hamburger-icon

Kliker.info

Denis Bećirović poručio Čoviću: U Tuzli je isti broj Hrvata kao i prije rata,a pogledajte koliko je Bošnjaka tamo gdje je vladao HDZ

Denis Bećirović poručio Čoviću: U Tuzli je isti broj Hrvata kao i prije rata,a pogledajte koliko je Bošnjaka tamo gdje je vladao HDZ

08 Jula
15:31 2020

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentrane skupštine BiH potpredsjednik Doma naroda Dragan Čović (HDZ) kazao je da je uvjeren sam da će se naći odraz multietničnosti u Mostaru u punini i da su rijetke sredine kao Mostar. Volio bi da u Tuzli imamo minimalne i maksimalne kvote, Tuzla je samo kao primjer. Ne mogu prešutiti izmjene Izbornog zakona, a ja ću i dalje raditi da Mostar bude moderan grad.

Delegat Denis Bećirović poručio je Čoviću da kad bilo u kojem kontekstu pominje grad Tuzlu, da to čini s dužnim poštovanjem i uvažavanjem prema građanima Tuzle jer za to ima razloga.
– Pogledajte popis stanovništva i uočit ćete da je Tuzla drugi ili treći grad po broju Hrvata u Bosni i Hercegovoni u apsolutnom iznosu. Uočit ćete da je procentualno gotovo isti broj Hrvata u Tuzli i kao i 1991. godine, a pogledajte koliko je Bošnjaka tamo gdje je vladao HDZ – poručio je Bećirović.

Čović je odgovorio da je Tuzlu pomenuo kao primjer.

– Poštujem želju da se održi ovo što vi govorite, ali spomenut ću da nemate niti jednog Hrvata na funkciji u obrazovanju… Praktičan primjer dovoljno govori kakvu politiku vodi Tuzla na općinskom nivou, to treba pogledati i šutiti – naglasio je Čović.

Delegat Bećirović poručio je da treba razlikovati gradsku i kantonalnu vlast.

– To što nema na kantonalnom nivou to se obratite koalicionom partneru iz SDA, a u gradskoj vlasti Tuzle itekako ima. Ali vaš problem je što su oni u SDP-u, a ne HDZ-u. Nemojte pominjati tamu i ostavite Tuzlu na miru – poručio je Bećirović.

Delegat Denis Bećirović (SDP) kazao je da je protiv ovog rješenja koje se predlaže za Mostar.

– Nije dobro rješenja da ovakva pitanja rješavaju dvije političke stranke. Protiv sam i političkog sadržaja i smjera kretanja. Ovo nije kretanje prema vrijednostima EU i budućem članstvu u NATO-u. Mostar pripada svim građanima tog grada. Svaki dobronamjeran političar teži ravnopravnosti svih u Mostaru, ali to se ne može parcijalno rješavati. Treba zaštiti prava Srba u Mostaru, kao i svih naroda na teritoriji BiH – istakao je Bećirović.

Dodao je da je ovakav koncept udaljio BiH od demokratskog društva.

– Morat ćemo tražiti balans između nacionalnog i građanskog i o ovakvim stvarima trebalo je razgovarati u institucijama BiH, a ne na razgovorima između vrhova stranaka. Jedan od predstavnika međunarodne zajednice kazao je da je ovo praznik demokratije, ja mislim da ovo nema veze s demokratijom. Ovo je praznik etnokratije – poručio je Bećirović.

(Kliker.info-Tačno)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku