hamburger-icon

Kliker.info

Dramatično povećanje administrativnih zidova : SAD će dopustiti naseljavanje samo 18 hiljada izbjeglica iduće godine

Dramatično povećanje administrativnih zidova : SAD će dopustiti naseljavanje samo 18 hiljada izbjeglica iduće godine

27 Septembra
16:13 2019
FILE – In this Aug. 16, 2019, file photo a citizen candidate holds an American flag and the words to The Star-Spangled Banner before the start of a naturalization ceremony at the U.S. Citizenship and Immigration Services Miami field office in Miami. U.S. Citizenship and Immigration Services officers can now create fictitious social media accounts to monitor information on foreigners seeking visas, green cards and citizenship.(AP Photo/Wilfredo Lee)

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa saopštila  je kako planira dopustiti naseljavanje samo 18 hiljada izbjeglica u Sjedinjene Američke Države u 2020. fiskalnoj godini, što je najmanji broj u historiji modernog izbjegličkog programa.

Za potez koji su zaštitnici imigranata ocijenili kao kršenje humanitarnih obaveza zemlje, administracija je rekla da mora preusmjeriti fokus na obradu zaostataka od nekoliko stotina hiljada zahtjeva za azilom, od kojih većina dolazi od migranata iz Srednje Amerike koji prelaze američko-meksičku granicu, prenosi Hina.

“Trenutno opterećenje američkog useljeničkog sistema mora se ublažiti prije nego što se omogući ponovno naseljavanje velikog broja izbjeglica”, navodi se u saopštenju  State Departmenta.

U isto vrijeme predsjednik Donald Trump izdao je izvršnu naredbu rekavši kako će njegova administracija tražiti dopuštenje državnih i lokalnih vlasti za ponovno naseljavanje izbjeglica u njihove zajednice.

Centralni dio mandata

Trump je smanjivanje imigracije učinio centralnim dijelom svog mandata.

Jedan od njegovih prvih poteza nakon što je u januaru 2017. preuzeo dužnost bio je izdati naredbu kojom se maksimalan broj izbjeglica za tu godinu ograničava na 50.000, što je manje od pola broja koliko je bivši predsjednik Barack Obama odredio nekoliko mjeseci ranije.

Predloženi novi broj uključuje specifična rješenja za američku nacionalnu sigurnost i vanjskopolitičke interese, rekao je novinarima visoki dužnosnik administracije.

Od predviđenih 18.000, njih četiri hiljade rezervirano je za Iračane, pet hiljada za one koji bježe od vjerskih progona i 1.500 za ljude iz Sjevernog trokuta koji čine Honduras, Gvatemala i El Salvador.

To ostavlja 7.500 hiljada , ili oko 40 posto, za sve ostale.

Kada su krenule vijesti o planovima o dramatičnom smanjenju naseljavanja, vlasti su se suočile s javnim kritikama evanđeoskih vođa koji drže da bi program podrške religijskih sloboda širem svijeta trebao ići zajedno sa zaštitom progonjenih izbjeglica.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku