hamburger-icon

Kliker.info

Denis Bećirović: Nacionalizmi moraju na smetljište historije

Denis Bećirović: Nacionalizmi moraju na smetljište historije

29 Augusta
07:44 2018

U svjetlu posljednjih pokušaja oživljenja ratnih ideologija, Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva BiH u Novom Travniku je poručio da “ideologije podjele Bosne i Hercegovine nažalost nisu samo stvar prošlosti, nego se i dalje pokušavaju nametnuti kao političko rješenje”.

“Uvjeren sam da pojedinci koji te osuđene ideje pokušavaju oživjeti samo ubrzavaju svoj odlazak u političku prošlost, ali i na smetljište historije. Bosna i Hercegovina će ući u Evropsku uniju kao jedinstvena, multietnička država. Učinit ćemo to neovisno o političkim protivnicima ove ideje unutar naše države i u njenom okruženju”, poručio je Bećirović.

Bećirović je objasnio da je “unatoč njihovom novom uzletu, jasno i javno potaknutom iz susjedstva, odumiranje separatističkih politika neminovnost. U Evropskoj uniji nema mjesta za one koji se protive temeljnim evropskim vrijednostima multikulturalizma i jednakosti građana, neovisno o njihovim etničkim i drugim pripadanjima”.

“U Bosni i Hercegovini, kao u svakoj demokratskoj državi, osporavanje njenog suvereniteta, poticanje na secesionizam i veličanje zločinačkih pothvata i tekovina moraju biti blagovremeno i oštro kažnjeni. Zakonska osnova za to postoji. Pravosudni organi samo moraju pokazati odlučnost u štićenju pravnog poretka i suvereniteta naše domovine. To im je u konačnici osnovna dužnost”, zaključio je Bećirović.

Osvrnuvši se na napad na novinara Vladimira Kovačevića Denis Bećirović je naglasio da je “nedopustivo da se u demokratskom društvu dešavaju brutalni napadi na novinare, kakvim u Bosni i Hercegovini sve češće svjedočimo. Pravosudne institucije hitno moraju pronaći i procesuirati počinitelje brutalnog napada na Kovačevića, ali i rasvijetliti sve prijašnje slične napade. Svi ti slučajevi moraju biti rasvijetljeni ako se želimo nazivati društvom u kojem je sloboda govora uistinu zagarantovana kao temeljno ljudsko pravo”.

Na promociji knjige “Država Bosna i Hercegovina u fokusu“, pored autora su govorili promotori Saša Magazinović, Zukan Helez, Ferid Buljubašić, Jasmin Imamović, Goran Behmen, Nerkez Arifhodžić, Lana Prlić i Benjamina Londrc.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku