hamburger-icon

Kliker.info

Detalji akcije “Pero”: Do sada uhapšeno 18 osoba, sa računa blokirano više od milion KM

Detalji akcije “Pero”: Do sada uhapšeno 18 osoba, sa računa blokirano više od milion KM

13 Novembra
16:20 2019
Policijski službenici SIPA-e do sada su u okviru akcije “Pero” uhapsili 18 lica. Akcija i dalje traje, potvrdio je za Vijesti.ba portparol SIPA-e Luka Miladinović.

“Takođe, do sada je blokirano 1.015.569 KM sa računa u BiH. Riječ je o računima dva pravna i jednog fizičkog lica”, kazao nam je Miladinović.

Podsjetimo, SIPA je danas započela realizaciju operativne akcije kodnog naziva “Pero“, u okviru koje se vrše pretresi stambenih i poslovnih objekata, ostalih prostorija i pokretnih stvari na 12 lokacija na području Bihaća, Cazina, Sarajeva, Zenice, Visokog, Tuzle i Istočnog Sarajeva zbog postojanja osnova sumnje da su osobe osumnjičene u ovom predmetu počinile krivično organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, te pranje novca.

Navedene aktivnosti provode se po naredbama Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona i Kantonalnog suda iz Bihaća.

Uporedo sa akcijom “Pero”, policijski službenici SIPA-e su u akciji “Blic” uhapsili dvojicu službenika ove državne agencije, koji su osumnjičeni da su otkrivali službene tajne tokom istrage u predmetu “Pero”.   

“Postoje osnovi sumnje da je lica lišena slobode prekoračila granice svojih ovlaštenja u okviru predmeta kodnog naziva ‘Pero'”, saopšteno je iz SIPA-e.  

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da su dvojica uhapšenih uposlenika SIPA-e osumnjičeni da su, u okviru svojih poslova i nadležnosti, došli do podataka iz provođenja posebnih istražnih radnji, te su neovlašteno i zlouporabivši svoj službeni položaj, davali na uvid podatke osobama koje su obuhvaćene istragom zbog krivotvorenja i nezakonitosti u izdavanju diploma, u predmetu kodnog naziva “Pero”.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku