hamburger-icon

Kliker.info

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH : BIH u ponedjeljak podnosi kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH : BIH u ponedjeljak podnosi kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU

10 Februara
12:42 2016

zvizdo7Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH rekao je danas da su se usvajanjem mehanizma koordinacije se stekli uvjeti za kredibilnu aplikaciju BiH za članstvo u EU koju ću BiH predati u ponedjeljak u Brisel.

Denis Zvizdić rekao je danas novinarima u Sarajevu da mehanizam koordinacije koji je usvojen 26. januara nije nikakav tajni dokument niti je bilo tajne sjednice te da su o svemu tome upoznati premijeri entiteta na sastanku održanom u Banjaluci u subotu.

On je rekao da su sa tim dokumenttom saglasna oba entitetska premijera, da tekst dobili desetak dana prije sastanka i da nisu vidjeli nikakav problem u tome.

Naveo je tri ključna stava iz mehanizma koordinacije. Prvi je poštivanje ustav i nadležnosti tri nivoa vlasti, drugi je efikasnost i odgovornost svih nivoa vlasti za provedbu svega onog što je dogovoreno na putu ka evropskim integracijama i treći jako bitan sagment je da postoji usklađenost mehanizma koordinacije sa sporazumom za stabilizaciju i pridruživanje EU.

Zvizdić je napomenuo da jedan od isto tako važnih uslova za predaju aplikacije je popis stanovništva koji će biti objavljen u narednih nekoliko sedmica.

Dodao je  da je Vijeće ministar juče dogovorilo i pregovaračku poziciju BiH za prilagodu sporazuma za stabilizaciju i pridruživanje, te da će BiH prilikom tih pregovora koji počinju 16. februara u Sarajevu voditi računa da zaštiti koliko kog može poljoprivrednike i proizvođače iz BiH.

“Mi želimo u Evropsku uniju i moramo poštovati njihove uslove ali nećemo odstupiti od mogućnosti da koliko toliko zaštitimo domaću proizvodnju”, rekao je Zvizdić.

(Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku