hamburger-icon

Kliker.info

Demokratski zastupnici i liberalne organizacije predali peticije Kongresu : Više od deset miliona potpisa za Trumpov opoziv

Demokratski zastupnici i liberalne organizacije predali peticije Kongresu : Više od deset miliona potpisa za Trumpov opoziv

10 Maja
07:12 2019

Demokratski zastupnici i liberalne organizacije predali su u četvrtak u Washingtonu peticije s ukupno deset miliona potpisa kojima traže od Kongresa da pokrene postupak opoziva republikanskog predsjednika Donalda Trumpa.

Kako javlja Hina ispred Capitola, sjedišta Kongresa i ploče na kojoj je pisalo “Trump mora otići”, dvoje zastupnika, Rashida Tlaib i Al Green uz predstavnike udruženja poput MoveOn i Women's March predali su USB uređaj s prikupljenim potpisima.

“U rukama držimo deset miliona razloga zbog kojih smo danas ovdje”, rekao je Al Green. “U ovom vremenu koje je iznimno mračno za našu zemlju vrijeme je, smatram, da se borimo”, rekla je Rashida Tlaib koja već mjesecima traži Trumpovu ostavku.

Tlaib koja je u donjem domu od januara , već je u martu  podnijela rezoluciju u kojoj odbor za pravosuđe poziva da istraži ima li razloga za predsjednikov opoziv.

Vrh Demokratske stranke, za razliku od njezina liberalnog krila, ipak smiruje strasti ističući da bi postupak opoziva, nepopularan u anketama, mogao duboko podijeliti zemlju – koja ima 325 miliona stanovnika – a bliže se izbori 2020.

Premda demokrati imaju većinu u Zastupničkom domu, Senat koji je zadužen za “suđenje” u postupku opoziva kontroliraju republikanci koji bi sigurno glasali protiv Trumpova opoziva.

Već sedmicama  vlada napetost između demokrata i Bijele kuće koja ne želi surađivati u parlamentarnim istragama jer smatra da su njihovi zahtjevi neopravdani i motivirani političkim interesima.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku