hamburger-icon

Kliker.info

Denis Zvizdić potvrdio : BiH želi Jadransko-jonsku cestu preko svog teritorija

Denis Zvizdić potvrdio : BiH želi Jadransko-jonsku cestu preko svog teritorija

22 Aprila
16:25 2015

denis-zvizdic4Bosna i Hercegovina želi i očekuje da dio trase Jadransko-jonske autoceste prolazi kroz njen teritorij i očekuje da će Hrvatska to uvažiti jer je riječ o projektu koji je od zajedničkog interesa, kazao je u srijedu u Sarajevu novi predsjedavajuči  Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Nakon povratka iz Bruxellesa, gdje je u utorak održan sastanak premijera država regije posvećen infranstrukturnim projektima, Zvizdić je novinarima kazao kako je tom prigodom iznio prijedlog da se 110 kilometara Jadransko-jonske autoceste gradi kroz BiH, umjesto kroz dubrovačko zaleđe.

“Čini se da bi takva autocesta mogla biti realizirana u razmjerno kratkom vremenu”, kazao je Zvizdić.Odgovarajući na pitanje Hine, Zvizdić je potvrdio kako o tome nema konačnog dogovora s Hrvatskom, no kako očekuje da hrvatska vlada uvaži argumente koji idu u prilog takvom prijedlogu.

“Slijede nam pregovori i razgovori s Hrvatskom”, kazao je Zvizdić ističući kako Jadransko-jonsku autocestu treba promatrati kao logičnu sastavnicu šire regionalne i europske mreže cestovnih koridora odnosno kao nastavak već izgrađene “Dalmatine”.

“Smatram da je trasa kroz BiH jednostavnija i kvalitetnija za gradnju, a ujedno značajno poboljšava ekonomsku isplativost koridora V c”, kazao je Zvizdić.

Prijedlozi poput ovoga i ranije su se mogli čuti iz BiH, no do sada su nailazili na odlučno protivljenje tijela vlasti Dubrovačko-neretvanske županije.

Vlasti u BiH uz to žele od EU dobiti potporu za cestovnu komunikaciju pravcem od Bosanske Gradiške preko Banje Luke i Travnika ka Sarajevu, kao i za rekonstrukciju i poboljšanje postojeće željezničke mreže te za moderniziranje i proširenje zračne luke u Sarajevu, kao i za obnovu plovnog pravca na rijeci Savi uz obnovu luka u Bosanskom Šamcu i Brčkom. Dio je to strategije čiji je cilj infrastrukturno povezivanje svih država regije. “Kriterij je da sve mreže moraju povezivati glavne gradove, gospodarska središta i luke na zapadnom Balkanu”, pojasnio je Zvizdić. U pogledu financiranja očekuje se podrška  EU u izradi studija te milijarda eura za same projekte, dok se očekuje da bi od drugih investitora moglo biti prikupljeno do 10 milijardi eura.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku