hamburger-icon

Kliker.info

Denis Zvizdić : Simptomatično je da se Orić hapsi u vrijeme kada Velika Britanija aktivno radi na pripremi Rezolucije o Srebrenici !

Denis Zvizdić : Simptomatično je da se Orić hapsi u vrijeme kada Velika Britanija aktivno radi na pripremi Rezolucije o Srebrenici !

11 Juna
05:34 2015

Denis7Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić najoštrije je osudio današnje hapšenje Nasera Orića u Bernu u Švajcarskoj, a kako se navodi u saopštenjima medija prema potjernici Republike Srbije, posebno kada se ima u vidu da je Orić pred Sudom u Hagu oslobođen svih optužbi za zločine  i s obzirom da je skinut sa Interpolove potjernice.

Zvizdić smatra simptomatičnim da se hapšenje  Nasera Orića, po nalogu Republike Srbije,  desilo u vrijeme kada Velika Britanija aktivno radi na pripremi Rezolucije o Srebrenici i kada se za mjesec dana obilježava 20 godina od genocida u Srebrenici, navodi se u sasopćenju iz kabineta predsjedavajućeg VM BiH.

– Veoma je  zabrinjavajuće i sve češće podizanje politički motiviranih potjernica koje raspisuje Ministarstvo pravde Republike Srbije čime se na najgrublji način urušava  težak put izgradnje dobrosusjedskih odnosa dvije države. Ovakve postupke smatramo vrlo neprimjerenim i prijetnjom za narušavanje  dogovora o stabiliziranju odnosa između BiH i Republike Srbije – ističe on.

Navodi se da je prema informacijama iz resornog ministarstva pravde BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, ime Nasera Orića je izbrisano iz Interpolove baze podataka i iz baza država koje su članice Interpola.

– Zbog ovih činjenica, najhitnije ću zatražiti informaciju od ambasadora BiH u Švicarskoj i pružiti svu potrebnu pravnu pomoć i zaštitu, kako bi se Naseru Oriću vratio status slobodnog građanina. S tim u vezi, očekujem puni angažman I koordinirano djelovanje nadležnih institucija kako bi lični I građanski integritet gospodina Orića bio u potpunosti zaštićen – zaključuje Zvizdić.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku