračunskoj politici.Činjenica je da su mnoge (skoro sve) zemlje "eurozone" godinama trošile više novca nego što su imale na raspolaganju. Vlade su izbjegavale reći biračima pravo stanje u državnoj kasi. Njemački kabinet praktično je do prije nekoliko dana građanima obećavao porezne olakšice! Zbog svega toga je pozitivno da ministri financija kao prioritet budućeg djelovanja označavaju upravo konsolidiranje proračuna. Dosta je bilo i pogrešne velikodušnosti, protiv onih koji se ogriješe o zajednička pravila mora se djelovati odlučnije. Mora se poboljšati i međusobna kontrola, te proces usuglašavanja financijske i gospodarske politike.

Totalna havarija (ni)je moguća                Uzgred, jeste li se već zapitali zašto su mediji prepuni scenarija o "smaku svijeta", o totalnoj havariji europskog projekta i eura? Ukoliko su ti crni scenariji realistični, zašto onda vlade nisu reagirale ranije?Cijela priča o krahu mogla bi se (ironija sudbine) na koncu ipak obistiniti – možda baš zbog toga što svi odjednom pričaju o scenariju za koji smo donedavno vjerovali da jednostavno – ne može biti točan! (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku