hamburger-icon

Kliker.info

Denis Pajić, član Plenuma građana Mostara: Ne želimo državni udar, zabrinjava me ponašanje policije

Denis Pajić, član Plenuma građana Mostara: Ne želimo državni udar, zabrinjava me ponašanje policije

20 Februara
20:36 2014

DenisP2Plenumi nemaju namjeru izvršavati bilo kakav državni udar ili smjenjivati zakonodavnu vlast, rekao je jučer za Oslobođenje član Plenuma građana Mostara Denis Pajić, inače stručnjak za krivično pravo s Univerziteta “Džemal Bijedić”. Dodao je kako će se zakonodavna vlast zamijeniti na predstojećim izborima, te kako je cilj mirnih prosvjeda i zasjedanja Plenuma disciplinirati aktualnu izvršnu vlast u zemlji. Izvršna vlast napokon mora početi raditi ono za što je jako dobro plaćena. Smjena izvršne vlasti bila bi simbolični gest, koji bi pokazao da je narod bio u pravu.

Pad Vlade HNK-a imao bi jako veliku simboliku. Sam Plenum građana, pak, nema kapacitet predlagati neku stručnu vladu, a u najboljem slučaju ekspert bi mogao biti mandatar, koji bi kasnije zajedno sa strankama mogao formirati novu izvršnu vlast, izjavio je Pajić.On je komentirajući događaje od petka, 7. februara, kad je u Mostaru zapaljeno čak šest zgrada, rekao kako su paljevina i sukobi s policijom velika mrlja na ovim ekonomsko-socijalnim demonstracijama.

– Kao građanin Mostara moram se ograditi i osuditi rušenje i paljenje institucija u gradu. No, u svemu me tome zabrinjava ponašanje policije. Gdje su oni bili tu večer i što su zapravo radili? Ne prihvaćam objašnjenje da policija nije reagirala jer nije bilo komesara. Policija je morala biti na ulicama. Da je bila na ulicama, ovo se ne bi desilo ili se ne bi desilo u ovolikom obimu. Zabrinjava me i da su odmah nakon ovih nemilih dešavanja u Vladi HNK-a imenovali komesara, jer je njihova sigurnost bila ugrožena. Najozbiljnije se mora ispitati zašto policija te večeri nije bila na ulicama i zašto nije spriječena paljevina, poručio je Pajić, te naglasio kako je bh. društvo danas spremno iznjedriti promjenu.

– Plenum ima snagu privući sve građane Mostara. Na zadnjem zasjedanju  zatraženo je da nam se ustupe prostorije u Gradskoj vijećnici i to bi bio pomak koji bi svemu dao dodatnu ozbiljnost. Inače, u Plenum su svi dobrodošli, svi građani i građanke Mostara. Mi nemamo potrebu prebrojavati se, ali tko je god bio i na jednom zasjedanju jasno je mogao vidjeti da su tu ljudi različitog socijalnog porijekla, ali i različitih nacija, kazao je Pajić, te dodao kako će nacionalne stranke pokušati razbiti plenume, kao i ozbiljnost njihova djelovanja.

Podrška iz regije

– Ipak, plenumi danas dobijaju podršku iz zemalja regije, a ohrabruje i podatak iz jednog istraživanja da više od 70 posto studenata Sveučilišta u Mostaru podržava proteste i rad Plenuma. Postoji realna mogućnost da se stvori istinski dijalog između plenuma i stranaka. U tom bi kontekstu ukazao na naš zahtjev, koji se odnosi na podnošenje izvještaja MUP-a o svim dešavanjima u Mostaru, kao i o osobama koje su privođene. Tako bismo razbili dezinformacije koje kruže gradom, od pokliča “ovo je Bosna” pa do tobožnjeg isticanja ratnih zastava i bacanja molotovljevih koktela, rekao je Pajić, uvjeren kako bi detaljan izvještaj policije o dešavanjima od prije dva tjedna razbio strah koji se posljednjih dana širi među građanima Mostara. (Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku