hamburger-icon

Kliker.info

Denis Zvzdić : Vučićeva pobjeda garant stabilnosti

Denis Zvzdić : Vučićeva pobjeda garant stabilnosti

03 Aprila
18:23 2017

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ocijenio je kako je pobjeda Aleksandra Vučića na predsjedničkim izborima u Srbiji garancija da će zvanični Beograd zadržati fokus na evropskim integracijama i regionalnoj stabilnosti. Vučiću je čestitala i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je kazala kako vjeruje da će u predstojećem periodu zajedničkim radom pridonositi unapređenju sveukupnih hrvatsko-srpskih odnosa.

Prema najnovijim podacima koje je objavila Republička izborna komisija (RIK) sa 92 posto obrađenih biračkih mjesta, Aleksandar Vučić  je na predsjedničkim izborima u Srbiji osvojio 1.845.736 glasova, odnosno 55,1 posto.

„Najvažniji spoljnopolitički ciljevi BiH su dinamiziranje evropskih integracija i jačanje regionalne saradnje putem očuvanja trajnog mira i stvaranja uslova za ukupan prosperitet čitavog regiona, dok je na unutrašnjem planu neophodan permanentan rad na ekonomskom razvoju, jačanju vladavine prava i ukupnoj socijalnoj stabilnosti“, kazao je Zvizdić.

Dodao je kako je slične ili gotovo identične prioritete za Srbiju u toku svoje kampanje isticao i Vučić.

„Upravo je kompatibilnost pomenutih prioriteta i ciljeva od ključne važnosti za procese dalje saradnje i razumijevanja BiH i Srbije i zbog toga je i Vučićeva pobjeda garancija da će Srbija zadržati fokus na evropskim integracijama i regionalnoj stabilnosti, što je veoma značajno za čitav Zapadni Balkan“, istakao je šef bh. Vlade.

Kako kaže, saradnja BiH i Srbije je u posljednje vrijeme, bez obzira na povremene turbulencije, u uzlaznoj putanji, kako na institucionalnom, tako i na personalnom nivou, jer je bazirana na obostranom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, infrastrukturnom povezivanju i razvoju ekonomske saradnje, kao i veoma zahtjevnim ciljevima dalje izgradnje međusobnog povjerenja.

„Mislim da će se saradnja u tom pravcu i nastaviti, imajući u vidu prioritete koje je proklamovao Vučić kao novoizabrani predsjednik Srbije. Zbog toga mu i ovom prilikom čestitam na uvjerljivoj pobjedi“, zaključio je Zvizdić.

Uloga manjina

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović uputila je danas čestitku premijeru Srbije Aleksandru Vučiću na izboru za predsjednika Srbije, uz poruku kako vjeruje u unapređenje odnosa dvije države.

„Upućujem Vam srdačne čestitke povodom Vašeg izbora na dužnost predsjednika Republike Srbije. Uvjerena sam kako ćete na toj odgovornoj dužnosti uspješno raditi za sveukupni napredak Vaše države i za dobrobit svih njenih građana“ navodi se u čestitki Kitarović.

Hrvatska predsjednica kaže kako vjeruje da će u predstojećem periodu zajedničkim radom pridonositi unapređenju sveukupnih hrvatsko-srpskih odnosa, „u čemu nam naše manjinske zajednice mogu biti poseban i trajan temelj“.

„Isto tako, izražavam nadu u pronalaženje rješenja za preostala otvorena pitanja koja opterećuju odnose između dvije susjedne države, a u duhu našeg ranijeg dijaloga i Deklaracije o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Republike Hrvatske i Republike Srbije, potpisane u Subotici 20. juna 2016. godine“, ističe Grabar-Kitarović.

Ona naglašava kako Hrvatska podržava proces evropskih integracija Srbije i kako je spremna nastaviti prenositi stečena znanja i iskustva iz zahtjevnog procesa, koji je i sama nedavno prošla.

„Vjerujem kako ćemo uspješno surađivati i u okviru Procesa Brdo-Brioni kao formata koji ima izuzetan značaj za dijalog o jačanju saradnje i stabilnosti jugoistočne Europe, kao i potvrđivanja perspektive njene konsolidacije u okviru Europske unije“, navodi se u čestitci hrvatske predsjednice.

Čestitke iz EU-a

Komesar EU-a za susjedsku politiku i pridruživanje Johannes Hahn čestitao je Vučiću pobjedu na predsjedničkim izborima i poručio da „jaku podršku građana“ pažljivo iskoristi.

„Uvijek je dobro kada postoji jasan rezultat. Sada postoji i odgovornost sa njegove strane da pažljivo iskoristi ovu jaku podršku građana“, poručio je Hahn.

Evropski komesar za pregovore o proširenju ocjenjuje kako će „poseban izazov“ za Vučića biti činjenica kako je vlast na svim nivoima u Srbiji koncentrirana u njegovoj partiji.

„On je u svojoj prvoj izjavi obećao kako će poštovati ustavni okvir i ja mu vjerujem“, zaključio je Han pred početak Vijeća ministra vanjskih poslova koji se danas održava u Luksemburgu.

Visoka predstavnica EU-a Federica Mogherini čestitala je danas Aleksandru Vučiću na izboru za predsjednika Srbije. Šefica diplomatije Evropske unije poželjela je Vučiću „sve najbolje“ na novoj poziciji.

„Čestitam Vučiću koji je sada predsjednik. Jučer smo vidjeli vrlo jasne rezultate na izborima u Srbiji. Ovo je prilika da mu čestitam i poželim sve najbolje na novoj poziciji“, poručila je Mogherini iz Luksemburga sa Vijeća ministara vanjskih poslova EU-a.

Ona je dodala kako će Unija pažljivo pratiti finalizaciju izbornog procesa u Srbiji.Šef austrijske diplomatije Sebastian Kurz čestitao je premijeru Srbije Vučiću pobjedu na predsjedničkim izborima. On je na svom Twiter profilu napisao:

„Čestitam Aleksandru Vučiću na izboru za predsjednika Srbije. Radujem se što ćemo nastaviti blisku saradnju između dvije države.“Kurz je prvi strani zvaničnik koji je čestitao Vučiću.Potom je to uradio i austrijski kancelar Christian Kern, također na Twitteru:

„Čestitke Vučiću. Stabilni Balkan i prosperitetna Srbija su u interesu Evrope i Austrije.“

Reakcije svjetskih medija

Izbor Vučića za novog predsjednika propratili su i svjetski mediji.

„Srbin Aleksandar Vučić, moćni čovjek na Balkanu u jeku krize“ – tako pariški Le Monde vidi premijera Srbije u tekstu u kojem daje njegov profil. Francuski list ističe kako se Vučić nametnuo kao „moćni čovjek Srbije“ otkako je postao premijer 2014. godine, „svakako više nego ijedan drugi čovjek na vlasti poslije Slobodana Miloševića“.

„Ovakav utjecaj Aleksandra Vučića na njegovu zemlju trebao bi je učiniti zonom stabilnosti u regiji kojoj stabilnost nedostaje“, navodi pariški dnevnik, uz podsjećanje kako je Zapadni Balkan posljednjih mjeseci poprište teških političkih kriza i ponovnog rasplamsavanja etničkih tenzija.

I New York Times navodi kako će pod Vučićem kao predsjednikom „Srbija vjerovatno nastaviti isti kurs unutrašnje i vanjske politike kao tokom vremena koje je on proveo na funkciji premijera“, poput, nabraja list, uvođenja političkih i ekonomskih promjena neophodnih za članstvo u Evropskoj uniji, uz istovremenu težnju bliskijim odnosima sa Rusijom.

„Iako je time stvorio tenzije sa Briselom, gospodin Vučić je odbio da podrži sankcije protiv Rusije“, podsjeća njujorški dnevnik.

Figaro ukazuje kako su se izbori za predsjednika Srbije sveli na svojevrsni „referendum za ili protiv Vučića“ i kako je prilično veliki broj predsjedničkih kandidata „rezultat nesposobnosti opozicije da na izbore izađe s jednim zajedničkim predstavnikom“.

Američka agencija Bloomberg ocjenjuje kako trijumf na jučerašnjim predsjedničkim izborima Vučiću otvara put za jačanje vlasti i, u isto vreme, Rusiji daje šansu da produbi svoj utjecaj na Balkanu.

Njemački Bild navodi kako je Vučić rekao da će zemlja ostati na kursu EU, ali i kako će nastaviti prijateljske odnose sa Rusijom i Kinom. Konzervativan i veoma utjecajni dnevni list Frankfurter Algemeine Zeitung piše o „trijumfalnoj Vučićevoj pobjedi u prvom krugu“ i ocjenjuje kako su njegovi konkurenti poslije jedne „izuzetno agresivne izborne borbe“ propali bez šansi.

Prištinski list Koha Ditore piše danas kako je Vučić, pobjedom na predsjedničkim izborima, potvrdio ogromnu popularnost koju uživa u Srbiji posljednjih godina.

Izlaznost od 54,6 posto

Kako je kazao predsjednik RIK-a Vladimir Dimitrijević, na izborima u nedjelju glasalo je ukupno 3.349.756 birača, što je izlaznost od 54,6 posto.

Saša Janković dobio je 545.039 glasova (16,27 posto), Luka Maksimović 316.068 (9,44), Vuk Jeremić 189.052 (5,64), a za Vojislava Šešelja glasalo je 149.578, ili 4,47 posto birača, saopćeno je danas na konferenciji za novinare u RIK-u.

Glas Bošku Obradoviću dalo je 76.918 građana, odnosno 2,3 posto, Saši Raduloviću 47.325 (1,41), Milanu Stamatoviću 40.345 (1,2), Nenadu Čanku 38.244 (1,14), Aleksandru Popoviću 34.987 (1,04), dok je Miroslav Parović osvojio 10.651 glasova, ili 0,32 posto.

Od ukupno obrađenih listića, nevažećih je bilo 55.813 ili 1,67 procenata. Preostala su još 672 biračka mjesta koja nisu obrađena.

Podsjetivši kako su ovo i dalje preliminarni rezultati, Dimitrijević je napomenuo da postoji razlika između broja građana izašlih na izbore, kojih je bilo 3.350.859 i broja birača koji su glasali, kojih je bilo 3.349.756, dok, 1.103 listića nije ubačeno u kutije.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku