hamburger-icon

Kliker.info

Denis Zvizdić uoči konferencije u Berlinu : Berlina: Ne vidim Dodika, njegovo pismo je na razini trača

Denis Zvizdić uoči konferencije u Berlinu : Berlina: Ne vidim Dodika, njegovo pismo je na razini trača

28 Aprila
23:17 2019

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, na poziv njemačke kancelarke Angele Merkel otputovao je danas u Berlin gdje će sutra biti održan sastanak s liderima iz zemalja Zapadnog Balkana.

Sutrašnji događaja okarakterisao je kao ”veoma važan”.

Prema njegovim riječima, sastanak dolazi u ključnom trenutku.

”Riječ je o izuzetno važnom sastanku, važnom zbog nekoliko razloga. Prije svega zbog činjenice da je sazvan na poziv dva ključna evropska lidera Angele Merkel i Emmanuela Macrona. Sastanak dolazi u trenutku kad se Zagreb suočava s ključnim izazovima. S jedne strane svjedoči pozitivnim procesima, ali svjedočimo i negativnim tendencijama u procesima pomirenja i sigurnosti u regionu”, rekao je Zvizdić na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, prenosi N1.

Najavio je da će iznijeti ”pravu istinu” o stanju u BiH.

”Iznijet ću pravu istinu o dešavanjima u Bosni i Hercegovini i svaka moja izjava će biti potkrijepljena s preciznim činjenicama, zakonima i odlukama. Zatražiću da se poštuje suverenitet BiH i da naši susjedi konačno završe s Bosnom i Hercegovinom, da finaliziramo ugovore o granicama s Hrvatskom i Srbijom. Moramo poštovati bazno načelo Evropske unije o nepovredivosti granica”, dodao je on.

Zvizdić smatra da će dio razgovora biti posvećen odnosima Srbije i Kosova.

”Sasvim sigurno će se razgovarati o odnosima Beograda i Prištine jer je to na neki način neuralgična tačka. Mi ćemo prihvatiti svaki održivi sporazum između Beograda i Prištine koji neće imati negativne implikacije niti na Bosnu i Hercegovinu niti na Zapadni Balkan”, poručio je Zvizdić.

Zvidić je rekao da pismo koje je predsjedavajući državnog Predsjedništva Milorad Dodik poslao Angeli Merkel i Emmanuelu Macronu – nema formu diplomatske korespodencije i da je na razini balkanskog trača.

On je okupljenim novinarima poručio ”da ne vidi Dodika” što svjedoči da njegovo pismo nije donijelo rezultate.

”Ne znam da li ima potrebe da uopće komentiram takvo pismo i odnos prema tako znajanim ličnostima i zemljama. Mislim da to pismo nema formu diplomatske korespodencije i da je na razini balkanskog trača. Svjedočimo da ono nije polučilo nikakve rezultate, pred put u Berlin – vi razgovarate sa mnom. Koliko vidim ovdje u okolini nema nigdje gospodina Dodika kao što i vi sami vidite. Pismo nije imalo efekta i može ostati samo u arhivima protokola francuske i njemačke da mogu svojim službenicima pokazati kako ne treba komunucirati na razini ozbiljnih komunikacija između država”, rekao je Zvizdić.

Istakao je potom jedan dio Dodikovog pisma kao ”dobru rečenicu”.

”Ima jedna dobra rečenica u tom pismu koju želim istaći, a to je da niži nivoi vlasti nemaju pravo da se miješaju u odluke viših nivoa vlasti. Prema tome, možemo zaključiti na recimo Narodna skupština Republike Srpske, kao niži nivo vlasti, nema pravo da se miješa u vanjsko politička pitanja Bosne i Hercegovine. Odluka o vojnoj neutralnosti koju je Ustavni sud proglasio pravno nevažećom, u ovom slučaju ne važi i Bosna i Hercegovina”, poručio je on.
Denis Zvizdić, podsjećamo, na poziv njemačke kancelarke Angele Merke ide u Berlin gdje će učestvovati na sastanku država Zapadnog Balkana.

“Sastanak država Zapadnog Balkana u Berlinu zajednički organizuju kancelarka SR Njemačke Angela Merkel i predsjednik Republike Francuske Emmanuel Macron, a na sastanak je pozvan i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker”, navedeno je ranije u saopštenju Vijeća ministara BiH.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku